MF DNES

I Maradona oslavil konec století temna

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Na hlavě modrá čepice s rovným kšiltem, hodinky na zápěstí levé i pravé ruky – a hlavně oči plné vášně. Pořád je to stejné: kamkoli přijede Diego Maradona, je rázem jednou z hlavních hvězd. I pokud jde o tenis. I pokud jde o takřka stoletý boj. Proto jeden z prvních záběrů zamířil do lóže, kde se tenhle drobný cvalík zuřivě bušil v prsa. Argentina to konečně dokázala, poprvé v dějinách triumfoval­a v Davis Cupu. Do prohraných finále (1981, 2006, 2008, 2011) se od pátku její zástupci snažili popáté v Záhřebu, i pod dohledem Maradony. „Je milé ho tu vidět, ale jeho podpora nic nezmění,“pronesla před startem chorvatská jednička Marin Čilič.

Vážně? Snad i díky velkému fandění drobného muže argentinsk­ý sen nevyhasl. Juan Martín del Potro utloukl právě Čiliče, byť prohrával 0:2 na sety. Srovnal a rozhodla poslední, pátá bitva Karloviče s Delbonisem. Pokud si pomůžeme překladem názvu argentinsk­é metropole Buenos Aires, měl Delbonis vážně „dobrý vítr“v zádech. Vědomí střetu s dějinami jej hnalo kupředu a tenista, jenž na grandslame­ch dosud nikdy nedošel dál než do 3. kola, vyhrál ve třech setech. Hotovo!

„Snad už tuhle dlouhou cestu uzavřeme,“pronesl del Potro toužebně před finále. Hlavně ve statistika­mi posedlém zámoří se bedlivě sledují

Už neplač, Argentino! Od roku 1923 se zdálo, že jejím tenistům není souzen Davis Cup. Až nyní kletba padla.

černé šňůry a roky sportovníh­o sucha; když někde uspějí po desetiletí vroucných modliteb, města upadají do euforie. A Argentinci čekali téměř století...

Právě del Potro na sebe vzal roli symbolu – muže, který ukazuje cestu. Tolikrát ho v kariéře ničily zdravotní potíže, především opakované operace zápěstí. Vyhrál US Open, to ano, ale už v roce 2009. Od té doby převážně trpělivě absolvuje následujíc­í: čeká, dostává se ze zranění, dochází daleko, leč končí pod vrcholem. Má dvě olympijské medaile, avšak žádné zlato. Dvakrát se svou zemí padl ve finále Davis Cupu.

Ale i tahle tenisová křížová cesta byla pořád dlážděna dílčí radostí.

„Mám za sebou skvělý rok,“připomněl del Potro zážitky z Ria, kde slavně zdolal Djokoviče i Nadala a až ve finále podlehl jinému z tenisových superhrdin­ů dneška, jímž byl Andy Murray.

V Záhřebu to jen potvrdil. On i Maradona ještě museli čekat, už v tu chvíli to ovšem v hale vypadalo jako v Buenos Aires na fotbale. Tolik štěstí v publiku se vidí málokdy.

Tenisová Argentina měla čekání v nátuře, teď si však konečně nestěžuje. Trvalo to málem století, než éra temna dospěla ke konci.

 ?? Foto: Reuters ?? Nejslavněj­ší fanoušek Diego Maradona řádil jako tenisový příznivec stejně impulzivně, jako to míval ve zvyku na fotbalovém hřišti.
Foto: Reuters Nejslavněj­ší fanoušek Diego Maradona řádil jako tenisový příznivec stejně impulzivně, jako to míval ve zvyku na fotbalovém hřišti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia