MF DNES

Konečný účet formule 1

- Robert Sára reportér MF DNES

Sebastian Vettel projel cílem Velké ceny Abú Zabí jako třetí. Místo obvyklých díků ale do rádia naštvaně křikl: „Na konci to bylo náročné. Lewis vytáhl špinavé triky.“

Právě on zblízka sledoval taktiku Lewise Hamiltona, jenž v posledním klání sezony toužil vyrvat titul z rukou Nico Rosberga. A tak se Brit uchýlil ke scénáři, kterému se ještě pár dní před závodem vysmíval. Když vedl, úmyslně zdržoval, aby se na Rosberga dotáhli jiní a dostali ho do potíží. Aby ho „vyšoupli“ze stupňů vítězů, třeba i ze závodu. Jedině tak mohl být mistrem světa. „Nemyslím si, že bych udělal cokoliv nebezpečné­ho. Cokoliv neférového. Bojovali jsme o titul, vedl jsem, takže jsem jen kontrolova­l tempo,“hájil se Hamilton.

Z hlediska litery pravidel vskutku neudělal nic, co by jim odporovalo. Každý jezdec si přece může držet své tempo, a je-li někdo rychlejší, ať ho předjede. Jenže od Hamiltona to byl tak okatý úmysl, že ho skrz týmové rádio popoháněli i šéfové stáje. „Držíme se filozofie, že do soubojů jezdců nebudeme zasahovat, pokud máme garantovan­é vítězství. Jenže tady nám kalkulace ukázaly, že závod můžeme klidně prohrát, protože Lewis byl pomalejší a pomalejší. Proto jsme se rozhodli zakročit,

1. Nico Rosberg (Něm., Mercedes) 385, 2. Lewis Hamilton (Brit., Mercedes) 380, 3. Daniel Ricciardo (Austr., Red Bull) 256, 4. Sebastian Vettel (Něm., Ferrari) 212, 5. Max Verstappen (Niz., Red Bull) 204.

1. Michael Schumacher 91, 2. Lewis Hamilton 53, 3. Alain Prost 51, 4. Sebastian Vettel 42, 5. Ayrton Senna 41... 13. Nico Rosberg 23.

Podali si ruce, vysekli poklonu. Ale mír mezi piloty Mercedesu rozhodně ani po včerejšku není.

ale Lewis to ignoroval,“řekl šéf týmu Toto Wolff.

Jenže Hamilton kontroval: „Ani na okamžik jsem neměl pocit, že bych mohl prohrát. Je to smutné, protože jejich myšlenky jsou poměrně jasné.“A naznačil tak, že německý Mercedes si prostě přál německého šampiona.

Už před samotným závodem se přitom do Rosberga v rozhovoru s britskými novináři opřel: „I když bude označený jako mistr světa, tak to nemusí znamenat, že ho tak budu vnímat i já.“A na jinou otázku poněkud tajemně přidal: „Zatím odmítám nabídky, abych napsal knihu. Ale jednoho dne bych chtěl vyprávět o tom, co všechno se v tomto roce stalo. Zatím se ale s vámi o to nemohu podělit.“

Vyzradil jen detail. Že když si Rosbergův a Hamiltonův tým před sezonou vyměnily na příkaz šéfů několik mechaniků, on nesouhlasi­l.

Ač si včera na stupních (Hamilton 1., Rosberg 2.) podali ruce, vysekli si kompliment­y, tak je jasné, že i průběh závodu znovu o něco prohloubil jejich vzájemné odcizení.

Přitom jako teenageři bývali kamarádi. Na juniorskýc­h závodech spolu trávili volný čas, jezdívali na jednokolká­ch, ládovali do sebe pizzu. Zkoušeli terénní motorky a užívali společnou dovolenou. „Bláznili jsme. Já všechny ty věci dělám dál, ale Nico se změnil. Je velmi, velmi koncentrov­aný. A dává si pozor.“

Hamilton kdysi naznačil, že jistá sociální propast u nich byla odjakživa. On, Brit z chudých poměrů, kterému ke slávě pomohl jen talent. To Rosberg, syn z privilegov­ané rodiny, kterému otec vždy sehnal ten nejlepší závodní materiál. Což není výtka, v motorsport­u jen holý fakt.

Doba se změnila. Už se nepovažují za přátele, boj o titul z nich po tři roky dělá rivaly, kteří se nebojí vůči sobě použít ostrých slov. Rosberg však tvrdí: „Věc, která nám z mládí zůstala, je respekt. A ten nikdy nezmizí.“Jiní jsou i v soukromí. Z Rosberga je otec rodiny, manžel. Hamilton si libuje v párty, cestování, chlubí se přáteli ze showbyznys­u. V F1 je ale úspěšnější. Má už tři tituly, 53 výher oproti 23 Rosbergový­m. A jejich šéf Wolff přiznává: „Jsou to dvě odlišné osobnosti a u nás v Mercedesu to je často jako v sopce, která má každou chvíli vybouchnou­t.“

Oběma je 31, oba zůstávají v Mercedesu, další roky v F1 před sebou. Je jasné, že sopka doutná dál...

 ?? Foto: AP ?? Triumf Nový šampion formule 1 Nico Rosberg se vznáší nad hlavami mechaniků stáje Mercedes poté, co po závěrečném závodu v Abú Zabí ovládl celkové pořadí mistrovstv­í světa.
Foto: AP Triumf Nový šampion formule 1 Nico Rosberg se vznáší nad hlavami mechaniků stáje Mercedes poté, co po závěrečném závodu v Abú Zabí ovládl celkové pořadí mistrovstv­í světa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia