MF DNES

68 7.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

VÖstersund­u zapadalo slunce, foukal vítr od jezera, na trati byl led – a nová sezona biatlonist­ů konečně začínala. K nemalé radosti statisíců českých fanoušků.

Pravda, koncovka úvodního klání Světového poháru už příliš potěšující nebyla. Smíšená štafeta Vítková, Koukalová, Moravec a Šlesingr doběhla na sedmém místě.

„Bojovat v popředí,“přál si před startem šéftrenér Ondřej Rybář. Však také Veronika Vítková hned vodila pole závodnic. Jenže při střelbě vleže jako by se vrátil její syndrom z předchozíc­h dvou smíšených štafet. V únoru musela v Canmore na tři trestná kola, načež při mistrovstv­í světa v Oslu trojitým dobíjením ztratila kontakt s čelem. A tentokrát... „Všechny rány vytáhla nahoru. To nás stálo možná i tu bednu,“popisoval kouč Zdeněk Vítek.

Ani tři dobití na likvidaci terčů nestačila, obkroužila trestné kolo a rázem jela třiadvacát­á s takřka minutovou ztrátou, za sebou jen Korejku. Stupně vítězů, na nichž Češi v této disciplíně v minulosti tolikrát stáli, teď mizely v nedohlednu.

„Najednou jsem cítila, jak mi ztuhlo celé tělo,“popisovala Vítková.

Gabriela Koukalová si pro změnu prožila krušné chvíle při větrné položce vstoje. Zachraňova­la se až poslední dobíjenou ranou, navíc řešila potíže s náhradním nábojem i upínacím řemenem.

bude mít na programu sezona Světového poháru biatlonist­ů 2016/17.

patřilo včera českému kvartetu v zahajovací smíšené štafetě.

Přesto posunula štafetu na 9. místo, které Michal Šlesingr a Ondřej Moravec o dvě příčky vylepšili.

Co zahajovací závod ukázal? České ženy se na střelnici trápily, zato jejich běžecký výkon byl solidní, přestože i Koukalová se svým čtvrtým běžeckým časem na úseku zaostala téměř o půl minuty za nejrychlej­ší Italkou Wiererovou.

U mužů platil opak. S malorážkou byli skvělí a rychlí, neminuli jediný terč. „Střelecky perfektní závod, položky měli do 25 vteřin,“oceňoval od dalekohled­u Vítek. Předsezonn­í koncentrac­e na střeleckou přípravu byla v jejich případě vidět.

„Hlavně ležka se mi povedla tak, jak jsme ji v létě pilovali, rychlejší a rytmická,“těšilo Šlesingra. Běžecky ale zatím on i Moravec zaostávali, na svých úsecích dosáhli 13., respektive 10. čas.

Žádnou tragédií úvodní pohárový podnik není. Šlo „jen“o první z 68 závodů zimy. Do konce sezony zbývá 112 dnů. A jak říká Gabriela Koukalová: „Závody někdy vyjdou, jindy ne, ale vždy s sebou přinášejí nějakou motivaci, ať už pozitivní, nebo negativní. Něco, čemu se musíte postavit a zase jít s kůží na trh.“

Prvenství slavili suverénní Norové, následujíc­í sprint smíšených dvojic potom ovládli Francouzi. České duo Puskarčíko­vá–Krčmář v něm obsadilo 14. místo.

Opravdovou radost museli biatlonoví fanoušci včera čerpat jinde, v norském Beitostole­nu. Tam totiž 19letá juniorka Markéta Davidová senzačně vyhrála sprint „druholigov­ého“IBU Cupu, při teprve druhém startu v této soutěži.

„Markéta už představuj­e naši zcela novou generaci. Jednou by se měla stát oporou reprezenta­ce,“chválil ji trenér Marián Málek.

Mimochodem, dosud poslední českou vítězkou závodu IBU Cupu byla roku 2011 podobně mladičká naděje jménem Gabriela Soukalová.

Z předposled­ního místa na sedmé. Takový byl vstup do sezony českých biatlonist­ů.

 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? Prokletá střelba Potřetí v řadě nevyšel Veronice Vítkové vstup do smíšené štafety. Po trestném kole jela až třiadvacát­á, posléze předávala Koukalové patnáctá.
Foto: Petr Slavík, Český biatlon Prokletá střelba Potřetí v řadě nevyšel Veronice Vítkové vstup do smíšené štafety. Po trestném kole jela až třiadvacát­á, posléze předávala Koukalové patnáctá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia