MF DNES

Strážníkem od osmnácti: bez zbraně i majáčku

- — Adéla Paclíková

PRAHA Stát se strážníkem bude moci každý už od osmnácti let a namísto pravidelné­ho skládání zkoušek až do konce kariéry by je musel zvládnout jen třikrát. Poslanci budou v prosinci znovu řešit novelu zákona o obecní policii, a právě tyto změny mají šanci, že by je poslanci mohli schválit.

„Mělo by to pomoci obcím při shánění strážníků. Městské policie nemohou často sehnat strážníky. Je to i tím, že lidé jdou v osmnácti k policii nebo do armády či jinam do bezpečnost­ních složek, ale ke strážníkům mohou až od jedenadvac­eti. Navíc nemá logiku, aby se policistou mohl stát v osmnácti a strážníkem ne,“říká předseda sněmovního bezpečnost­ního výboru Roman Váňa (ČSSD).

Samotní strážníci však tuto změnu považují jen za technickou – tedy že se sjednotí pravidla pro policii i strážníky. V praxi to bude znamenat, že takto mladý strážník nebude moci mít zbraň nebo řídit vůz s majákem. „Nebudeme je moci použít jako plnohodnot­ného strážníka. Na druhou stranu je to možnost si toho člověka vychovat a vyzkoušet, jestli obstojí,“říká předseda Kolegia městských policií Milan Kladníček.

Zároveň by se měl změkčit stávající režim pro strážníky. Ti totiž dnes musí pravidelně po třech letech skládat zkoušky, dokud jsou strážníky. Nově by je skládali jen třikrát po sobě vždy v rozmezí pěti let. „Jednak by to ušetřilo, zkoušky stojí obec nemalé peníze a strážníci se nebudou tak často nervovat. Přitom je jasné, že pokud někdo vydržel patnáct let u městské policie, tak vše musí znát,“myslí si poslanec bezpečnost­ního výboru Bronislav Schwarz (za ANO).

S tím úplně nesouhlasí poslankyně Jana Černochová (ODS). „Pokud má někdo za sebou 25 let služby, tak někoho takového nutit ke zkouškám opravdu nemusíme. Na druhou stranu se mi zdá, zda patnáct let zase naopak není málo,“říká Černochová.

Podle Kladníčka by se po patnácti letech (podle zmiňovanéh­o návrhu) museli strážníci chodit doškolovat. Už by se však nejednalo o zkoušku, jaká je dnes – tedy že musí své znalosti zákonů prokázat v testu a následně i před komisí. „Strážník, který je tu patnáct dvacet let, už opravdu nemusí podstupova­t takové martyrium, ti ostatní samozřejmě ano,“myslí si Kladníček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia