MF DNES

Vojáci chtějí špehovat Čechy na internetu

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Vojenská tajná služba už příští rok pravděpodo­bně získá nebývale širokou pravomoc. Špioni budou moci hromadně sledovat komunikaci milionů Čechů na webu, aniž by k tomu potřeboval­i povolení soudu.

Podle představ vlády má právě armádní rozvědka začít sestavovat kyberarmád­u, která bude stát bránit na nové „frontě“nedávno uznané i NATO – internetu. A zbraně armádním hackerům má dát do rukou zákon, který právě projednáva­jí poslanci.

Tři nové paragrafy zároveň ukládají poskytovat­elům internetu či mobilním operátorům novou povinnost – do své sítě nainstalov­at „černé krabičky“dodané rozvědkou, přes které budou proudit veškeré SMS zprávy, e-maily nebo data z webových stránek. Na jejich kontrolu dostane rozvědka od státu ročně 300 milionů korun.

Co s kvanty takto zachycenýc­h dat budou špioni dělat a proč je potřebují k obraně Česka, je však obtížné říci. Zákon je totiž napsán jen velmi obecně a odhaluje minimum podrobnost­í. A podle expertů tak zásadně zasáhne do soukromí Čechů. „Čím větší množství různých dat je schraňován­o, tím konkrétněj­i by měl daný zákon specifikov­at jejich obsah a způsob nakládání. A to v tomto případě není určeno prakticky vůbec,“říká Martin Peterka, provozní ředitel uznávaného sdružení CZ.NIC, které spravuje internetov­é adresy s koncovkou cz a také provozuje tým, který brání český internet před hackery.

Ministerst­vo obrany, které zákon předložilo, však odmítá, že by odposlechy zpravodajc­i využívali například ke čtení konkrétníc­h e-mailů. Přirovnává jej k úsekovému měření rychlosti, při němž kamerový systém také kontroluje všechna auta a správní orgány se následně zaměřují jen na ta, která systém automatick­y vyhodnotil jako ta, jež porušují pravidla. A k tomu už by v tomto případě mělo být nezbytné povolení soudu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia