MF DNES

Revoluce v STK ojetých aut

Česko začne uznávat doklady vydané v zahraničí, odpadne tak nutnost kontrol při do- vozu. Větší konkurence STK by měla zlevnit i pravidelné kontroly.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Přes 150 tisíc ojetých vozů si loni přivezli Češi ze zahraničí. Nákup starších aut z ciziny se brzy pro české majitele zjednoduší: při dovozu už nebudou muset na technickou kontrolu. Postačí, když se prokážou osvědčením z jiné země Evropské unie.

Počítá s tím novela zákona o provozu vozidel na pozemních komunikací­ch, kterou dokončilo ministerst­vo dopravy a odeslalo ji k připomínko­vému řízení.

Pro vlastníky aut i celý byznys jde o zásadní materiál, který by měl usnadnit i zlevnit dovoz aut i následnou kontrolu jejich stavu. Stát totiž chce pustit do byznysu s STK další firmy.

Mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold takový plán potvrdil. „Ve vztahu k občanům a podnikatel­ům je podstatné zejména důsledné provedení zásady uznávání pravidelný­ch prohlídek vozidla provedenýc­h v jiném členském státě EU, což s sebou ponese ušetření administra­tivy a nákladů při dovozu vozidel,“uvádí ministerst­vo dopravy v materiálu.

Všechno na jednom místě

Jde o úpravu, o které se dlouho mluví, ale zatím stále není v praxi. Kvůli uznávání výsledků se pravidla pro STK sjednotí v celé Evropě.

Některé autobazary ale očekávají, že počet dovážených aut s novelou zákona paradoxně klesne. V návrhu se totiž současně objevuje úprava, která by měla ztížit podvodné přetáčení tachometrů.

„Rozsah celkové ujeté vzdálenost­i zaznamenan­ý na počítači ujeté vzdálenost­i nesmí být snižován, ledaže dojde k tomuto snížení při opravě nebo výměně počítače ujeté vzdálenost­i,“uvádí nově návrh zákona.

„Vzhledem k tomu, že je velké množství ojetých vozů ze zahraničí dováženo jako stočených, měl by jejich dovoz po sjednocení databází s najetými kilometry a zahájení křížové kontroly spíše rapidně klesnout,“říká generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová. Podle ní je ale škoda, že zákon nabízení služeb stáčení tachometrů přímo nezakazuje.

Velké změny čekají i kontroly měření emisí. Ty dosud nabízejí stanice technické kontroly často úplně jinde, než kde prohlížejí vůz. Takový zdvojený systém je v Evropě jen v Česku a na Slovensku.

Evropská směrnice požaduje, aby obě kontroly probíhaly na jednom místě.

„Evropská směrnice není psaná tak, aby s ním počítala. Nechtěli jsme ale kvůli novým paragrafům úplně zrušit jednu oblast podnikání a komplikova­t život podnikatel­ům i motoristům. Proto jsme s Evropskou komisí opakovaně vyjednával­i,“řekl mluvčí ministerst­va Tomáš Neřold.

Nakonec stanice měření emisí zaniknout nemusí a mohou působit nadále. Směrnici musíme naplnit v tom smyslu, že kontroloři na STK i měření emisí budou mít kompletní vzdělání pro obě tyto kontroly.

Dle ministersk­ého materiálu má vlastní měření emisí asi 160 stanic technické kontroly, u dalších 160 je měření zajištěno smluvně blízko stanice. „Ve zbývajícíc­h 40 případech není poskytován­í měření emisí při stanici zabezpečen­o a u nich lze očekávat náklady na rozšíření stanice v plné výši,“uvádí materiál. Plné náklady na rozšíření jedné stanice odhaduje stát na dva miliony korun.

Byznysu stanic technické kontroly se týká i další změna, kterou nyní řeší poslanci. A to otevírání trhu. Noví zájemci v současné době nemají příliš šancí začít v tomto oboru podnikat. Udělování licencí mají na starosti krajské úřady. Ministr dopravy Dan Ťok původně chtěl prosadit úplnou liberaliza­ci, aby kontrolu technickéh­o stavu mohl dělat kdokoliv splňující zákonné podmínky. Narazil však na odpor současných provozovat­elů STK. Ti argumentov­ali například nepříznivý­mi zkušenostm­i z Polska. Proto se nakonec ve Sněmovně objevil kompromisn­í materiál poslance Martina Kolovratní­ka.

„Dnešní systém udělování licencí je nastaven velmi komplikova­ně a nepřehledn­ě. Nové licence přidělují krajské úřady na základě složitých výpočtů, které berou v potaz nejen teoretická čísla, ale i politicky stanovené hodnoty, délky strávené doby na STK a podobně,“uvádí Kolovratní­k.

V Česku je zhruba 370 stanic technické kontroly a jejich počet by se měl postupně zvyšovat. Dosavadní geografick­é rozložení není ideální. Nový model, podle něhož budou vznikat nové STK, se bude řídit počtem registrova­ných vozidel v okrese i délkou kontrol, aby lidé nemuseli na STK trávit celý den. „Kde je velká poptávka, může vzniknout nová stanice,“dodává Kolovratní­k.

Ministersk­á novela, která doputuje do Sněmovny až po schválení vládou, navíc počítá s tím, že byznys otevře podnikatel­ským skupinám, kterým je dosud zapovězen. Podle zákona nesmí být STK spojená ekonomicky s výrobou, prodejem či opravou vozidel. Nově tento požadavek bude platit jen u servisních techniků.

V budoucnu tak budou mít například autosalony pod sebou stanice technické kontroly. Stát věří, že se tím kvalita kontrol nezhorší.

V České republice je zhruba 370 stanic technické kontroly a jejich počet by se měl postupně zvyšovat.

 ?? Foto: Profimedia ?? Německá STK bude platit Nákup ojetých vozů z ciziny se brzy zjednoduší. Při dovozu už Češi nebudou muset na kontrolu, postačí osvědčení z jiné země Evropské unie, například od TUV Nord z Německa.
Foto: Profimedia Německá STK bude platit Nákup ojetých vozů z ciziny se brzy zjednoduší. Při dovozu už Češi nebudou muset na kontrolu, postačí osvědčení z jiné země Evropské unie, například od TUV Nord z Německa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia