MF DNES

Stříleli jsme taxikáře. Vlastně ne

- — Jakub Pokorný, Jan Bohata

Kdyby policie brala vážně každé slovo Petra Virguláka, bratra muže obžalované­ho z vražd taxikářů, hrozil by zřejmě výjimečný trest i jemu. Včera vypovídal u soudu jako svědek a musel odpovídat i na to, proč v odposlešíc­h naznačoval, že se na vraždách podílel.

Petr měl podobný styl života jako jeho obžalovaný bratr David. Také se živil krádežemi a šel z jednoho vězení do druhého. Za mřížemi se podle odposlechů, které policie ve vězení pořídila, jednou chlubil, že s bratrem střílí taxikáře a řídil superb, který patřil jednomu ze zastřelený­ch „dročkářů“.

Včera však soudu řekl, že si to celé vymyslel a jen se chvástal před spoluvězni. „Nikdy jsem neřekl, že jsem vraždil. Mluvil jsem o tom, nechtěl jsem být za debila, který sedí jen kvůli tomu, že nenastoupi­l na veřejně prospěšné práce. Tak jsem se chlubil,“tvrdil včera Petr Virgulák. Ten také u soudu rezolutně popřel, že by o vraždách cokoli věděl. O tom, co dalším obyvatelům cely vyprávěl, měl informace prý jen z výslechů a z médií. „Zboží z krádeží jsme prodávali Vietnamcům nebo po hospodách. Nikdy taxikářům,“pravil svědek.

O sérii vražd pražských řidičů taxi se prý svědek zajímal také z dalšího důvodu. „Měl jsem obavu, že mě a mého bratra z těch vražd podezírají.“V jednací síni zazněly také odposlechy obžalované­ho Davida Virguláka z věznice. Seděl za krádeže a policie mu tam nasadila prostorový odposlech, aby slyšela, pokud by se náhodou podřekl.

Na jednom z odposlechů David Virgulák říká: „Na tu dobu, kdy se to stalo, mám úplný vokno.“Jindy spoluvězňů­m předčítá povolení k domovní prohlídce nebo ujišťuje kamarády z cely, že s vraždami nemá nic společného. Od někoho druhého zazní přitakání: „Já ti rozumim.“

Soud zároveň ukázal fotografii z kamerových záznamů, podle které se David Virgulák pohyboval poblíž místa činu. Ten však reagoval, že se na snímku nepoznává.

Proces spěje pomalu do finále, soudkyně Veronika Čeplová včera líčení odročila na předvánočn­í týden, kdy by mohli předstoupi­t zbývající tři svědci a mohl by padnout i rozsudek.

 ?? Obžalovaný David Virgulák. Foto: ČTK ??
Obžalovaný David Virgulák. Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia