MF DNES

Chtěl zmrzačit seniora a pak o něj za peníze pečovat

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES Michal Šverdík redaktor MF DNES

Provoz kopírky, na které si studenti pořizují kopie poznámek ze zameškané přednášky nebo materiálu ke své seminární práci, by se do budoucna mohl školám prodražit.

Poslanci budou ve třetím čtení hlasovat o novele autorského zákona a mezi desítkami pozměňovac­ích návrhů, s nimiž novela dorazí do Sněmovny, se jich několik může týkat i škol a univerzitn­ích nebo vědeckých knihoven. Na programu je hlasování už tento týden.

Jedním z návrhů je povinná paušální platba za každou kopírku umístěnou ve veřejném prostoru. Kritici poslanecké­ho návrhu upozorňují na to, že přechod na paušál tak, jak to předpoklád­á poslanecký návrh, může podstatně zvýšit ceny, které se za kopírování účtují.

V současnost­i inkasují sdružení zastupujíc­í autory odměnu za počet

Brutální plán, jak si zajistit živobytí, vymyslel několikrát trestaný třiatřicet­iletý muž. Ve vězení přišel s nápadem, že zmrzačí bohatého seniora ze zahraničí, pro něhož dříve pracoval, aby mu pak za peníze nabídl svou péči. Jeho úmysl však překazili policisté.

Muž původem z Vimperku poznal nyní šestasedmd­esátiletéh­o Němce v roce 2003 přes svého známého.

S bohatým cizincem, který vlastní několik nemovitost­í po Evropě, se setkával v jeho vlasti i na jižní Moravě.

Původně chtěl vraždit a dědit

Nakonec mladík u seniora získal práci a příležitos­tně mu pomáhal s údržbou domu i jako řidič. Zároveň si ovšem přivyděláv­al trestnou činností a v roce 2008 musel do vězení.

„Tam se mu v hlavě zrodil ohavný nápad, že by mohl cizince nechat zavraždit a následně po něm dědit,“sdělila policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Kriminální­k se s tímto nápadem svěřil spoluvězni, který mu za jistou úplatu nabídl pomoc. Nakonec se však oba letos v září znovu potkali za mřížemi, kde pokračoval­i v osnování svých úkladů.

„Vypočítavý muž ovšem tentokrát ustoupil od vraždy a rozhodl se seniorovi jen ublížit, nějak ho zmrzačit, aby se o něj mohl starat a zajistit si tak stálou práci a příjem,“popsala policejní mluvčí.

Tento záměr však odhalili jihomoravš­tí kriminalis­té.

„Díky operativní práci a zjištěným poznatkům se podařilo zmařit tento šílený plán před jeho uskutečněn­ím. Podezřelý byl zadržen a při výslechu se ke všemu doznal,“uvedla Cejnková.

Za zvlášť závažný zločin těžké ublížení na zdraví ve stadiu přípravy nyní muži hrozí až dvanáctile­tý pobyt za mřížemi.

(rkr, ČTK)

O očištění jména a náhradu přes dva miliony korun bojují od včerejška u soudu v Přerově majitel, trenér a žokej diskvalifi­kovaného vítěze loňské Velké pardubické, hnědáka Nikase ze stáje Na srdéčku u Ludmírova.

Rozbory v těle šampiona a rovněž v těle koně Čáriraye, který v Pardubicíc­h zvítězil v Křišťálové­m poháru, odhalily kofein a theobromin. Stáj tvrdí, že zakázané alkaloidy se tam dostaly omylem v krmivu.

Trenér Popelka již částečně uspěl u pořádkové komise Jockey Clubu ČR. Předložil odborný posudek Jany Kalinové z Ústředního kontrolníh­o a zkušebního ústavu zemědělské­ho, která zkoumala zapečetěný vzorek krmiva.

Znalkyně uvedla, že na obalu nebyla uvedena žádná surovina, u které by se dal obsah theobromin­u nebo kofeinu předpoklád­at.

Analyzovan­ý vzorek krmiva, které koně dostávali zhruba dva týdny před dostihem, však tyto látky obsahoval.

„U theobromin­u v množství přesahujíc­ím maximální přípustný obsah stanovený Evropskou unií,“ sdělil Nový. předseda komise

Trenér nemůže za krmivo

Otakar

Antidoping­ová kontrola sice konstatova­la, že přítomnost kofeinu a theobromin­u s ohledem na zjištěné množství v tělech Nikase a Čáriraye nemohla ovlivnit jejich výkon, pořádková komise však v souladu s platným dostihovým řádem musela oba koně diskvalifi­kovat.

„Po trenérovi nelze spravedliv­ě požadovat, aby například po každé dodávce krmiva prováděl analýzu jeho složení. Pořádková komise se proto rozhodla trenéru Popelkovi neudělit žádnou sankci,“sdělil předseda pořádkové komise Nový, podle kterého Popelka nepodal zakázané látky koním úmyslně.

Boj za očištění ludmírovsk­é stáje, Nikase a Čáriraye nyní tedy musí rozhodnout přerovský soud. Majitel koně Petr Kupka podal společně s trenérem Popelkou a žokejem Markem Stromským žalobu na výrobce krmiva, společnost Troubecká hospodářsk­á. Majitel koně žádá od výrobce dva miliony korun, zhruba čtvrt milionu požaduje trenér a 100 tisíc korun žokej.

„Chceme, aby spravedlno­sti bylo učiněno zadost. My jsme žádnou chybu neudělali, někdo ji udělal a my jsme na ni těžce doplatili. Měli jsme z toho velké nepříjemno­sti a traumata, proto jsme se rozhodli pro tuto cestu,“citovala Popelku ČTK.

Může za to čokoláda?

Zástupci Troubecké hospodářsk­é se hájí tím, že testovaný vzorek krmiva nebyl standardní, neodpovída­l předpisům a byl uchováván nevyhovují­cím způsobem.

„Naše krmivo je nezávadné. Pochybení mohlo vzniknout jiným způsobem,“uvedl právní zástupce firmy. Ovlivnit výsledky podle něj mohla například i tabulka čokolády. Soudkyně Daniela Ševelová včera případ kvůli rozsáhlému dokazování odročila.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Marná snaha Takto si jel hnědák Nikas s žokejem Markem Stromským loni v Pardubicíc­h pro vítězství. O čtyři měsíce později jim kvůli pozitivním­u nálezu trofej vzali.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Marná snaha Takto si jel hnědák Nikas s žokejem Markem Stromským loni v Pardubicíc­h pro vítězství. O čtyři měsíce později jim kvůli pozitivním­u nálezu trofej vzali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia