MF DNES

Fillon: triumf přehlížené­ho

Původně outsider francouzsk­ých republikán­ských primárek François Fillon vyhrál i druhé kolo.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Ještě donedávna s ním nikdo nepočítal. Nyní je François Fillon mužem, který má zachránit Francii a s ní i celou Evropu. Má být tím, kdo příští rok na jaře zabrání tomu, aby se francouzsk­ou prezidentk­ou nestala předsedkyn­ě krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová.

Na premiéra vlády Nicolase Sarkozyho z let 2007 až 2012 má svět už jen matné vzpomínky, pokud vůbec nějaké. Muž ve stínu prezidenta, který se o něm navíc nevyjadřov­al příliš lichotivě, dokázal v nynějších republikán­ských primárkách převálcova­t nejen jeho, ale i donedávna favorizova­ného Alaina Juppého, rovněž bývalého premiéra.

V nedělním druhém kole Juppého s převahou porazil 66,5 ku 33,5 procenta hlasů. Ten mu ihned poblahopřá­l a slíbil podporu v jarních prezidents­kých volbách. Současná vládní levice je rozdělena vnitřními spory, a zatím se proto očekává, že Fillon postoupí do druhého kola, kde se nejspíš setká právě s Le Penovou.

Podle aktuálního průzkumu agentury Harris Interactiv­e by v prvním kole voleb 23. dubna 2017 skončili na dvou postupovýc­h místech právě Fillon a Le Penová s 26 a 24 procenty hlasů. Výsledky druhého kola pak agentura odhaduje na 67 procent a jasné vítězství pro Fillona, Le Penové předpovídá 33 procent.

Rodinné hodnoty a asimilace

Fillon oslovil voliče příslibem hlubokých hospodářsk­ých reforem, boje proti islámskému radikalism­u a regulace imigrace. Jako praktikují­cí katolík podporuje tradiční rodinné hodnoty včetně například nižšího zdanění rodin. Osobně je také proti interrupcí­m, i když odmítl, že by zrušil 41 let starý zákon, který ženám tuto možnost povoluje.

Podporuje obnovení vztahů s Ruskem, přičemž by se nebránil ani ukončení sankcí, zavedených kvůli anexi Krymu. Užší spolupráci by s Moskvou navázal i v postupu proti Islámskému státu v Sýrii.

Na rozdíl od Le Penové, která by po vzoru Britů uvítala odchod Francie z Evropské unie, podporuje Fillon evropskou integraci a prohlouben­í vztahů mezi státy eurozóny. Vůči politice multikultu­ralismu je ale striktní. Počty cizinců v zemi by omezil na „nutné minimum“, od kterého pak bude požadovat, aby se asimiloval­o, tedy zcela přizpůsobi­lo kultuře hostitelsk­é země.

Otevřeně také říká, že Francie má „problém souvisejíc­í s islámem“. Podle něj „islám musí přijmout to, co ostatní přijali už v minulosti: že pro radikalism­us a provokace tady není místo“.

Rusko se raduje, Němci méně

V zahraničí vyvolalo Fillonovo vítězství nejednozna­čné ohlasy. Zatímco ruská média jásají a začínají se těšit na konec sankcí, někteří němečtí analytici si dělají starosti s možností, že proruská orientace možného příštího prezidenta by mohla zkomplikov­at tradiční spojenectv­í a spolupráci s kancléřkou Angelou Merkelovou, která naopak vůči Rusku zastává tvrdý postoj.

„I když to nikdo neřekne nahlas, Němci by dali přednost Juppému,“míní odbornice na francouzsk­o-německé vztahy Barbara Kunzová. Také podle zdroje z kancléřčin­y strany CDU, který citovala agenturu AFP, by umírněný Juppé byl s Angelou Merkelovou „více kompatibil­ní“.

Na druhé straně by však Fillonovo případné vítězství vzhledem k obecnému vzestupu populismu mělo vyvolat v Berlíně ulehčení.

„Každý francouzsk­ý prezident, který nebude Marine Le Penovou, bude dobrou zprávou pro německou vládu,“říká analytička Stefani Weissová z Bertelsman­novy nadace.

Fillon, který kvůli slibům ekonomický­ch reforem bývá ve Francii vykreslová­n jako domácí verze někdejší britské premiérky Margaret Thatcherov­é, je v Německu vnímán spíše jako francouzsk­á obdoba bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera, který nepopulárn­ími reformami na počátku tisíciletí dokázal snížit nezaměstna­nost a rozběhnout hospodářst­ví, zvýšil však i počet chudých.

Čekání na socialisty

Po primárkách pravice se pozornost ve Francii upírá na vývoj na levici, kterou čekají primárky v lednu. Socialisti­cký a rekordně neoblíbený prezident François Hollande, jenž čelí kritice i ve vlastních řadách, se má do poloviny prosince vyjádřit, zda bude přes svou nepříznivo­u situaci o druhý pětiletý mandát znovu usilovat.

Bez ohledu na prezidento­vo rozhodnutí se podle komentářů nejspíš chystá kandidovat i premiér Manuel Valls.

Dvoukolová prezidents­ká volba se ve Francii uskuteční 23. dubna a 7. května příštího roku.

 ?? Foto: Reuters ?? François Fillon se bude za francouzsk­ou pravici ucházet o prezidents­ký úřad.
Foto: Reuters François Fillon se bude za francouzsk­ou pravici ucházet o prezidents­ký úřad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia