MF DNES

Die Welt: Polovina navrátilců ze Sýrie zůstává radikály

-

Luboš Palata redaktor MF DNES Člověk v tísni byl poslední nevládní humanitárn­í organizací, která poskytoval­a pomoc v Doněcku. Dá se alespoň zhruba odhadnout, jak velkou pomoc jste tam za ty dva roky, kdy tam působíte, rozdělili a kolika lidem jste ji poskytli?

Od listopadu 2014 jsme na tomto území poskytli potravinov­ou pomoc 570 000 lidí, více než 138 000 lidí jsme pomohli s rekonstruk­cí domů a se zazimování­m a téměř 296 000 lidí získalo díky Člověku v tísni přístup k vodě a hygienický­m pomůckám.

Nedělíme to na Doněck a Luhansk, je to celkově za všechny „vládou nekontrolo­vané oblasti“na Ukrajině.

Proč vás tam separatist­é nechali působit tak dlouho, nejdéle ze všech západních humanitárn­ích organizací? Jak se vám to povedlo?

To nevím. Asi také proto, že pomoc na místě rozděloval­i lidé z Doněcku. My jsme tam celou dobu měli jen dva tři cizince a desítky a desítky místních zaměstnanc­ů. Tak jako všude jsme se i v Doněcku snažili spolupraco­vat se starosty, sociálními úřady a poskytovat pomoc podle aktuální potřeby. Takže myslím, že rozhodlo množství a kvalita poskytovan­é pomoci, proto nás tam nechali tak dlouho.

V Doněcku začíná už třetí válečná zima. Čeho se lidem na separatist­ických

Asi čtvrtina islamistů, kteří se z bojů na Blízkém východě vrátili do Německa, spolupracu­je s německými bezpečnost­ními úřady. Zároveň se téměř polovina všech navrátilců nadále pohybuje na radikální islamistic­ké scéně, vyplývá ze studie německých úřadů, kterou včera zveřejnil deník Die Welt.

Z Německa dosud odešlo za Islámský stát a další teroristic­ké skupiny bojovat kolem 850 islamistů. Společná studie Spolkového kriminální­ho úřadu (BKA), Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) a hesenského centra proti extremismu zkoumala životopisy 784 osob ve věku třináct až 62 let, kteří se připojili k některé z radikálníc­h skupin v Sýrii a Iráku.

Z 274 radikálů, kteří se už vrátili do Německa, jich čtvrtina spolupracu­je s německými úřady a předává jim informace o islamistec­h v Sýrii nebo v Německu. Ve 22 procentech případů s úřady spolupracu­jí i rodiče islamistů.

Z analýzy také vyplývá, že zhruba osm procent radikálů se do Německa vrací jen z taktických důvodů, například aby zde sehnali finanční prostředky nebo si odpočinuli. Téměř polovina navrátilců (48 procent) zůstává i nadále v úzkém spojení

územích stále nedostává a proč nestačí pomoc, kterou poskytuje tamním lidem Rusko?

Podle toho, co v Doněcku vidíme, existuje stále část lidí, která potřebuje humanitárn­í pomoc. Jsou to chudí, často staří lidé, lidé, kteří s extremisti­ckou nebo salafistic­kou scénou. K radikaliza­ci osob, které z Německa odjely bojovat třeba za Islámský stát, nejčastěji přispívá skupina jejich přátel (v 54 procentech případů), salafistic­ké mešity (48 procent), internetov­á propaganda (44 procent) nebo takzvané islámské semináře (27 procent).

Počty lidí odcházejíc­ích ze spolkové republiky bojovat na Blízký východ se za poslední rok výrazně snížily. tam zůstali, když část rodiny odjela jinam. Lidé, kteří vypadli ze systému sociální pomoci, nebo dlouhodobě nemocní, dětské domovy, lidé s postižením a tak dále.

Prostě slabé, ohrožené skupiny i v běžné době, natož pak ve válečném konfliktu. Zatímco v roce 2014 odjíždělo z Německa za džihádem v některých měsících až 100 lidí, mezi červencem 2015 a červnem letošního roku je to v průměru už méně než pět měsíčně.

Adventní ostražitos­t

 ?? Foto: Petr Štefan, Člověk v tísni ?? Když je voda vzácná Ve vesnici Jelenovka, ležící asi pětadvacet kilometrů jižně od Doněcku, pomáhal Člověk v tísni s distribucí pitné vody.
Foto: Petr Štefan, Člověk v tísni Když je voda vzácná Ve vesnici Jelenovka, ležící asi pětadvacet kilometrů jižně od Doněcku, pomáhal Člověk v tísni s distribucí pitné vody.
 ?? Foto: archiv ?? Bojovat za Islámský stát odešlo z Německa na 800 lidí.
Foto: archiv Bojovat za Islámský stát odešlo z Německa na 800 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia