MF DNES

Konec svobody kradení Aleš Michl

Na začátku prosince se rozjíždí elektronic­ká evidence tržeb. Není to žádná buzerace či snaha omezit svobodu lidí, ale prostředek k lepšímu výběru daní.

- ekonom, externí poradce ministra financí

Aje to tady. Prvního prosince startuje EET. E – jako elektronic­ká. Druhé E – jako evidence. T – jako tržeb. Jedni říkají, že to bude EE, tedy ee, jak říká malé děcko. Nebo ET – jako mimozemšťa­n. Co víc, že je to B – jako buzerace. Ani N – náhodou, odpovídám.

Určitě se ještě objeví porodní bolesti. Jakákoli chyba = titulek na první stránce novin a začne s tím i Lucie Borhyová. Zatím nejsou a ani nemůžou být výsledky – jen první, zahřívací měsíc běžel systém O. K. Navíc, protože je to novinka a politikum, tak se k tomu vyjadřují všichni. Do toho pozměňovac­í návrhy ve Sněmovně...

Nechme teď ale politiku stranou, hlavní ekonomický spor se točí okolo toho, zda je to BB – nemyslím Brigitte Bardotovou, ale Big Brothera, tedy Velkého bratra. Jde prostě o souboj mezi svobodou podnikání a svobodou kradení a tím, jak se do toho všeho má míchat strejda stát.

Hrůzné by bylo, kdyby vládnoucí politici chtěli přes EET ovládat podnikatel­e jako figurky na šachovnici. Říkat jim, jak mají podnikat. Je jasné, že každý z nás má vlastní zdroje svého pohybu, třeba odlišné od toho, jak smýšlí strýček stát. Tohle je ale jiný příběh.

Když se podíváte do encykloped­ie, pak „svoboda“je možnost a schopnost volit, rozhodovat a jednat podle své vůle a nést za to přiměřenou odpovědnos­t. Svobodu vždy narušují tři jevy: gravitace. Čím jste těžší (nic proti vaší váze tedy), tím hůře se odlepujete od země – třeba si svobodně poskočíte. Dále si svobodu můžete narušit vy sami – v Česku se za posledních patnáct let ztrojnásob­ilo užívání antidepres­iv – na těch prášcích asi svobodný nebudete. Poslední věc, která narušuje svobodu, je naše okolí – hlavně právě ten Big Brother, strejda stát, chcete-li. Ano, koho si tady zvolíme a jaké si to nahoře uděláme, takové to máme. Hlavní otázky znějí: Co elektronic­ká evidence tržeb – je to buzerace jedinců, nebo dobrý krok? Přehnal už to strejda stát, nebo ne?

Od roku 1989 běžně mluvíme o svobodné společnost­i, svobodě pohybu, slova nebo shromažďov­ání. Rozumíme tím právě absenci nátlaku či překážek, především ze strany strejdy státu, ale i vůči sobě navzájem. Jenomže tohle přece nemůže znamenat svobodu vraždit nebo krást. Asi víte, kam mířím – 80 procent hospod v Česku nejsou plátci DPH, mají tržby pod milion korun ročně. Tvrdí, že mají tržby pod 84 tisíc korun měsíčně. Jelikož z těchto oficiálně vykazovaný­ch tržeb asi těžko zaplatíte nájem, personál, suroviny, energii…, je jasné, že nepřiznáva­jí všechno. Proč si to neříct otevřeně: K – jako kradou. Tenhle sektor tady již od komunismu má svobodu kradení. Vžilo se to.

Můžeme to dál tolerovat. Ale budeme tím svobodě škodit. Víte, co je pro svobodu člověka v ekonomice podle teorie podstatné? Tři věci:

1. Svoboda mezi lidmi nutně vyžaduje pravidla, kterým lze věřit.

2. Pravidla musí být spravedliv­á a respektova­ná a od toho se pak v ekonomice odvíjí trh.

3. Dobrá pravidla svobodu lidí v ekonomice nijak neomezují, ale teprve umožňují.

Elektronic­ká evidence tržeb pošle hospody mezi plátce DPH. Kontrolní hlášení a elektroniz­ace faktur je prověří, zda dále nešmelí. Vy sami si hospodské můžete přes elektronic­ký kód zkontrolov­at – jasně, mohl tam být QR kód, ale snad půjde i tohle dlouhý číslo dobře někam naťukat. To, že za hospodským zůstane datová stopa, pro něj znamená, že si ho někdo může kontrolova­t (nejen systém, ale i vy sami přes tu aplikaci). A tohle je přesně to, proč podstatně ubude podvodů. Není to nic proti svobodě podnikání. Je to proti svobodě kradení. Mezi hospodským­i existuje spousta slušných lidí, kteří podnikají poctivě. A zápasí s těmi, kdo kradou. A ti, kdo kradou nejvíce, samozřejmě zavřou, uvolní místo pro ty poctivější.

Podivné zvyky

Nejsem politik, nemusím být zvolen, mohu psát otevřeně – v hospodách nebo malých obchodech máme divné zvyky nezávisle na EET. Když jsem si kupoval v newyorském SoHo tričko, pankáč, který mi to prodával, měl do iPhonu připojenou jednoducho­u čtečku karty, kterou koupil v přepočtu za 115 korun, a vše šlo elektronic­ky. Neřekl mi: „Hele, kámo, běž si vybrat do bankomatu, beru jen cash.“

Když jsem si v Číně kupoval v potravinác­h dva banány, kolega ekonom z Pekingské univerzity měl na mobilu aplikaci WeChat, naskenoval z pokladny prodavače QR kód, zadal do svého mobilu PIN a zaplatil to za mě (dlužím mu dva banány).

Přijedu do Česka a na Malé Straně v Praze, v centru turistů, kde mají super palačinky, nejde zaplatit ani přiblblou plastovou kartou vynalezeno­u v roce 1967, a pingl přede mnou ještě na mobilu updatuje kavárenský účet na Facebooku, který o něm mimochodem ví víc než „nějaká“EET.

Jdu po tom principu svoboda podnikání versus svoboda kradení – vězte, že i ti velcí ekonomičtí liberálové, teoretici a praktici ekonomie měli na jedné straně neviditeln­ou ruku trhu, malý stát, svobodu podnikání, touhu po zisku jako hnací motor, respektive přirozenou sobeckost lidí co nejvíce utržit, ale na straně druhé měli požadavek na dodržování pravidel, etiku a morálku jedinců. Neměli tam svobodu kradení.

I ekonomičtí liberálové měli na jedné straně neviditeln­ou ruku trhu a na druhé požadavek na dodržování pravidel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia