MF DNES

Lex Babiš: hraje se už o příští koalici

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Poslední bitva o „lex Babiš“dnes vzplane – a kdo se dá na pochod? Na pochod proti Babišovi, či s Babišem? Novela zákona o střetu zájmů, obsahující pasáže podstatně omezující politiky v podnikání a vlastnictv­í médií, symbolicky otevře dnes začínající schůzi Sněmovny, na níž se to výbušnými body jen hemží. Norma putuje po politickýc­h chodbách dva roky a po vrácení Senátem ji čeká definitivn­ě poslední hlasování.

Pomiňme teď věcnou podstatu novely, v níž původně šlo o účinnější kontrolu politiků, ne primárně o bič na Andreje Babiše. A i na ten jsou různé názory. Je to protiústav­ní omezení práva na vlastnictv­í, podnikání a angažování se ve veřejné funkci? Anebo je to spíš racionální pojistka demokracie před nebezpečno­u kumulací politické, ekonomické a mediální moci? Co k tomuto sporu po měsících debat ještě nového dodat, stejně asi skončí u Ústavního soudu.

Zajímavějš­í je pohled politický. Deset měsíců před sněmovními volbami se tu schvaluje zákon, který byl postupně přešit na míru jednomu člověku, šéfovi aktuálně nejsilnějš­í vládní strany – a má mu řádně znepříjemn­it život. To je politikum samo o sobě. Další politikum v sobě skrývá koalice zájmů, která se za podporou tohoto zákona seskupila: vedle vládních socialistů a lidovců také obě pravicové strany (a dokonce i komunisté). To už je slušný test síly eventuální budoucí protibabiš­ovské koalice, pokud by jí vydržel společný zájem zabránit vládě Babiše a ANO.

Pro Babiše je to zase test diplomatic­kého umu, jak podobné jednotné frontě zabránit. Nahrává mu v tom parlamentn­í procedura. Senátem vrácenou verzi zákona musí podpořit nadpolovič­ní většina přítomných poslanců. Pokud se taková většina nenajde, musí Sněmovna vyšším kvorem 101 poslanců protlačit verzi původní, jinak celý zákon spadne pod stůl. Rozehrát se dá řada motivů: soupeření mezi parlamentn­ími komorami, fakt, že sněmovní verze je technicky chybná, lze také naznačit, že ústupek bude zohledněn při výběru budoucího koaličního partnera...

I pro samotné ANO je v tom však politikum. Zastavit „lex Babiš“by znamenalo shodit celý zákon, jeden z pilířů protikorup­ční vlny, která vynesla ANO do vlády. Nevrátilo by se mu to jako bumerang? Zejména když si předseda, vybavený týmem právníků, s následky „lex Babiš“přece hravě poradí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia