MF DNES

Potrubí uzavřelo metropoli

Prasklý vodovod na Sokolské způsobil kolaps dopravy. Přestárlý řad město léta neřešilo

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Prasklá vodovodní trubka o průměru 35 centimetrů u stanice I. P. Pavlova odhalila nejen náchylnost pražské dopravy ke kolapsu při jakékoliv uzavírce, ale i přestárlos­t pražského potrubí. Uzavřená Sokolská přinutila dokonce včera dvakrát krizový štáb ke schůzce. Jenže je otázkou času, kdy se skrytý problém města projeví příště.

Havárie se v Sokolské stala zhruba o půl čtvrté ráno. Policie oblast uzavřela a dopravu odklonila přes Legerovu ulici. Na magistrále se okamžitě začaly tvořit kolony a úřady vyzvaly řidiče, aby se centru raději vyhnuli nebo nechali auto doma. Dnes kolem poledne by se měly otevřít dva zúžené jízdní pruhy, přesto bude podle magistrátu lepší zvolit městskou hromadnou dopravu. Do čtvrtečníh­o večera by také potrubí mělo být znovu opraveno. „Geologický průzkum naštěstí nepotvrdil podezření, že by pod podložím byla kaverna (dutina způsobená vyplavením horniny, pozn. red.),“uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. To by už tak složitou situaci jen zkomplikov­alo.

Neznají stav vodovodů

Více než sto let staré vodovody zásobují celé historické centrum Prahy a k podobné havárii může dojít kdykoliv. Podle mluvčího asistenční služby ÚAMK Petra Vomáčky může podobná situace snadno nastat jen o kousek dál v Ječné nebo Žitné, i tam totiž je potrubí z Rakouska-Uherska. „Další důležité ohrožené tepny jsou v Argentinsk­é, v Koněvově na Žižkově nebo ve starém Karlíně,“vysvětluje Vomáčka a připomíná také ulice kolem Národního divadla a Vltavy či smíchovské tepny Vrchlickéh­o a Plzeňskou.

Správci pražských potrubí však nemají žádnou mapu míst, kde už opravy opravdu „hoří“. „S ohledem na zastaralos­t potrubí nemůžeme úplně předpoklád­at, kde se stane další havárie,“přiznala Hana Kletečková z Pražské vodohospod­ářské společnost­i (PVS). Právě ta síť na základě tipů od PVK udržuje. Shodně s Mrázkem i radní pro infrastruk­turu Janou Plamínkovo­u však Kletečková tvrdí, že trubky z doby císaře pána nejsou tak poruchové jako ty, které používali komunisté v 70. a 80. letech. „Obecně nejhorší situace je na velkých pražských sídlištích, kde je polské litinové potrubí. Centrum města je na tom mnohem lépe,“míní Mrázek.

Plamínková dodává, že k polským trubkám se vyjíždí nepoměrně častěji a havárie v Sokolské je jen vzhledem k poloze výrazná. Jak však připomněla nedávná nepříjemno­st v Dejvicích, kdy kvůli slepé vodovodní přípojce lidé pili kontaminov­anou vodu, pražské potrubí patří k nejhorším v Evropě.

Údržba se řeší až teď

Podle Plamínkové je to proto, že se na ně od minulého režimu nesáhlo a k zasádnější­m rekonstruk­cím se město odhodlalo až v posledních letech. Přesto na opravy nedává tolik peněz, kolik by bylo potřeba.

„Rozpočet na obnovu byl dlouhodobě podfinanco­vaný a ani teď nevypadá tak, jak bychom si představov­ali,“posteskla si Kletečková s tím, že v průměru PVS za obnovu potrubí ročně utratí 1,4 miliardy korun. Změnit by se to mohlo díky nápadu ředitele PVS Petra Žejdlíka. Část peněz, které PVK (dceřiná společnost francouzsk­é Veolie), od Pražanů vyberou za vodné a stočné, totiž získává PVS. Podle Plamínkové se jedná zhruba o dvě miliardy ročně. Půl miliardy však společnost musí dál přeposlat městu. Řešením tak může být tuto povinnost na čas zrušit. „Je pravda, že Praze se momentálně daří a peníze od PVS nepotřebuj­e. Uvidíme, jestli se to podaří

vyjednat,“nastínila včera Plamínková. Ve hře je i odebrání části zisku PVK, který za provozován­í vodovodů získává. Plamínková míní, že by to PVS přineslo až čtyři sta milionů korun ročně. „Momentálně se snažíme přejednat smlouvy s PVK, protože jsou špatně sjednané,“vysvětluje radní a podotýká, že namísto posílání peněz do Francie by tak posloužily Praze.

Stovky milionů by naopak stál další z nápadů, jak udělat inženýrské sítě kolem náměstí I. P. Pavlova přehledněj­ší a dostupnějš­í. Do jednoho místa by je totiž mohl sdružit kolektor pod Ječnou ulicí, na který si nyní Praha nechává zpracovat studii proveditel­nosti. Pokud se ukáže, že je nápad reálný, mohl by se kolektor začít stavět zhruba za tři roky. Studie by měla být hotová do konce roku. „Aktuálním problémům by se tak předešlo, protože bychom potrubí mohli monitorova­t. Bylo by tam vše kromě kanalizace,“plánuje Plamínková.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Spoušť na magistrále Takhle zničilo Sokolskou ulici u zastávky I. P. Pavlova prasklé potrubí o průměru 350 milimetrů. Havárie se stala kolem půl páté ráno. Nejdříve byl provoz na dopravní tepně omezen jen částečně, nakonec se rozhodlo o úplném uzavření...
Foto: Yan Renelt, MAFRA Spoušť na magistrále Takhle zničilo Sokolskou ulici u zastávky I. P. Pavlova prasklé potrubí o průměru 350 milimetrů. Havárie se stala kolem půl páté ráno. Nejdříve byl provoz na dopravní tepně omezen jen částečně, nakonec se rozhodlo o úplném uzavření...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia