MF DNES

Nemocnici Na Bulovce se zvýší nájem

-

Praha se po ročním vyjednáván­í dohodla na úpravě nájemní smlouvy s Nemocnicí Na Bulovce. Částku, o kterou se nájem zvýší, ale zatím nechtěl radní Radek Lacko (ANO) uvést. Vzejde prý z posudku.

Jako vlastník většiny areálu žádá město navýšení ze současných zhruba sedmi milionů na 35 milionů korun ročně. Nemocnice, jejíž pavilony potřebují investici v řádu stovek milionů korun, si ale představuj­e nájemné mezi 15 a 20 miliony korun. Vedení zdravotnic­kého zařízení si již dříve nechalo pro svou argumentac­i vypracovat znalecký posudek ohledně ceny nájmu.

Částku neřekneme

Přesně dohodnutou výši nájmu odmítl radní Lacko oznámit. „Chybí nám tam doladit asi dvě nebo tři věty technickéh­o rázu, které na obsahu smlouvy nic nemění,“řekla po jednání s radním ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská. Smlouva bude na 20 let s opcí na deset let. Podle Lacka konečná cena vzejde ze třetího posudku. „Jedná se tam ještě o některé pozemky, které buď budou předmětem nájmu, nebo je bude spravovat město,“doplnil Lacko.

Donedávna ztrátovou nemocnici provozuje ministerst­vo zdravotnic­tví. Hlavní město je majitelem téměř tří čtvrtin majetku nemocnice. Vlastní i pavilon, jehož přestavba vyšla skoro na 400 milionů korun. Podle radního Lacka město v posledních letech do nemocnice investoval­o sice 600 až 700 milionů korun, jenže další stovky milionů na další opravy budou ještě zapotřebí. Ministerst­vo zdravotnic­tví předloni poslalo jednorázov­ou podporu 200 milionů korun, protože prý hrozilo, že bude ohrožena zdravotní péče o pacienty. (ČTK, et)

 ?? Foto: J. Mynařík, MAFRA ?? Boj o peníze Nemocnici provozuje ministerst­vo zdravotnic­tví, ale většinu budov vlastní Praha. Ta chce z nájmu více peněz.
Foto: J. Mynařík, MAFRA Boj o peníze Nemocnici provozuje ministerst­vo zdravotnic­tví, ale většinu budov vlastní Praha. Ta chce z nájmu více peněz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia