MF DNES

63 projektů dostane dotace za miliardu

-

Praha eviduje 271 žádostí o evropské peníze z programu Praha – pól růstu. Z nich bylo 63 projektů v souhrnu zhruba za miliardu korun schváleno. Celkem může Praha v tomto programu přerozděli­t z evropských peněz 11 miliard korun. Další vybrané projekty by měli schvalovat zastupitel­é na lednovém zasedání.

Nynější program dotací byl vyhlášen loni v červnu. Magistrát vyzývá žadatele o evropské peníze v jednotlivý­ch vlnách, takzvaných výzvách. Těch bylo zatím 26 za celkem osm miliard korun. „Zpočátku bohužel žadatelé, což jsou zejména městské části, ale i magistrát, ne zcela dostatečně žádali o možný objem peněz, který bylo možné vyčerpat. Jsem ráda, že se to zlepšuje a že se začínají čím dál více hlásit a peníze si žádat,“řekla radní Irena Ropková (ČSSD). Požadavky zájemců byly vyšší než schválená částka, když v žádostech předložili projekty za celkovou sumu dvou miliard.

Další došlé žádosti bude magistrát ještě posuzovat a další balík projektů by mělo pražské zastupitel­stvo schválit v lednu 2017. „Nečerpáme za každou cenu, jde nám o kvalitu,“uvedl ředitel magistrátn­ího odboru evropských fondů Jan Hauser. Výzvy na zbylé tři miliardy z celkových jedenácti magistrát teprve zveřejní. Město pro zlepšení efektivity podávání žádostí zřídilo nový magistrátn­í odbor projektové­ho řízení. „Doufám, že se nám tím podaří nastavit lepší čerpání ze strany magistrátu,“dodal s nadějí Hauser. Praha získala z evropských fondů v uplynulých devíti letech asi 11 miliard korun, z nichž podpořila 1 200 projektů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia