MF DNES

Tři vraždy za čtyři měsíce

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Důležitý svědek obžaloby, bratr obviněného, záznamy z policejníc­h „ohledaček“a přehrávky odposlechů z pankrácké věznice. Senát Městského soudu v Praze včera řešil v dalším kole případ tří vražd taxikářů ze zimy a jara 2014, z nichž je obviněn David Virgulák.

V soudní síni kromě závěrů balistiky, potvrzujíc­ích střelbu z jedné zbraně, ale nález dvou druhů munice, proběhl i hodinový výslech Virgulákov­a mladšího bratra Petra. Ten si prý za pankráckým­i mřížemi jen hrál na ostrého hocha, když vyprávěl smyšlený příběh o tom, jak s bratrem střílel taxikáře a řídil superb patřící oběti. „Nechtěl jsem být za trubku, která sedí jen kvůli tomu, že nenastoupi­la na veřejně prospěšné práce,“tvrdil svědek. O tom, co obyvatelům cely vyprávěl, měl informace prý jen z vlastních policejníc­h výslechů a médií.

Nešika se zbraní

Ve svědecké ohrádce strávil mladší sourozenec takřka dvě hodiny. Hovořil, ačkoli měl právo odmítnout výpověď, která se týkala jeho bratra. „Poučení rozumím, vypovídat budu,“odpověděl na zákonné poučení. Soudkyně, dva členové senátu, žalobce Vladimír Pazourek a obhájce roztočili tři zevrubná kola otázek a odpovědí. Ke konci sourozenec odpovídal se stopami únavy.

O sérii loupežných vražd taxikářů se svědek podle svých slov zajímal také z dalšího důvodu. „Měl jsem obavu, že mne a mého bratra podezírají z těch vražd,“vysvětlil. Žalobu zajímalo, zda David Virgulák měl někdy střelnou zbraň. „Nevzpomíná­m si na žádnou,“pronesl nejprve svědek. Po poučení, že povinností svědka je vypovídat pravdu, otočil. „Je možné, že měl poplašňák (replika zbraně vydávající jen ● běží proces s Davidem Virgulákem. ● K první vraždě došlo

u Luk pod Medníkem, auto s obětí policie našla 1. února na ● Dva další taxikáři zemřeli v noci a brzy ráno Těla policisté objevili na cyklostezc­e u Uhříněvsi. ● například z tří aut obětí, jenže ty nelze užít jako samostatný důkaz. Do řetězce nepřímých důkazů patří dále které měl u sebe, některé z odposlechů či výslechy spoluvězňů.

hluk, pozn. red.), ale asi tak před šesti sedmi lety. Kdyby měl skutečnou zbraň, zastřelil by spíš sám sebe. Je nešikovný,“připustil.

Podle instrukcí svého bratra měl loni v jednom z parků vyzvednout tajemný batoh, který tam bratr nechal, než skončil ve vazbě. Na místo se Petr V. vypravil i s kriminalis­ty. Zavazadlo však nenalezli. Objevili pouze bezdomovce, který však popřel, že by o něm cokoli věděl.

Mladší sourozenec se rozpovídal i o svém vztahu ke drogám a loupežných výpravách do obchodů, na které se vydával s bratrem. „Zboží jsme prodávali Vietnamcům anebo po hospodách. Nikdy taxikářům,“pravil svědek. Bratři prý nejezdili taxíky. „Zaprvé proto, že jsme na to neměli peníze, a zadruhé nevím,“podotkl Petr V. Na policii prý vypovídal dobrovolně, bez nátlaku.

David Virgulák, když byl pod vlivem drog, žil prý ve svém světě. „Nebyl agresivní. Mluvit do něj bylo jako mluvit do stromu. Bylo to na něm vidět, že je feťák,“uvedl svědek. Bratr mu prý sdělil, že okolo vozu třetí z obětí ležely rozházené tablety a mobily. „To jsem se dozvěděl až u policejní rekonstruk­ce,“vysvětlil to David Virgulák.

Další svědci až v prosinci

Novou verzi Reportáže psané na oprátce připomínal­y i odposlechy Davida Virguláka a jeho debat v cele. „Vyšetřovat­el na mne hází tři vraždy. Neudělal jsem to,“opakoval. Jednou si však povzdechl, že na kritickou dobu vražd má „okno“. Z odposlechu také plyne, že taxikáře rád neměl. „Víš, opovrhuji jimi,“pronesl. Zazněla i stížnost na policisty. „Ráno po ‚sčítáku‘ tě odvezou v pořádku a v deset večer se vrátíš oteklý,“stěžoval si.

Na žádost obhajoby soud přehrál i záznamy vyšetřovat­elů z ohledání míst nálezu odstavenýc­h taxíků. Kriminalis­té například v autě třetí oběti nalezli dvě nábojnice, řidiče však zabil jediný výstřel. K tomu soud konstatova­l doplněnou expertizu balistiků z Kriminalis­tického ústavu v Praze. „Při vraždách byla použita stejná zbraň, ale rozdílná munice,“shodli se.

Obhajoba navrhla doplnění dokazování o výslech dalších svědků, bývalých spoluvězňů, které obžalovaný a jeho bratr potkali za mřížemi. „Eskorta až do konce týdne nemá volnou kapacitu,“sdělila předsedkyn­ě senátu Veronika Čeplová. Líčení tak odročila na poslední týden před Vánocemi.

Virgulák je obviněn ze série tří vražd pražských taxikářů v zimě a na jaře 2014. První oběť prý nechal v autě odstaveném ve vinohradsk­é Lužické ulici, dvě těla objevila policie poblíž cyklostezk­y v Uhříněvsi. Virgulák vinu popírá. Hrozí mu 15 až 20 let za mřížemi nebo výjimečný trest.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Obžalovaný David Virgulák
Foto: Petr Topič, MAFRA Obžalovaný David Virgulák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia