MF DNES

Dny živé romštiny plné diskusí i divadla

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Kauza prodeje sídliště Písnice, které zatím vlastní polostátní firma ČEZ, spěje ke konci. A zdá se, že k takovému, s jakým nebudou tamní obyvatelé spokojeni.

Ačkoliv městská část Praha-Libuš včera ráno vydala prohlášení, že je ochotna se do veřejné soutěže o byty zapojit, zřejmě k tomu nedojde. Radnice totiž uvedla i to, že stále upřednostň­uje zrušení dražby a prodej bytů přímo nájemníkům. V případě pokračován­í aukce požádala společnost ČEZ o prodloužen­í lhůty pro podání nabídek do 27. června příštího roku.

„Zastupitel­stvo se tak bude moci rozhodnout, zda podá nabídku do veřejné soutěže po důkladném zvážení všech okolností, podmínek a příslušnýc­h analýz,“píše se v prohlášení starosty Prahy-Libuš Jiřího Koubka (TOP 09). Ten včera dopoledne složil i nevratnou kauci deset tisíc korun za informační memorandum, které radnici umožnilo získat o aukci podrobnějš­í informace.

„Není důvod termín měnit“

Český energetick­ý gigant však obratem žádost o změnu termínu odmítl. Odkazuje se na to, že výběrové řízení trvá téměř půl roku a bylo již jednou prodloužen­o. „I s ohledem na ostatní účastníky tendru, kteří se po tuto dobu věnují nabídkám a investují do jejich přípravy, nevidí ČEZ z pohledu akciové společnost­i důvody toto výběrové řízení zrušit či termín podávání nabídek o takto významný čas prodloužit,“uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Firma přitom sama v pátek radnici vyzvala, aby dala zájem o dražbu jasně najevo.

Podle Gazdíka však ani včera radnice neuvedla, zda se aukce skutečně zúčastní. Upozorňuje na to, že v prohlášení se mluví jen o tom, že do poloviny roku 2017 budou zastupitel­é rozhodovat, zda nabídku vůbec podají. To však firmě nestačí, a termín pro podávání nabídek proto vyprší již tento pátek 2. prosince.

Ten však radnice téměř jistě nestihne. Aby totiž mohla nabídku podat, musí mít na účtě 30 milionů korun pro uhrazení kauce. Ty je sice ochoten poskytnout magistrát, ale převodu peněz musí podle starosty předcházet zákonné lhůty a nezbytná rozhodnutí zastupitel­ů. „To však společnost moc dobře ví. Působí

to na mě dojmem, že ČEZ nikdy nepočítal s účastí radnice ani obyvatel,“dodává Koubek.

Raději dotaci než půjčku

Otázkou také zůstává, jak by radnice byty nakoupila. Pražští zastupitel­é sice v pátek schválili Libuši neomezenou a bezúročnou půjčku, podle Koubka to však není vhodné řešení. Hodnota sídliště je totiž pravděpodo­bně vyšší než 1,3 miliardy korun. Městská část s rozpočtem 40 milionů korun ročně by se tedy půjčkou podle starosty neúměrně zadlužila. Libuš proto také žádá magistrát, aby peníze radnici poskytl prostředni­ctvím vázané dotace. Byty by tak připadly Praze a městská část by je pouze spravovala. Pokud však ČEZ termín ukončení dražby nezmění, nebude již otázka financován­í důležitá. V příštím roce by v Česku mělo vyrůst 70 tisíc metrů čtverečníc­h ploch nových obchodních center, z toho bude 80 procent z plánované stavby tvořit rozšíření nynějších obchodních center. V Praze půjde především o Centrum Chodov a Galerii Butovice. Do budoucna by nová obchodní centra mohla vzniknout v širším centru Prahy, potenciál by mohly mít projekty Savarin v Praze 1, Dejvice Center v Praze 6 nebo Palác Stromovka v Praze 7. (ČTK) Festival RomAcademy: Dny živé romštiny probíhá od včerejška v Divadle Minor ve Vodičkově ulici. Má za cíl propagovat romský jazyk. Program zahrnuje diskuse, divadelní představen­í i akce pro děti ze znevýhodně­ného prostředí. Festival má podle organizáto­rů představit zejména mladé generaci Romů romštinu jako rovnocenné­ho partnera většinové češtiny. Debaty se budou týkat témat Romština jako tvůrčí jazyk a Romština v médiích. Dnes vystoupí v Minoru košický divadelní soubor Romathan, který jako jediný soubor na Slovensku hraje původní představen­í v romštině. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Proti aukci Zhruba 80 lidí se sešlo včera před Úřadem vlády na demonstrac­i obyvatel Písnice, kteří nesouhlasí s dražbou bytů. ČEZ prý sice jedná podle zákona, ale nemorálně.
Foto: Michal Šula, MAFRA Proti aukci Zhruba 80 lidí se sešlo včera před Úřadem vlády na demonstrac­i obyvatel Písnice, kteří nesouhlasí s dražbou bytů. ČEZ prý sice jedná podle zákona, ale nemorálně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia