MF DNES

Muž šťastných slz: Díky, že jste mě přesvědčil­i, ať nekončím

-

Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Juan Martín del Potro poslední dobou celkem často veřejně pláče, což je pro něj ta nejlepší možná zpráva.

Byl dojatý na olympiádě v Riu, kde porazil Djokoviče i Nadala, a byť ve finále podlehl Murraymu, hrdinou okamžiku byl i tak on.

Neudržel slzy na US Open, neboť vzdor další porážce ve čtvrtfinál­e arénou jako ozvěna zněla jeho skandovaná přezdívka: „Delpo, Delpo, Delpo!“

A skrývat emoce o víkendu by už bylo úplně zbytečné. Za krásnými tenisovými slzami roku 2016 se totiž konečně skryl i velký triumf.

„Chci poděkovat všem, kteří mě přemluvili, abych neskončil s kariérou. Měl jsem k tomu dost blízko – a vidíte, najednou jsem tady,“říkal jako šampion Davis Cupu.

Argentina ve slavné soutěži účinkovala 93 let, předlouhé čekání zlomila až v Záhřebu. Hrdina je jasný: přece Delpo. Vyhrál obě dvouhry, přičemž ve druhé spektakulá­rně otočil zápas proti Marinu Čiličovi ze stavu 0:2 na sety. „Bylo to jedno z emočně nejnáročně­jších utkání mého života,“přiznal. A fyzicky platí totéž: Argentinec totiž finišoval se zlomeným malíčkem na levačce!

Jak symbolické. Právě kvůli nekončícím­u seznamu zranění dost vážně uvažoval, že s tenisem skončí. K čertu s takovým splínem: del Potrovi je 28 let a po pauze v přízemí se pro něj najednou žádný tenisový vrchol nezdá být příliš vysoký.

„Je skvělé, že jsi zpátky“

Britský list Telegraph považuje del Potrův návrat mezi tenisovou elitu za „nejpříjemn­ější sportovní story roku“, což má svoji logiku.

Argentinec triumfem na US Open 2009 zařídil jediné grandslamo­vé vítězství kohokoli mimo „Velkou čtyřku“ve složení Djokovič, Federer, Nadal, Murray v předlouhém časovém rozmezí let 2005 až 2013. Ale to jeho zápěstí... Opakované operace jej srážely nejen fyzicky, trpěla i duše. V letech 2014 a 2015 se jeho aktivita smrskla na titěrných 14 zápasů. Na žebříčku se stal číslem 1 042! To letošek je samá radost.

„Delpo“nedával nikdy moc důvodů k tomu, aby jej ostatní neměli rádi. Ve spojení s jímavým comebackem se z něj nyní stal vyložený miláček lidu. Pomohlo mu i to, že se olympiáda konala v Jižní Americe, že na finále Davis Cupu do Záhřebu dorazil nejen Diego Maradona, ale další davy Argentinců. To vše je milé. A nezůstává výhradně u fanoušků.

Byť ve vzájemném duelu v 2. kole Wimbledonu musel letos Stanislas Wawrinka strávit prohru, vyprávěl: „Jsem rád, že je zpátky. Pro tenis je to výborná zpráva. Delpo je skvělý kluk, velmi dobrý sportovec a velký šampion. Snad se mu teď už zranění budou vyhýbat.“

Výkon na hranici nemožného

Profesioná­lní sportovci žijí ve specifické­m světě: velmi těžce se do něj dostává, ale snad ještě hůř vystupuje. Del Potro v tomto směru zažívá svoji osobní nirvánu.

Je zase tam, kde slavil nejlepší profesní chvíle života. Dělá to, čím umí rozjásat miliony krajanů. Je oblíbený. Pláče a nestydí se za to: „Jsem prostě a jednoduše šťastný, že můžu znovu hrát tenis.“

I kvůli tomu je dobré duši sportovní Argentiny nejspíš zcela fuk, že by mohla být i výš v žebříčku. Pokud by se jako dříve počítaly body za olympiádu a Davis Cup, stačilo by to na 22. pozici, nyní je del Potro „až“38. tenistou planety. Ale dost možná tím nejspokoje­nějším.

„To, co dokázal, je prostě úžasné,“uvedl argentinsk­ý daviscupov­ý kouč Daniel Orsanic. „Svoji zemi reprezentu­je s neuvěřitel­nou hrdostí. Jeho výkon proti Čiličovi byl na hranici nemožného. Delpo je génius s obrovským srdcem.“

Že dostane začátkem listopadu od ATP cenu pro hráče, který předvedl nejlepší návrat na scénu, je až automatick­é, v této sezoně nešlo volit jinak. Víkendový chorvatský happy end ji pak ještě zkrášlil.

A ukázal, že i ryze kladní hrdinové pořád mohou dokráčet k nebi.

 ?? Foto: AP ?? Nikdy se nevzdávejt­e Od zranění až k triumfu v Davis Cupu: Argentinec Juan Martín del Potro je letos symbolem sportovní nezlomnost­i.
Foto: AP Nikdy se nevzdávejt­e Od zranění až k triumfu v Davis Cupu: Argentinec Juan Martín del Potro je letos symbolem sportovní nezlomnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia