MF DNES

Šéf zdravotnic­tví, jehož lékaři vypískali ze sjezdu

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Svatopluk Němeček byl jedním z nejdéle sloužících ministrů zdravotnic­tví. Zatímco jeho předchůdci se v úřadu střídali častokrát po jednom roce, Němeček vydržel bez jednoho měsíce roky tři. Už při příchodu do funkce v lednu 2014 uvedl, že nechce být ministrem změn a reforem. „Chci do zdravotnic­tví vrátit stabilitu a udělat systém poskytován­í zdravotní péče předvídate­lným,“uvedl tehdy Němeček.

Jenže resort zdravotnic­tví podle lékařů i pacientů reformu potřebuje. U záchrannýc­h služeb chybí 290 lékařů, v nemocnicíc­h více než 700 lékařů a tisíc sester.

Kvůli nedostatku zdravotník­ů pokračuje omezování zdravotní péče. Jak zjistila MF DNES letos na jaře, kvůli chybějícím sestrám musí nemocnice odkládat operace i v pražských fakultních nemocnicíc­h. Nedostatek kvalifikov­aných doktorů zvedl dokonce počet úspěšných žalob na nemocnice, které musí nechat sloužit i mladé a nezkušené lékaře.

Nejméně jeden slib však Němeček splnil – přidal zdravotník­ům peníze. Tarifní platy v nemocnicíc­h stouply dvakrát o pět procent. A od ledna se mají zvýšit o dalších deset procent.

Česká lékařská komora přesto není s prací ministerst­va spokojena. „Kritizoval­i jsme počínání pana ministra dlouhodobě,“řekl její prezident Milan Kubek. Před několika týdny lékaři na svém sjezdu ministra Němečka vypískali. Vadí jim porušování zákoníku práce, kdy jsou nuceni sloužit obrovské množství přesčasů. Ačkoliv Němeček opakovaně slíbil, že tento problém vyřeší, s žádným konkrétním návrhem nepřišel.

Dalším problémem je podle lékařů neřešený systém vzdělávání. „Právě chaotické, nepřátelsk­é vzdělávání, za které musí utrácet desetitisí­ce korun, uvádějí lékaři jako třetí nejčastějš­í důvod, proč odcházejí do ciziny,“říká Kubek.

Naopak krajský výkonný výbor ČSSD pro Moravskosl­ezský kraj, kde Němeček působí, je spokojen. „Podařilo se mu naplnit programové cíle a volební sliby, jako je zrušení regulačníc­h poplatků, opakované navýšení platů ve zdravotnic­tví, ekonomická stabilizac­e nemocnic a zdravotníc­h pojišťoven, záchrana českého lázeňství apod.,“uvedl ve svém prohlášení.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? A je to za mnou Němeček se včera na schůzi vlády spokojeně usmíval.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA A je to za mnou Němeček se včera na schůzi vlády spokojeně usmíval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia