MF DNES

Kyber armáda

Budou vojenští špioni na internetu bránit stát, či šmírovat uživatele?

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Vojenské zpravodajs­tví si před třemi lety uřízlo krutou ostudu, když se ukázalo, že sledovalo manželku tehdejšího premiéra Petra Nečase na příkaz jeho milenky a šéfky kanceláře Jany Nagyové. Nyní má tatáž služba na dosah pravomoc, která svou šíří v Česku nemá obdoby a znamená zásadní posílení její moci.

Každý odeslaný e-mail, zpráva na Facebooku nebo SMS by už příští rok mohly protékat přes tajemná zařízení, která ze zákona budou muset do svých sítí nainstalov­at poskytovat­elé internetu i mobilní operátoři. A tyto „krabičky“budou patřit právě armádní rozvědce, která je bude používat například jako odposlouch­ávací či sledovací zařízení. S avizovaným cílem identifiko­vat možné útočníky a bránit český internet.

Zajistit to mají velmi obecně formulovan­é paragrafy zákona, který fungování Vojenského zpravodajs­tví vymezuje. Novela, která Sněmovnou prochází bez většího rozruchu a mohla by platit už příští rok, však vyvolala odpor u internetov­ých expertů i firem, které by vojenské rozvědce takto klíče od svých sítí měly předat. Podle nich dává zákon špionům nepřípustn­ou volnost a není zaručené, že toho nezneužijí.

„Pokud zákon nabude účinnosti v této podobě a Vojenské zpravodajs­tví umístí technické prostředky do našich sítí, pak našim zákazníkům rozhodně nemůžeme garantovat soukromí a bezpečnost jejich dat,“ohrazuje se Šárka Štůlová z ICT Unie, která sdružuje nejvýznamn­ější české hráče v oblasti elektronic­ké komunikace včetně trojice mobilních operátorů.

Internetov­ým firmám vadí nejenom to, že přes rozvědku budou protékat všechna osobní data zákazníků, ale i že armádní zařízení bude moci zprávy také měnit, či dokonce útočit na cizí počítače. Navíc se teoreticky může samo stát cílem hackerskéh­o útoku, a ve výsledku tak spíše bezpečnost internetu ohrozit.

Ministerst­vo obrany, které novelu předložilo, však tvrdí, že nekonkrétn­ost zákona je vlastně záměr. „Kvůli dynamickém­u vývoji v této oblasti by se mohlo stát, že právní úprava bude rychle zastarávat. K umístění a připojení technickýc­h prostředků bude stačit souhlas vlády,“říká mluvčí ministerst­va obrany Petr Medek. Ročně by měl systém přijít na 300 milionů korun.

Jako ve skutečné válce

Právě vojenskou rozvědku si vláda vybrala k tomu, aby bránila internet před hackerským­i útoky, kterých

přibývá. Už dávno totiž neútočí jen soukromníc­i, z rozpoutává­ní cílených bitev ve virtuálním světě je dlouhodobě podezříván­o například Rusko. Právě tamní tajná služba FSB je průkopnicí černých krabiček sledujícíc­h

komunikaci občanů. Pod názvem SORM jsou k internetov­ým linkám přisáté už od roku 1995.

Česká koncepce počítá i s tím, že pokud by se země stala cílem kybernetic­kého útoku, stát by se mohl pustit do odvety. Palbu by přes internet opětovalo vznikající Národní centrum kybernetic­kých sil pod vojenskou rozvědkou. Právě nový zákon by ho měl vyzbrojit zařízeními, jejichž pomocí mohou špioni útočníka najít a případně na něho zaútočit.

V původní verzi novely aktivní činnost špionů úplně chyběla. I proto část odborníků rozvědku podezříval­a, že jejím cílem je hlavně sběr informací. „Novela vyvolává silný dojem, že je zpravodajs­kého charakteru a kybernetic­kou obranu řeší jen administra­tivně,“stěžoval si v létě Národní bezpečnost­ní úřad (NBÚ), který má na starosti právě pasivní obranu proti hackerům a roli vojenské rozvědky si představov­al právě ve vytvoření „kyberarmád­y“, která by mohla útočit.

V nejnovější verzi, kterou nyní projednává bezpečnost­í výbor Sněmovny, však možnost aktivně bránit stát na internetu přibyla. A je pravděpodo­bné, že zákon v této podobě projde. „Kyberprost­or je nebezpečný­m bojištěm a je potřeba mít prostředky na obranu. Ať se nám to líbí, nebo ne,“říká šéf bezpečnost­ního výboru Roman Váňa z vládní ČSSD. Podobný názor má i další členka výboru Jana Černochová z opoziční ODS. Členové výboru se nyní chystají na uzavřeném jednání řešit technické podrobnost­i „černých schránek“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia