MF DNES

Česko se brání útokům z Ruska i Číny

-

Obranu internetu před hackery má dnes na starosti zejména Národní bezpečnost­ní úřad (NBÚ). Jeho centrum kybernetic­ké bezpečnost­i už dva roky sídlí v Brně a jen loni zaznamenal­o šest stovek incidentů. Včera vláda rozhodla o jeho dalším rozšíření až na 400 lidí. Podle ředitele NBÚ Dušana Navrátila se o citlivé české sítě zajímají útočníci z Číny i Ruska.

Jaká by měla být role vojenské rozvědky v kyberbezpe­čnosti Česka?

Země potřebuje mít aktivní schopnost kybernetic­ké obrany. Tedy i možnost útočit. NBÚ se zabývá spíše pasivní ochranou kritické infrastruk­tury. Potřeboval­i jsme proto partnera, který by byl v případě nutnosti schopen provést aktivní opatření. Minimálně pět let jsme o tom přesvědčov­ali ministerst­vo obrany. To se nyní podařilo.

Pod Vojenským zpravodajs­tvím by tedy měla fungovat „armáda kybervoják­ů“?

Boj v kyberprost­oru už dnes běžně probíhá. NATO ho na posledním summitu definovalo jako „pátý prostor“. Pokud nebudeme schopni útok zvládnout pasivně, budeme muset přikročit k protiútoku. Doufejme, že k tomu nedojde, ale schopnosti na to musíme mít.

Jak velký problém jsou dnes pro Česko internetov­é útoky?

Už v roce 2013 se objevily útoky na české zpravodajs­ké servery s cílem je přetížit a vyřadit. Velkým problémem však může být krádež dat, ale také jejich pozměnění. Například kdyby to potkalo databázi některého ministerst­va. Identifika­ce útočníka ve světě internetu je mnohdy velmi obtížná či nemožná. Víme však, že se o nás zajímají Rusko či Čína.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia