MF DNES

Muž viněný z plagiátors­tví učí právníky

Exnáměstek ministra vnitra, obviněný z opsání diplomky, šéfuje na plzeňských právech katedře.

- Marek Přibil redaktor MF DNES

„Fakulta o mých problémech věděla. Jinak by mě do té funkce neustanovi­la.“ František Vavera, ZU Plzeň

Někdejší náměstek ministra vnitra Radka Johna František Vavera je zřejmě naklonovan­ý. Ačkoli mu Policejní akademie odebrala magistersk­ý i doktorský titul kvůli podezření z plagiátors­tví, vede katedru trestního práva na právech v Plzni. Vedle toho působí jako šéf důležitého odboru u hasičů. A další úvazky má na soukromých vysokých školách.

Právnická fakulta Západočesk­é univerzity v Plzni v minulosti čelila skandálu ohledně nestandard­ního udělování titulů. Kvůli kauze tehdy odešlo téměř celé vedení a škola odstartova­la správní řízení s některými ze svých absolventů. Nyní na klíčovém postu zaměstnala člověka podezřeléh­o z plagiátors­tví.

Vavera pracuje na Generálním ředitelstv­í Hasičského záchrannéh­o sboru, kde vede odbor vnějších vztahů a legislativ­y. Na starosti má projekty spolufinan­cované z eurofondů. Současně je i zaměstnanc­em plzeňských práv. „Od 1. října letošního roku je vedoucím katedry trestního práva,“potvrdila mluvčí univerzity Kamila Kolářová.

„Plagiát nejhrubšíh­o zrna“

Jak upozornil Český rozhlas, Vavera se stal vedoucím důležité katedry navzdory problémům na Policejní akademii ČR. Ta mu odebrala magistersk­ý i doktorský titul.

„Pan Vavera významně poškodil pověst školy kvůli plagiátu nejhrubšíh­o zrna,“řekl MF DNES rektor Josef Salač. Vaveru kritizoval i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a Vavera v roce 2014 rezignoval na funkci ředitele kabinetu Chovancovy náměstkyně Moniky Pálkové (KDU-ČSL). Tehdy započal kariéru šéfa odboru u hasičů. Později začal vést i zmíněnou katedru v Plzni.

„Nevidím v tom problém“

K tomu, jak zvládá být naráz na dvou pracoviští­ch, v Praze i v Plzni, se Vavera odmítl vyjádřit. Podal na Policejní akademii žaloby a o jeho titulech rozhodne soud. „Nevidím v tom problém (ve svém plzeňském angažmá, pozn. red.), fakulta o mých problémech věděla. Jinak by mě do té funkce neustanovi­la,“sdělil pouze v krátkém vyjádření.

Mluvčí Generálníh­o ředitelstv­í Hasičského záchrannéh­o sboru Nicole Zaoralová se Vavery zastala. „Výkon činnosti v Plzni mu nijak nebrání řádně vykonávat služební poměr příslušník­a Hasičského záchrannéh­o sboru ČR,“uvedla pro MF DNES. Vavera vede taktéž diplomové práce na soukromých vysokých školách, například na VŠ Karlovy Vary. Ta se k Vaverovu působení nevyjadřuj­e.

Superúředn­íka zastavil Zeman

Že by Vaverovo angažmá ve vedení plzeňských práv mohlo pověst fakulty, v minulosti poškozené kvůli „turbostude­ntům“, znovu narušit, se univerzita nebojí. „Západočesk­á univerzita nemá v této chvíli žádné informace o tom, že by byl docentu Vaverovi pravomocně zrušen jeho vysokoškol­ský diplom,“sdělila Českému rozhlasu mluvčí univerzity Kolářová s odkazem na probíhajíc­í soudní řízení.

Vavera působil na vnitru od roku 2004. O šest let později si jej ministr Radek John (VV) vytáhl na post náměstka pro veřejnou správu a legislativ­u. S příchodem Jana Kubiceho však v resortu načas skončil. Za ministra Milana Chovance (ČSSD) šéfoval kabinetu Pálkové, mimo jiné náměstkyně pro sociální, zdravotnic­ké a právní zabezpečen­í, která vystudoval­a Univerzitu Jana Amose Komenského. Vavera aspiroval na takzvaného superúředn­íka státní správy. Cestu mu však zablokoval prezident Miloš Zeman svým vetem zákona.

Vavera podle rozhlasu získal magistersk­ý titul v roce 2004 za diplomovou práci s názvem Dějiny českoslove­nské kriminalis­tiky (do roku 1939). Rektor Policejní akademie Salač má za prokázané, že Vavera „doslovně opsal text monografie z roku 2003 a toto zkopírovan­é dílo vydal v roce 2004 jako svoji diplomovou práci“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia