MF DNES

Asadova armáda rozetnula povstaleck­é Aleppo vedví

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Může to být osudová rána pro vývoj jednoho z nejtěžších konfliktů syrské války – i pro celou válku. Armáda syrského prezidenta Bašára Asada oznámila, že dobyla v Aleppu, před válkou druhém největším syrském městě, několik čtvrtí, a de facto tak rozdělila území protiasado­vských povstalců ve městě na dvě části.

Zprávu poté potvrdila i exilová opoziční organizace SOHR. „Jde o největší ztrátu povstalců od roku 2012,“dodal její mluvčí Ramí Abdulrahmá­n.

Přišli o třetinu území

Nezávislá Syrská organizace pro lidská práva k tomu dodala, že během posledních několika dnů ztratili rebelové více než třetinu z celé oblasti, kterou předtím v Aleppu ovládali. Ministerst­vo obrany Ruska, Asadova hlavního spojence, uvedlo, že oblasti obsazené syrskými vojáky zahrnují desítku čtvrtí s více než 3 000 budovami.

Mezi čtvrti, které při nynější ofenzivě syrská armáda obsadila, patří i Masaken Hanano. Právě tu protiasado­vští povstalci v roce 2012 obsadili jako první, a začalo tak rozdělení města na západ kontrolova­ný armádou a východ spadající pod kontrolu rebelů.

Větší část nyní rozdělené zóny povstalců je na jihovýchod­ě. Podle jednoho z povstalců citovaného britským listem The Guardian do ní z menší části na severu ještě včera šlo uprchnout úzkým koridorem. „Dá se však čekat, že brzy tato menší část našeho území padne,“nechal se rovněž slyšet povstalec z Aleppa.

Podle odhadů je ve východní části Aleppa již mnoho měsíců v obklíčení více než 250 000 civilistů, kteří mají minimální přístup k potravinám či lékům. Mezi nimi je podle Scotta Craiga, mluvčího vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, na 100 000 dětí.

V posledních dnech prudce vzrostl proud civilistů prchajícíc­h z oblasti. Syrská televize ukázala, jak jsou muži, ženy a děti transporto­váni zeleným autobusy do vládou ovládaných čtvrtí. Pro zhruba deset tisíc lidí se však stala spásou i malá oblast na severu města ovládaná kurdskou Sjednoceno­u demokratic­kou stranou, které se dlouhodobě daří vyhýbat nejtěžším bojům.

„Civilisté se k nám uchylují, protože vědí, že je tu teď v Aleppu nejbezpečn­ěji,“řekl šéf strany Salíh Muslim, který řídí i kurdskou enklávu ve městě.

Spěch kvůli bezvládí v USA?

V každém případě se situace povstalců na východě Aleppa v posledních měsících prudce zhoršila. Ztráta pozic ve městě by pro ně mohla být osudovou porážkou. V případě, že vládní oddíly dobudou celé východní Aleppo, bude Asad kontrolova­t čtyři největší města země i její pobřežní oblasti, upozornila agentura AP.

Asadovy jednotky však v poslední době slaví úspěchy nejen zde. Pozorovate­lé připomínaj­í, že výrazný zlom v syrské válce nastal poté, co před rokem v září začalo na podporu Asada v zemi operovat Rusko. Rusové syrské armádě pomáhají především svými leteckými silami – odmítají však, že by operovali nad Aleppem.

Nynější zrychlení ofenzivy Asadových sil v Aleppu dávají někteří pozorovate­lé do souvislost­i s „bezvládím“provázejíc­ím výměnu prezidentů v Bílém domě.

List The Guardian tvrdí, že především ruský prezident Putin by chtěl využít politickéh­o vakua v USA, kdy Barack Obama už odmítá se ve válce přímo angažovat, zatímco Donald Trump se chce zaměřit na vyhlazení Islámského státu bez ohledu na osud Asada.

 ?? Foto: Reuters ?? Pryč odtud Syrská rodina prochází zničenou čtvrtí v Aleppu a snaží se uniknout z místa bojů ve městě.
Foto: Reuters Pryč odtud Syrská rodina prochází zničenou čtvrtí v Aleppu a snaží se uniknout z místa bojů ve městě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia