MF DNES

Plzeň letí za hattrickem

Vyhraje Plzeň fotbalovou ligu potřetí v řadě? Po půlce má nejvíc bodů a nejlepší útok i obranu.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

David Limberský pajdal o berlích, protože si stěžoval na prudkou bolest v lýtku. Kvůli nataženému tříslu kulhal i Jakub Hromada, jeden z objevů podzimní části.

Oba hráči museli střídat o poločase.

Kapitán Roman Hubník končil v křečích, protože celý týden netrénoval a do nedělního utkání s Brnem (2:0) šel rovnou z voleje.

Takový je stav fotbalovéh­o mistra přesně v polovině sezony.

Plzeň je pokopaná a utahaná, zároveň však v trháku.

Čtyři body před druhou Slavií, pět před Zlínem, sedm před Spartou.

„Dobré je to,“pochvaluje si trenér Roman Pivarník, aniž by používal vzletná slova.

My je použít můžeme. Nejlepší obrana, nejlepší útok, nejvíc variant v sestavě.

Šéf: Nikdy nemám dost

Současná Plzeň míří za pátým titulem v historii, což naznačuje srovnání s nedávnou historií. Jen v sezoně 2010/2011, při své fantastick­é jízdě za premiérový­m zlatem, nasbírala po patnácti kolech víc bodů. Měla jich čtyřicet, teď má o čtyři méně.

Takže útok na zlatý hattrick? Ale jistě! V závěrečném utkání proti Austrii Vídeň (8. prosince) se chce důstojně rozloučit s rokem 2016 a hlavně ukončit čtrnáctizá­pasové čekání na pohárové vítězství.

Plzeň 2016: úspornější a trpělivá

V lize je to jiný příběh. Sveřepý, poctivý, stále založený na rychlých akcích po křídlech, nově na životní formě útočníka Krmenčíka a hlavně na defenzivní jistotě, které vládne nekompromi­sní kapitán Hubník.

Jestli vám chybí euforická dravost a přímočaros­t, která panovala za krásné éry trenéra Vrby, pak to lze pochopit. Jenže tehdy byla Plzeň v absolutním laufu, většina hráčů hladová a v lesklé formě. Z dlouhodobé­ho hlediska to však bylo neudržitel­né, klíčoví hráči zestárli, režisér Horváth řekl sbohem. Muselo se přejít na jiný režim, možná trochu úspornější a bezpečnějš­í.

I proto třicátníci Limberský s Hubníkem v létě ohlásili, že končí v reprezenta­ci. Cítili, že by jim nezbývaly síly na Plzeň. Totéž včera udělal krajní záložník Milan Petržela. Ne že by patřil v národním týmu mezi pilíře (hrál jen 19 zápasů), ale trenéři ho těžko mohli opomíjet. I Karel Jarolím ho během podzimu pozval. Tak rychlých a drzých křídel je prostě v Česku málo.

„Teď nastal správný čas reprezenta­ční kapitolu uzavřít. Chci se věnovat klubu a rodině. Národní tým přenechám mladším,“oznámil Petržela.

Může to být jeden z krůčků, aby byla Plzeň ještě silnější. „A to na jaře bude, jsem si jistý,“poví Günter Bittengel, sportovní ředitel pražské Dukly.

Jak se lídr promění během zimy?

Plzeň se možná nežene tolik do šancí jako dřív, o to víc je trpělivá. Trenér Pivarník vyžaduje, aby mužstvo hrálo vysoký presink a dominovalo s míčem. Ne vždy se to daří, hlavně úvod sezony byl rozháraný, ovšem pohled na tabulku mluví jasně: 15 kol, 11 výher, 3 remízy, 1 porážka a Plzeň je půlmistr. Pokud zvládne ošemetný sobotní souboj na hřišti Bohemians, můžeme mluvit o jasném favoritovi pro zbylých 14 jarních kol.

Mimochodem, jak může vypadat Plzeň na jaře? Za Duklou přiletěla oficiální nabídka na zajímavého španělskéh­o útočníka Albiach Néstora. Na seznamu případných posil je také liberecký univerzál Jan Sýkora. Zimní přestávku vyhlíží slovenský reprezenta­nt Michal Ďuriš, který měl smutný podzim. Jen 462 minut a 3 góly. „Párkrát jsem se nevešel ani do nominace na zápas, to jsem nikdy předtím nezažil,“neskrýval. Na jaře se chce do sestavy vrátit, vždyť před rokem bojoval o korunu krále střelců.

Zato drobný albánský záložník Ergys Kace už nejspíš dobojoval. Od konce září hrál jen 23 minut. Tohle hostování se nepovedlo, ale jinak má Plzeň našlápnuto velmi dobře.

 ??  ??
 ??  ?? Sbohem, repre! Milan Petržela včera ukončil reprezenta­ční kariéru. Chce se věnovat jen Plzni. To samé už udělali Limberský a Hubník. 2x foto: ČTK
Sbohem, repre! Milan Petržela včera ukončil reprezenta­ční kariéru. Chce se věnovat jen Plzni. To samé už udělali Limberský a Hubník. 2x foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia