MF DNES

Chorvaté EET už neřeší, vadí jim korupce

- — Tomáš Lébr

Vchorvatsk­ých hospodách dnes, téměř tři roky po zavedení elektronic­ké evidence tržeb, najdete kritiky systému jen stěží. Mně se to v desítce podniků nepodařilo. „S tímhle systémem nemáme problém. Nastane jen tehdy, když vypadne internetov­é připojení, ale i tak máme 48 hodin na to, abychom platby odeslali, a zatím nám to vždycky stačilo,“říká mi Ivan, výčepní v pivnici Pinta.

S EET přišla nižší sazba

Co říká Ivan tomu, že řada malých podnikatel­ů po zavedení evidence své krámky zavřela? „Nedávno jsem četl, že evidence odbourala černý prodej piva o 60 procent. I zde v okolí bylo dříve více levných hospod, ale pokud to nepoctivce položilo, jsem za to rád,“svěřuje se Ivan.

Výtku proti systému nenachází ani Iva, pracující v kopírovací­m centru s kavárnou v záhřebské ulici pojmenovan­é po T. G. Masarykovi. „Koneckonců nám v rámci jeho zavádění snížili sazbu DPH, bez toho by to bylo o dost horší.“

Proti EET se nestaví ani taxikář Mladen. „Transakce načerno to úplně nezničilo. Zatímco tady v Záhřebu se vám nestane, abyste něco dostal bez lístku, na jihu v Dalmácii se to stává běžně. Oni dobře vědí, že pro inspektory je to ze Záhřebu daleko,“soudí.

Na příkladu šéfa fotbalovéh­o klubu Dinamo Záhřeb Zdravka Mamiče ukazuje, co Chorvaté řeší nejvíc – korupci. „To je podle mě obyčejný kriminální­k! Ten klub si zprivatizo­val. Všichni to věděli,“rozčiluje se. „Přednedávn­em ho poprvé obvinili,“dodává. Jak tohle dopadne, toť téma dne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia