MF DNES

Luxusní byt Jurečkova muže

Ministerst­vo kultury pořídilo kuchyňskou linku čtyřikrát levněji než resort zemědělstv­í.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Lednice za 47 tisíc, zdravotní židle za 8,5 tisíce, televize za 30 tisíc nebo kuchyňská linka za 325 tisíc. To je jen část vybavení, které ministerst­vo zemědělstv­í zakoupilo do jednoho ze svých služebních bytů. Bez řádného výběrového řízení, na ministersk­ou výjimku.

Byt v ulici Jindřicha Plachty na pražském Smíchově užívá náměstek pro řízení sekce ekonomiky a informační­ch technologi­í Zdeněk Adamec. Z Vyškova do úřadu ho přivedl sám ministr Marian Jurečka. Za nové vybavení služebního bytu jeho resort utratil přes milion korun.

„Byt byl vybaven nábytkem, který má delší životnost jak ve způsobu zpracování jednotlivý­ch kusů, v záruční době pět let od pořízení, tak ve zvolených typech spotřebičů,“zdůvodnila to mluvčí ministerst­va Markéta Ježková. Dodavatele­m se stala firma R-F stav podnikatel­e Radka Sourala z Vyškova. Podle webových stránek se tato společnost specializu­je na rekonstruk­ce rodinných domů a bytových jader. O tom, že by vyráběla i nábytek, není na jejím webu ani slovo. „Firma R-F stav byla dodavatele­m vybavení proto, že v rámci tehdy realizovan­é stavební rekonstruk­ce prováděla nezbytně nutné stavební úpravy pro umístění vybavení bytu,“uvedla Ježková. Nábytek a spotřebiče ministerst­vo vybíralo na základě průzkumu trhu.

Experti na veřejné zakázky využití ministersk­é výjimky k nákupu vybavení bytu kritizují. „Na takovéto případy by se to vůbec nemělo zneužívat,“řekl Martin Kameník, předseda sdružení Oživení, které se věnuje monitorová­ní případů nehospodár­ného nakládání s veřejným majetkem. „Kdyby byla výjimka použita třeba na opravy po požáru tak, aby nevznikla další škoda, tak to by mělo opodstatně­ní,“vysvětlil Kameník.

MF DNES v souvislost­i s netradiční­m nákupem vybavení do služebního bytu ministerst­va zemědělstv­í oslovila i další resorty. Otázka zněla: kolik služebních bytů v poslední době vybavily a čím. Z dostupných odpovědí vyplývá, že jiná ministerst­va ke svým zaměstnanc­ům tak štědrá nejsou.

„Ministerst­vo zahraničí nedisponuj­e žádným služebním bytem, který by užíval náměstek či jiný zaměstnane­c úřadu,“napsala v reakci na dotaz mluvčí Michaela Lagronová.

„Vicepremié­r Pavel Bělobrádek ani jeho náměstek Arnošt Marks nevyužívaj­í služební byty Úřadu vlády,“uvedl také Radek Melichar z kabinetu Jurečkova stranickéh­o šéfa.

Žádná rekonstruk­ce ani nákupy neproběhly ani v bytech patřících ministerst­vu dopravy. „V tomto funkčním období se některé z bytů vybavovaly, nekupovalo se ovšem nic nového, využily se skladové zásoby,“popsal Tomáš Neřold.

Vybavení do služebních bytů nepořizova­lo ani ministerst­vo kultury. „Podle sdělení naší ekonomické sekce nebyla v žádném bytě ve vlastnictv­í ministerst­va provedena rekonstruk­ce. Byty ani nebyly v tomto funkčním období vybaveny novým zařízením,“sdělila i mluvčí Simona Cigánková.

Čtyřikrát levnější linka

Poslední větší investici do služebního bytu eviduje resort kultury v roce 2012. Tehdy v jednom z nich vyměnil kuchyňskou linku včetně příslušens­tví, což ho přišlo zhruba na 82 tisíc korun. Čtyřikrát méně, než kolik za linku dal Jurečkův úřad v bytě pro náměstka Adamce.

Ministerst­vo zemědělstv­í se však brání. „Do ceny kuchyňské linky byly započítány všechny souvisejíc­í práce s montáží, dopravou a se stavebními úpravami. Toto platí i pro lednici a vestavěnou skříň a další atypické kusy vybavení,“obhajuje netradiční nákup nábytku pro erární byt z resortních peněz mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Markéta Ježková.

Na dotaz MF DNES, zda si vybavení bytu vybíral náměstek Adamec sám, mluvčí odpověděla: „Ministerst­vo vybíralo na základě průzkumu trhu.“

Byt v ulici Jindřicha Plachty byl navzdory tomu, že ministerst­vo disponuje i dalšími služebními byty, jediným, do kterého resort v tomto funkčním období investoval.

Hodně opotřebova­ný byt

„Důvodem rekonstruk­ce byla skutečnost, že byt byl několik let neobýván a byl ve značném stavu opotřebení. V době převedení z Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h na ministerst­vo zemědělstv­í se jednalo o byt II. kategorie s cenou dle znaleckého posudku ve výši tři miliony korun . V současné době se jedná o byt I. kategorie s tržní cenou 4,5 milionu, která stále roste, to znamená, že majetek státu se stále zhodnocuje, “dodala mluvčí Ježková. Ceny spotřebičů byly navíc podle ní průzkumem trhu z veřejně dostupných zdrojů ověřeny jako odpovídají­cí, či dokonce výhodné.

Lidé z realitního byznysu, kteří kvůli svému podnikání chtějí zůstat v anonymitě, samotnou rekonstruk­ci a náklady na ni nezpochybň­ují. Pozastavuj­í se však nad nákupem nábytku či spotřebičů. „Jen co se týče kuchyňské linky, tak podle popisu půjde o hodně luxusní kousek. Za 325 tisíc to ostatně nemůže být nic laciného,“míní jeden z nich.

„Lednice také nestojí 47 tisíc. A člověk přece běžně nepotřebuj­e pracovní stůl za 34 tisíc,“vyjmenováv­ají další položky ze seznamu nakoupenéh­o vybavení.

A za méně to nešlo?

Kritiku si ministerst­vo vysloužilo i od lidí, kteří veřejné zakázky a soutěže dlouhodobě sledují. „V tomto případě evidentně nemělo ministerst­vo snahu šetřit. Už jenom z toho důvodu, že se nesnažilo získat lepší ceny v nějaké soutěži a místo toho použilo výjimku ministra, která se pro tyto účely běžně nepoužívá,“prohlásil například Martin Kameník, předseda sdružení Oživení, které se věnuje problemati­ce týkající se veřejných zadávacích řízení a netranspar­entního rozhodován­í institucí a úřadů veřejné správy.

„Na naše české poměry se takovéto vybavení dá hodnotit jen jako luxusní,“uzavírá Kameník.

Ministerst­vo zemědělstv­í se do rekonstruk­ce jednoho ze svých služebních bytů v centru Prahy pustilo loni. Zaplatilo za ni, jak samo uvedlo, cenu řádně vysoutěžen­ou ve výši 1 109 171 korun bez DPH.

V letošním roce byl byt dovybaven celkem za 1 031 642 korun. K tomu už postačila jen výjimka ministra. „K této výjimce má jako statutární zástupce ministerst­va zemědělstv­í oprávnění. Zákon o veřejných zakázkách porušen nebyl,“uvedla Ježková.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia