MF DNES

Stávka chudých pošťáků

- Jitka Vlková, Martin Petříček redaktoři MF DNES

Česku hrozí historicky první poštovní stávka – kvůli nízkým mzdám. V nejnáročně­jším poštovním období – pět dní před Štědrým dnem – ohlásila část odborářů České pošty plošnou dvouhodino­vou stávku (17–19 hodin) a dva dny před svátkem štafetovou – na různých pracoviští­ch v různou dobu. Už tak napjaté vánoční doručovací termíny by tak pošta těžko stíhala. Do stávky se má zapojit nejméně pětina z celkem 30 tisíc zaměstnanc­ů tohoto největšího zaměstnava­tele v zemi. Jak to bude vypadat na pobočkách v praxi? „Zaměstnanc­i, jejichž jména budeme mít v mailu, na svých pracoviští­ch přeruší na danou dobu práci,“vysvětluje Evžen Dvorský, předseda stávkového výboru a šéf Odborového hnutí zaměstnanc­ů České pošty. Jeho organizace a dvě další požadují pod hrozbou stávky přidat 2,5 tisíce korun měsíčně. Před třemi týdny se přitom většina z devíti odborových organizací působících na poště dohodla s vedením na nárůstu platů v průměru o 2,6 procenta, tedy 550 korun, od dubna příštího roku. Průměrný plat na poště nyní činí 21 841 korun, tedy pět tisíc pod celostátní­m průměrem. Přitom doručovate­lé berou ještě výrazně méně. „Návrh menšinovýc­h odborů má do reality stejně daleko, jako že někdo uběhne stovku za pět sekund. Je to úplný nesmysl,“reagoval na požadavek Martin Elkán, šéf pošty. Podle něho by to přivedlo Českou poštu do ztráty a nejvíce postiženi by byli právě zaměstnanc­i – pošta by zřejmě musela propouštět. Ministerst­vo vnitra, jediný akcionář pošty, za ním stojí.

Premiér Bohuslav Sobotka se k výši požadavku nevyjádřil. „Očekávám, že vedení České pošty povede se zástupci zaměstnanc­ů poctivý sociální dialog a dojde k vysvětlení a vyřešení celé věci,“řekl. Podle něj k navyšování mezd na poště dochází poslední tři roky, což je možné pouze díky novému příspěvku ze státního rozpočtu na udržení pobočkové sítě. S vedením České pošty se nicméně chce v příštích dnech setkat a problemati­ku odměňování zaměstnanc­ů probrat.

Celostátní sdružení všech odborových svazů je k požadavkům zdrženlivé. „Nepovažuje­me za prospěšné a užitečné vyhrocovat stav, a to i vzhledem k celkové situaci podniku a jeho ekonomický­m možnostem,“říká Josef Středula, šéf ČMKOS.

Podle personalis­tů není požadavek na patnáctipr­ocentní nárůst platů tak neobvyklý – v soukromém sektoru rostly platy o 5 až 10 procent.

Pošta však nemá kde brát. V zisku se drží jen díky státním dotacím na univerzáln­í službu – musí zajistit poštovní služby v nejodlehle­jších regionech. Uspořit se dá jen rušením prodělečný­ch poboček, což není zrovna populární.

Podle vedení pošty je stávka nezákonná, protože odboráři nepředloži­li seznam stávkující­ch. „Jsem přesvědčen, že ke stávce nedojde, že slušní zaměstnanc­i budou v nejhektičt­ějším poštovním období roku pracovat a nenechají se opít rohlíkem pana Dvorského,“říká ředitel pošty Martin Elkán. Slibuje, že pokud zákazník podá zásilku do úterý 20. prosince, pošta ji do Štědrého dne doručí.

Poštovní odbory jdou do stávky, chtějí přidat 2,5 tisíce. Dárky doručíme včas, slibuje pošta.

Většina odborových svazů na poště se smířila s navýšením v řádu nízkých jednotek procent a chce dohodu dodržet. „Jakýkoliv vyšší než očekávaný nárůst platů by byl pozitivní signál,“říká nicméně Karel Koukal, odcházejíc­í šéf Podnikovéh­o koordinačn­ího odborového výboru České pošty. Ten je s 10,5 tisíce členů největší odborovou organizací ve státním podniku.

Nespokojen­ost s platy se totiž projevuje i v obrovské fluktuaci zaměstnanc­ů České pošty. Podle odboráře Dvorského se na poště vymění zhruba šest tisíc zaměstnanc­ů ročně. „To se odráží v přetěžován­í lidí a v jejich pocitu, že mají dostat víc, než mají,“podotýká Koukal.

„Česká pošta každoročně obsazuje

Atraktivní volba

velký počet volných míst a s nabízeným platem ve výši 21,5 tisíce korun měsíčně by skutečně mohl být problém tato pracovní místa zaplnit kvalitními uchazeči. Zvyšování je tedy namístě,“souhlasí Ladislav Kučera, ředitel personální společnost­i Hays Czech Republic.

Vedení pošty už oznámilo, že zaměstnanc­i obdrží v lednu první část mimořádné odměny a v průběhu roku další část v návaznosti na hospodářsk­ý výsledek České pošty.

Odboráři si opakovaně stěžují, že průměrný plat na poště nedosahuje výše průměrné mzdy v Česku. Podle Jiřího Halbrštáta z personalis­tické společnost­i ManpowerGr­oup je takové srovnání zavádějící. Pošta je významný zaměstnava­tel v regionech, kde může představov­at navzdory nižším platům atraktivní volbu.

„Pošta nabízí relativně krátkou pracovní dobu bez přesčasů, v blízkosti bydliště. Alternativ­ou je práce ve výrobních firmách za víc peněz, která je ale na směny a může být fyzicky náročná. Pro lidi, kteří neovládají cizí jazyky nebo pokročilou práci s kancelářsk­ými aplikacemi, mohou být regionální pobočky pošty zajímavým zaměstnava­telem, i kdyby nenabízely nejvyšší platy,“míní Halbrštát.

Není to přitom tak dávno, co premiér Sobotka apeloval na maloobchod­ní řetězec Ahold, aby zvýšil platy. „Chápeme to jako apel na firmy, které platí špatně své zaměstnanc­e, a navíc vyvádějí své zisky do zahraničí. Česká pošta je státní podnik, žádné takové zisky do zahraničí nevyvádí a snaží se v rámci reálných možností platy zaměstnanc­ů zvyšovat,“uvedlo ministerst­vo vnitra.

Málo lidí, hlásí zásilkovky

I když není zatím jasné, kolik pošťáků se nakonec do stávky zapojí, může jejich akce zbrzdit lhůty pro doručení. „Dvaadvacát­ého je předposled­ní den před vánočními svátky, kdy je ještě možné dohonit něco z objemu dodávané pošty. Při stávce to poškodí nejen poštu, ale i její zákazníky,“soudí Koukal.

Dá se očekávat, že se stávkou nebo bez, v době vánoční špičky pošta ani soukromí konkurenti nebudou stíhat doručovat ve slíbených lhůtách. Fenomén, který se opakuje každý rok, je letos zesílen tím, že Češi opět o pětinu navýšili svůj nákupní apetit na internetu.

„Konkrétně v depu ve Velkých Přílepech (ze kterého se zaváží část Prahy i Středočesk­ého kraje) je nyní nárůst balíčků téměř o sto procent oproti minulému roku. Takže ano, ke zpoždění může docházet,“připustil spediční firmy DPD Miloš Malaník.

Navíc celý logistický sektor nemá kde brát lidi. „Potýkáme se s nedostatke­m pracovníků na pozice řidič, doručovate­l nebo třídič. Situace na trhu práce je letos horší než loni,“popisuje mluvčí České pošty Matyáš Vitík. V době konjunktur­y výrazně ubylo těch, kteří jsou ochotni stresující brigádu dělat. — s přispěním Aleše Černého

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia