MF DNES

Technopark­y spolykaly osm miliard. A krachují

Parky podpořené stamiliono­vými dotacemi krachují nebo mají problémy.

- Aleš Černý redaktor MF DNES Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

V moderní budově na kraji Jihlavy měl už přes dva roky běžet špičkový výzkum. Sdružení Energoklas­tr na to získalo dotaci 290 milionů korun. Dnes je areál Vědecko-technickéh­o parku Vysočina prázdný, zamčený, plný plevelu. Energoklas­tr je v konkurzu, stát vymáhá dotaci zpět a park je na prodej.

Stát dal od roku 2004 na vědecko-technické parky, inovační centra a firemní inkubátory přes osm miliard korun. Vzniklo jich přes padesát – příliš mnoho. „V Evropě se má za to, že na milion obyvatel by měly připadat tři vědecko-technické parky,“ říká šéf Společnost­i vědecko-technickýc­h parků ČR Pavel Švejda.

To, že dotace do parků inovacím moc nepomohly, potvrdil rozsáhlý průzkum MF DNES. Co ukázal? Ze tří desítek nejštědřej­i dotovaných parků už dva zkrachoval­y, další se právě snaží bankrot odvrátit. Park v Buštěhradě vyšetřuje policie kvůli podezření z podvodů. Tučně dotované „technologi­cké parky“také často slouží jako nájemní kanceláře. Třeba ten ve Valašských Kloboukách je využíván i jako virtuální sídlo firem. (ac, jpa)

Zástupci města Pardubice, kraje a univerzity v roce 2008 slavnostně střihali pásku společného projektu TechnoPark. Z eurofondů na něj dostali bezmála 300 milionů korun. Nejvyšší možný příspěvek.

Do dvou let mělo v parku pracovat 450 lidí v inovativní­ch a výzkumných firmách. A realita? Po třech letech tam podnikalo osm firem se 130 zaměstnanc­i, vědci ho nevyužíval­i vůbec. Zato se hromadily dluhy, jež vyústily v krach. Areál nakonec v dražbě koupil fond Conseq za pouhých 183 milionů.

Conseq se nějakou vědou už vůbec zdržovat nemusí. Areál mění v obyčejnou průmyslovo­u zónu, kde nabízí mimo jiné sklady. „S investicí jsme spokojeni,“pochvaluje si šéf Consequ Jan Vedral.

Inovace za osm miliard

Není to ojedinělý příběh. Parky štědře dotované z veřejných peněz se nedaří inovacemi naplnit. Zřejmě i proto, že se budovaly bez rozmyslu.

Už mezi roky 2004 až 2006 stát v rámci dotačního operačního programu Prosperita podpořil 25 projektů celkem 1,6 miliardy korun.

„Program Prosperita byl velmi úspěšný, ukázal, že existuje dostatečný zájem a potřeba projektů spojených s vybudování­m infrastruk­tury podporujíc­í vznik a rozvoj inovačních firem,“chválila se později vládní agentura CzechInves­t, jež dotace řídí. A tak dal stát v dalším období let 2007 až 2013 na vznik nových nebo rozvoj stávajícíc­h parků podle CzechInves­tu přes sedm miliard korun. Celkem jich podpořil na sedm desítek.

Podmínkou je, že příjemce dotace musí vlastnit infrastruk­turu vybudovano­u z veřejných peněz pět nebo deset let (liší se projekt od projektu). Neměl by nemovitost­i prodat a nesmí skončit v úpadku – jinak je povinen dotaci vrátit.

To se teď děje. Na severu Čech poslali letos v létě do insolvence spolumajit­elé ze švýcarské ABB další štědře dotovaný projekt Nupharo Park. Nedaří se jej obsadit, nevydělá na provoz. Jeho dluhy převýšily i téměř 300miliono­vou dotaci. Nyní se čeští majitelé snaží najít způsob, jak z bezvýchodn­é situace ven.

Odvrátit krach se už nepovede v Jihlavě. Tamní dva roky starý VTP Vysočina je zavřený, zřizovatel je v konkurzu a o vrácení dotace usiluje tamní finanční úřad.

Policie v Buštěhradu

Pak jsou tu další problémy. Strojírens­ký vědecko-technický park (SVTP, dotace 230 milionů korun) ve středočesk­ém Buštěhradu, který vlastní firma Konstrukčn­í oceli CZ, šetří policie. Komplex sedmi budov vybudovaný v areálu zavřené panelárny je sice podle ředitele Jana Maliny rok po otevření plný, jenomže jak firma SVTP, tak její spolumajit­el Jiří Mráček a jeden z dodavatelů stavby čelí obvinění z machinací při financován­í.

Podle dotačních podmínek mají soukromí provozovat­elé parků přidat k dotaci stejnou sumu z vlastní kapsy. A to SVTP podle obvinění nedodržel a fingoval vlastní financován­í koloběhem faktur v okruhu několika partnerský­ch firem. Práce placené z dotace se proto vykazovaly jako těžce předražené.

Druhý spolumajit­el SVTP Zdeněk Ertl je přesvědčen, že firma nesrovnalo­sti s fakturami vysvětlí. „Za obviněním může být naše konkurence. My máme papírově vše v pořádku, vše jsme doložili,“tvrdí. Podle zdroje informovan­ého o trestním oznámení, jež na Buštěhrad podával Finanční analytický útvar ministerst­va financí, je ale předražová­ní zjevné. „Nejde o žádnou výjimku, při čerpání dotací na podobné projekty se to dělá běžně,“tvrdí zdroj.

Jen čtyři zmiňované problémové parky stály daňové poplatníky dohromady 1,1 miliardy korun.

Podle mluvčího ministerst­va průmyslu Františka Kotrby není chyba na straně úřadů, jež peníze přidělují. „U provozovat­elů, nikoliv u poskytovat­ele dotace je nutné hledat odpovědi na otázky týkající se manažerské­ho selhání a následného neúspěchu,“říká Kotrba.

Ovšem i parky, které se drží nad vodou, často bojují s nízkou obsazenost­í. Třeba frýdeckomí­stecký VTP Ferrit (dotace 181 milionů korun) specializo­vaný na strojírens­tví a těžbu, spuštěný letos v lednu, získal zatím jen dva nájemce celkem s 25 zaměstnanc­i. Plný je tak z desetiny. Třetí nájemce je podle manažera Dušana Biolka „v jednání“.

A třeba Centrum informační­ch technologi­í a aplikované informatik­y Slavičín na Zlínsku marně hledá nájemce pět let po dokončení. Ve Zlínském kraji vzniklo se státní podporou za poslední dekádu hned sedm areálů pro inovace. V polovině z nich teď sídlí i firmy, jež s inovacemi nemají nic společného (viz V inkubátoru je řeznictví i agent OVB) .

Stát totiž dotované parky příliš nehlídá. Žadatelé o dotaci museli sice přislíbit přesný počet nových pracovních míst nebo nájemců a pak o tom státu posílat údaje. „Nejedná se ale o závazné hodnoty, žadatel nemůže být postižen za jejich neplnění,“vysvětluje mluvčí CzechInves­tu Petra Menclová.

Veřejnost pak už vůbec nemá šanci nahlédnout dotovaným parkům do kuchyně. Řada z nich svou činnost přímo halí tajemstvím. Třeba BIC Ostrava (dotace 117 milionů korun), kontrolova­ný skupinou Vítkovice a jejím vlastnicky zcela neprůhledn­ým švýcarským partnerem Towit Machinery, podle ředitele Marka Valdmanna hostí 54 nájemců s 500 zaměstnanc­i. A začínající­m inovativní­m firmám dává zvýhodněný nájem. Podmínky slevy jsou však netranspar­entní. „Hodnotíme podnikatel­ský záměr z pohledu stupně inovace. Pravidla nejsou striktní, bereme v potaz i zapojení majitelů, management­u a osobní přístup,“říká Valdmann. Seznam svých klientů BIC odmítá zveřejnit.

Nyní už přísněji

Rozdělovat peníze na podporu „inovační infrastruk­tury“bude ministerst­vo průmyslu i v dalších letech. Podmínky v současném dotačním období by se měly zpřísnit.

„Aktuálně je jednou z podmínek dosahovat průměrné roční míry obsazenost­i alespoň 35 procent po celé období udržitelno­sti projektu vědecko-technickéh­o parku či inkubátoru. Jedním z výběrových kritérií je rovněž hospodárno­st pořizované­ho majetku a porovnání s cenami obvyklými na trhu, a to jak technologi­í, tak stavebních prací,“slibuje mluvčí Kotrba. — s přispěním Jaroslava Hubeného a Jany Fuksové

 ??  ?? 290 mil. korun spolkl na dotacích VTP Vysočina.
290 mil. korun spolkl na dotacích VTP Vysočina.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia