MF DNES

Policie chce být více vidět

-

Sto třicet pět „bavoráků“, moderních motocyklů německého výrobce BMW, začne v barvách české policie postupně brázdit tuzemské silnice.

Prvních 76 strojů z celkové zakázky, za niž zaplatila 60 milionů korun, převzala policie včera v Brně, zbytek dostane na jaře.

Policie chce být díky novým motorkám více dostupná a viditelná, prohlásil policejní prezident Tomáš Tuhý (vlevo na snímku ČTK při slavnostní­m přebírání nových motocyklů).

Celkem policie dostane 90 strojů modelu BMW F 800GT a 45 silnějších BMW R 1200RT. Motorky jsou vybavené například speciálním výstražným značením, které motoristy upozorní, aby zastavili. Radary na měření rychlosti ve výbavě nejsou, policie o nich do budoucna uvažuje. Vybaveny jimi byly například stroje Yamaha, které policisté dostali v roce 2009.

Nákup motocyklů byl jedním z největších tendrů tohoto typu v zemích střední Evropy. Většina peněz šla ze zákonem zřízeného fondu zábrany škod, který spravuje Česká kancelář pojistitel­ů. Do profesní organizace pojišťovny odvádějí tři procenta z přijatého pojištění odpovědnos­ti z provozu vozidla. Letos fond například nakoupil i 25 nových cisteren pro hasiče.

Nové motorky budou jezdit po dálnici i v regionech. Policejní řidiči absolvují školení nejpozději do jara. „Slabší verze budou primárně pro okresní dopravní inspektorá­ty, silnější budou na krajských družstvech nebo na Policejním prezidiu. Budou sloužit také mimo jiné při přepravě nadměrných materiálů u kolon a konvojů,“uvedl Tuhý.

Minulý týden policie dostala také nová auta, 32 nových vozidel Škoda Octavia s pohonem na stlačený zemní plyn CNG. (ČTK, iDNES.cz)

 ??  ??
 ??  ?? Policejní posily Prvních 76 nových strojů z celkového počtu 135 rozšířilo včera motocyklov­ý park Policie ČR.
Policejní posily Prvních 76 nových strojů z celkového počtu 135 rozšířilo včera motocyklov­ý park Policie ČR.
 ?? Foto: Marie Stránská, MAFRA ??
Foto: Marie Stránská, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia