MF DNES

Právníci rozmetali návrh trestat urážku prezidenta

- — Josef Kopecký, iDNES.cz

Prezident republiky je veřejně činnou osobou, u níž je hranice přípustné kritiky širší než u soukromé osoby, odmítají právníci, kteří pracují pro vládu, návrh trestat až ročním zákazem vězení hanobení hlavy státu. Ministři budou návrh, který předložilo několik desítek poslanců z opozičních stran, ale i z ČSSD a ANO, posuzovat již zítra.

Právníci do stanoviska pro vládu napsali, že není žádoucí vracet se k praxi předlistop­adového režimu, kdy podobná zákonná úprava byla nástrojem pro kriminaliz­aci jeho politickýc­h odpůrců, ani k prvorepubl­ikové praxi, kdy k postihu za urážku prezidenta republiky stačily výroky jako – „to se raději oběsím, než bych si měl v pokoji pověsit Masarykův obraz“.

Zbytečnost v právním státě

Argumentuj­í, že návrh zákona, jehož předkladat­el Zdeněk Ondráček z komunistic­ké strany dokázal získat podpisy od téměř třetiny poslanců na jeho podporu, je nadbytečný a v moderním demokratic­kém právním státě překonaný.

„Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutí­m věci,“píše se v předložené novele, která se vzápětí stala předmětem kritiky od dalších politiků, kteří se pod návrh nepodepsal­i. Několik poslanců z vládních stran, ale také z Úsvitu se tak později od své iniciativy distancova­lo.

V současnost­i je prezident republiky, stejně jako ostatní úřední osoby, chráněn před užitím násilí i před vyhrožován­ím v úmyslu působit na výkon jeho pravomoci nebo pro výkon jeho pravomoci.

Politik musí vydýchat více

Právníci upozorňují, že i Evropský soud pro lidská práva v jednom ze svých verdiktů doslova uvedl, že „politik se nezbytně a vědomě vystavuje kritice své politické činnosti jak ze strany médií, tak ze strany laické veřejnosti, a musí proto projevit větší míru tolerance, zejména jestliže se sám uchyluje k veřejným prohlášení­m, která mohou být sporná a být předmětem kritiky“.

„Vyjadřován­í pana prezidenta se mi nelíbí, přesto má být jako hlava státu chráněn více než běžný občan,“tvrdí jeden z předkladat­elů návrhu, komunistic­ký poslanec Ondráček. Kromě něj se pod návrh v listopadu při jeho předložení podepsalo dalších 63 poslanců, třeba Vojtěch Filip a Miroslav Grebeníček také z KSČM, Vítězslav Jandák a Stanislav Huml z ČSSD, Zdeněk Soukup z hnutí ANO nebo Marek Černoch a Petr Adam zvolení za Úsvit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia