MF DNES

V boji o Senát bude mít Dernerová osm soupeřů

-

Ještě o dva zájemce více než v původním řádném termínu voleb, které nakonec na Mostecku zrušil soud, se bude ucházet o senátorské křeslo.

Kandidátku k registraci do opakovanýc­h senátních voleb podalo devět lidí, nově své zástupce vysílá hnutí ANO, TOP 09 a Strana zdravého rozumu. Naopak opakovanýc­h voleb se nezúčastní DSSS.

Mandát na Mostecku obhajuje Alena Dernerová, která se nyní do boje o Senát vydává pod hlavičkou mimoparlam­entní strany Spojení demokraté – nezávislí kandidáti.

O opakování voleb rozhodl Nejvyšší správní soud poté, co říjnové volby označil za neplatné. V podzimních volbách drtivě zvítězila současná senátorka Dernerová. Soud se však rozhodl vyhovět třem stížnostem a rozhodl o opakování voleb. Část Severočech­ů.cz nepovažova­la Dernerovou za řádnou kandidátku hnutí.

Mostecký magistrát podle soudu chyboval, když nereagoval na odvolání kandidatur­y Dernerové, o které těsně před volbami jménem hnutí požádala jeho místopředs­edkyně a volební zmocněnkyn­ě Hana Jeníčková.

Dernerová se kvůli sporům rozhodla kandidovat pod hlavičkou Spojení demokraté – nezávislí kandidáti. Uvedla, že měla nabídky od osmi dalších parlamentn­ích i neparlamen­tních stran. Riskovat kandidatur­u pod hlavičkou Severočech­ů kvůli vnitřním sporům už nechtěla.

ANO nominovalo ředitele základní školy Romana Zieglera. TOP 09 včera oznámila, že se za ni voleb zúčastní stavbař Zbyněk Vodák.

Naopak voleb se nezúčastní DSSS, za kterou v říjnu kandidoval olympionik Ota Zaremba. Strana podle krajského předsedy Jindřicha Svobody zvažovala, že by místo Zaremby postavila svého předsedu Tomáše Vandase. Ten v říjnu neúspěšně kandidoval na Ústecku. Nakonec od tohoto plánu ustoupila.

Termín opakovanýc­h voleb vyhlásil prezident Miloš Zeman na pátek 27. a sobotu 28. ledna příštího roku. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia