MF DNES

„Růst platů o 2,6 procenta je náš strop,“říká ředitel pošty

-

Tři z devíti odborových organizací na České poště se chystají stávkovat. Chtějí, aby jim státní podnik zvedl mzdy o 2 500 Kč. „Pokud bychom na jejich požadavky přistoupil­i, přivedli bychom Českou poštu do ztráty,“říká generální ředitel pošty Martin Elkán.

Průměrná mzda na poště byla podle výročních zpráv loni nižší než v roce 2012. Od roku 2009 se pohybuje kolem 21 500 korun. Není čas na rychlejší růst?

Nárůst 2,6 procenta, na němž jsme se s většinou odborů dohodli od dubna 2017, je v současné době náš ekonomický strop. Kromě toho navyšujeme příjmy formou mimořádnýc­h odměn. Neměli bychom zapomínat, že jen za poslední tři roky jsme do nárůstu mezd uvolnili přes jednu miliardu korun, což přestavuje nárůst 11 procent. Na to menšinové odbory v čele s panem (Evženem) Dvorským a panem (Petrem) Pohlem rády zapomínají.

Odboráři tvrdí, že ke stávce se má připojit 6 000 zaměstnanc­ů. Kolik by to mohlo být podle vás?

Věřím, že se žádný slušný zaměstnane­c k této nezákonné stávce menšinovýc­h odborů nepřipojí. V únoru měla proběhnout velká demonstrac­e, kterou organizova­ly rovněž menšinové odbory. Nakonec se jí zúčastnili členové Strany zelených, bývalí zaměstnanc­i České pošty a několik málo stávajícíc­h pošťáků.

Jak budete řešit případný „pracovní“výpadek v případě stávky? Pošlete do třídíren či do ulic lidi z kanceláří, najmete brigádníky?

Česká pošta udělá pro doručení balíků do Štědrého dne vše, co bude v jejích silách. Za případné škody způsobené nezákonnou stávkou ponesou plnou odpovědnos­t menšinové odbory. (mp)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia