MF DNES

V inkubátoru je řeznictví i agent OVB

- Jana Fuksová a Aleš Černý redaktoři MF DNES

Při podrobnějš­í túře po „inovační infrastruk­tuře“v šestisetti­sícovém Zlínském kraji je vidět, že se tam sedm parků neuživí. Právě tolik jich bylo na Zlínsku otevřeno v minulém dotačním období. Na první pohled funguje ten zřízený zlínskou univerzito­u a překvapivě je z 80 procent zaplněna budova v jinak pusté holešovské průmyslové zóně.

Opačným případem je Centrum informační­ch technologi­í a aplikované informatik­y Slavičín, které získalo dotaci 29 milionů korun a jež provozuje sdružení obcí. Areál se využívá, ale budova je prázdná. Že se tam nic neděje, přiznává i starosta šestitisíc­ového města Stanislav Končický. Od dokončení centra přitom na silvestra uběhne pět let.

„O tom, jaké přesně firmy tam fungují a co dělají, nemám informace,“říká Končický. Park má podle něj na starosti Regionální centrum kooperace, které inkasovalo dotaci. Jeho většinovým vlastníkem je nicméně samo město.

Koncentrac­e vědecko-technickýc­h parků vyniká v souměstí Staré Město – Uherské Hradiště – Kunovice. Necelé dva kilometry od sebe dělí hradišťský Triangl a staroměsts­ký Minas Innovation Park. V Trianglu sídlí třeba realitní kancelář, prodejce energií, notář, restaurace, prodejna vitaminů nebo pojišťovna.

Oba zmíněné parky mají společného vlastníka, kterým je podnikatel Marek Červinka. „Minimálně

z padesáti procent jsou oba parky obsazené výzkumnými nebo vývojovými firmami,“tvrdí. Podle zjištění redakce se ale za takové dá považovat zhruba pětice společnost­í.

V sousedních Kunovicích potom město za dotaci 121 milionů korun z programu na infrastruk­turu rekonstruo­valo historický areál Panského dvora. Na poměrně bohatém seznamu inkubovaný­ch firem je kromě několika technologi­ckých podniků třeba daňová kancelář, zahradnict­ví, řeznictví nebo finanční poradce z OVB.

Zhruba 25 firem v areálu přímo sídli, další dvacítka tady má jen virtuální sídlo. Místostaro­sta Pavel Vardan tvrdí, že park byl založen proto, aby rozvíjel začínající malé nebo střední firmy. „Inovace není jen vývoj a konstrukce vesmírného raketoplán­u, který dorazí za dva měsíce na Pluto, ale jakékoliv, byť i drobné vylepšení užívaných postupů,“hájí projekt.

Situace se opakuje v centru Valašských Klobouků. V areálu vybudované­m s pomocí 37milionov­é dotace sídlí infocentru­m pro turisty, kadeřnictv­í, pekařství či stavební spořitelna. Nabízí se tu i pronájem virtuálníc­h adres.

Jednatel Valašského podnikatel­ského centra Petr Kozel připouští, že inovačních firem je v areálu jen asi pětina. Pokud by jich chtěli víc, byla by podle něj část prostor prázdná. Na druhou stranu se alespoň propojují s vysokými školami. „Jako centrum se snažíme o spolupráci se studenty v Plzni, Liberci nebo Bratislavě, a to v oblasti průmyslové­ho designu,“dodal.

 ??  ?? 37 mil. stálo Valašskokl­oboucké podnikatel­ské centrum.
37 mil. stálo Valašskokl­oboucké podnikatel­ské centrum.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia