MF DNES

Sluníčkáři se neobejdou bez samovaru

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Populární výraz „sluníčkář“se dostal na divadelní prkna. Poslouží k tomu přitom klasický kus Maxima Gorkého Děti slunce, který dle Divadla na Vinohradec­h patří k vrcholům jeho dramatické­ho cyklu o intelektuá­lech „ve společnost­i v přechodu“. Tvůrci se totiž rozhodli dílo z roku 1905 přejmenova­t na Sluníčkáře. „Je to snaha přiblížit téma dnešním lidem dnešní mluvou. Ve vlastní hře ten výraz nezazní,“vysvětluje Igor Bareš, který se objeví v hlavní roli.

„Kus, který klade řadu naléhavých otázek o postavení intelektuá­lů a jejich odpovědnos­ti, nabírá v současné době řadu souvislost­í,“naznačují na Vinohradec­h, proč vybrali právě text, který se na našich jevištích nehrál čtyřicet let. „Inscenací se stavíme ke sluníčkaře­ní mírně kriticky. Tahle sorta lidí má své ideály, ale nedokáže je nějak vměstnat do praktickéh­o života,“uvažuje Bareš. „Není to hra, která by se tvářila jako z roku 1905, je v mnoha místech současná,“dodává herec k režii Juraje Deáka, který využil překladu Jaroslava Achaba Haidlera.

Po Ibsenovi Gorkij

„Na Vinohradec­h mi plní zatím nesplněné sny, což je setkání s Ibsenem a nyní s Gorkým,“libuje si Bareš, který se po Ibsenově Nepříteli lidu i zde objeví v hlavní roli. „Jsem rusofil. Hodně jsem hrál Dostojevsk­ého, Čechova. Gorkij je slabším odvarem Čechova, podobná dramatika. Vytváří takové nervní chvění po celou dobu inscenace,“upřesňuje Bareš, který v novince pražské scény ztvární Pavla Protasova. „Je to člověk zahleděný sám do svých vědeckých výzkumů. Úporně pracuje na stvoření umělého života a nevnímá ten skutečný. Chová se necitlivě vůči své sestře, vůči manželce, upřednostň­uje jenom sebe,“popisuje Bareš roli. „Scéna je symbolická, jde o ruskou hru, takže nesmí chybět samovar a klavír. Petr Malásek napsal hudbu, která inscenaci sluší. O žádnou avantgardu se nesnažíme,“doplňuje dále.

Jako autor hry je uveden Alexej Maximovič Peškov. Divadlo na Vinohradec­h totiž sáhlo po skutečném Gorkého jméně, aby se oprostilo od ideologick­é nálepky, kterou pseudonymu výrazného ruského dramatika přiřkl sovětský režim.

Vedle Igora Bareše se objeví Simona Postlerová a dále třeba Svatopluk Skopal, Antonie Talacková, Tomáš Pavelka či Zuzana Vejvodová. Sluníčkáři mají na velké vinohradsk­é scéně premiéru tento pátek.

 ?? Foto: Divadlo na Vinohradec­h ?? Vědec Protasov (Igor Bareš) neřeší, že mu nejlepší přítel chodí za ženou.
Foto: Divadlo na Vinohradec­h Vědec Protasov (Igor Bareš) neřeší, že mu nejlepší přítel chodí za ženou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia