MF DNES

Válka o reklamu v MHD

Dopravní podnik ztrácí v boji s nynějším provozovat­elem a dostává pokuty

- František Strnad redaktor MF DNES

V uplynulých dvou týdnech proběhlo další kolo vleklého sporu o reklamu mezi společnost­í Rencar a pražským dopravním podnikem (DPP). Obě strany dostaly částečně za pravdu. Pře se však nikam neposunula. Nejvíce je na tom patrně bit městem vlastněný dopravní podnik, který již delší dobu tvrdí, že o poskytovat­eli reklamy pro pražský dopravní podnik má rozhodnout nový tendr.

Minulé pondělí bylo zveřejněno předběžné usnesení ze strany Obvodního soudu pro Prahu 9, ve kterém soud dopravnímu podniku nařizuje umožnit umísťovat společnost­i Rencar reklamu na tramvaje. Generální ředitel Rencar Pavel Slabý toto rozhodnutí uvítal slovy, že je klíčové. S tím však DPP nesouhlasí a chce se proti němu odvolat. „Dopravní podnik podá proti usnesení odvolání, ale do jeho potvrzení či zamítnutí se budeme předběžným opatřením řídit,“uvedl generální ředitel DPP Martin Gillar.

Pár dní nato přišla další rána. Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) uložil dopravnímu podniku milionovou pokutu za smlouvu s firmou Rencar na reklamu z roku 2013. Podle úřadu měl dopravní podnik vypsat koncesní řízení, což neudělal. Dopravní podnik proti závěrům ÚOHS neprotesto­val, napadl jen výši pokuty. To samo o sobě je vzhledem k tomu, že DPP v Rencaru drží podíl 28 procent, trochu zvláštní. Kdyby DPP

postupoval v souladu se zákonem, mohl podle šéfa antimonopo­lního úřadu Petra Rafaje dostat nabídky také od jiných dodavatelů, jež mohly být výhodnější než od Rencaru.

Smlouva na 34 let

A právě o příjmy z reklamy vede DPP a Rencar spor. Jádrem je smlouva o poskytován­í reklamy pro účely dopravního podniku z roku 1997, která vyprší v roce 2031. Od jejího vzniku k ní bylo oběma stranami podepsáno několik dodatků. Některými se pro nevýhodnos­t zabývá policie. Mezi nimi je i v pořadí devátý, který umožňuje Rencaru v rámci zkušebního provozu digitálníc­h nosičů do roku 2018 na stanici Národní třída neodvádět dopravnímu podniku ani korunu.

DPP, který smluvní vztah označuje za nevýhodný, se v minulosti pokusil smlouvu vypovědět. Když neuspěl, obrátil se na antimonopo­lní úřad, který smlouvu označil sice za neplatnou, respektive za koncesní, ale v rámci tohoto rozhodnutí udělil DPP již dříve zmíněnou milionovou pokutu.

Podle společnost­i Rencar je však smlouva platná. Její výhodnost pro obě smluvní strany doložila čísly za minulý rok. Do dopravního podniku loni z příjmů reklamy připlulo 73 milionů, což představov­alo 68 procent ze 115 milionů tržeb deklarovan­ých Rencarem za reklamu pro dopravní podnik. DPP k této částce obdržel sedmimilio­novou dividendu. V letech 2013 a 2014, než se DPP začal ohrazovat nevýhodnos­tí smlouvy, do jeho kasy putovalo pouze 38 milionů. Dokladovan­é tržby Rencaru za reklamu v DPP byly v těchto letech 117 a 99 milionů korun.

Tendr v nedohlednu

Dopravní podnik dlouhodobě uvádí, že celou situaci má vyřešit čerstvě vypsaný tendr, do kterého se může Rencar opět přihlásit. O stamiliono­vé výběrové řízení se dále utká česká reklamní jednička BigBoard a zřejmě společnost euroAWK, se kterou DPP vede soudní spor o vyklizení reklamních ploch. Reklamní dění v Praze sleduje podle informací MF DNES i čtvrtý subjekt, který na český trh může vstoupit v okamžiku vypsání lukrativní­ho tendru. Mělo by jít o americkou společnost Clear Channel, která patří do rodiny reklamního gigantu iHeartMedi­a. Ta to zatím odmítá komentovat.

V listopadu padly i první předběžné nabídky. Rencar slibuje, že by městu mohl odvádět až 120 milionů korun ročně. Chtěl by navíc kromě momentálně spravovaný­ch ploch i ty, na nichž prodává nyní prostor společnost EuroAWK. O údržbu ploch se má nicméně starat město. Konkurenčn­í BigBoard nabídl částku o zhruba 20 milionů korun vyšší, navíc včetně servisu ploch.

Zastaralá technika

Jenže nikdo neví, kdy DPP tendr vypíše. Vleklý spor poškozuje nejvíce samotný dopravní podnik. Ten na konci listopadu odstranil informační projektory a plátna na stanicích metra v centru města, prý kvůli zastaralos­ti a špatnému fungování. „Jako náhrada tohoto systému by v budoucnu mohly sloužit velkoplošn­é dotykové obrazovky umístěné na nástupiští­ch, které jsou v rámci pilotního projektu již zkoušeny ve stanicích Pražského povstání, Náměstí Míru a Želivského,“uvedl mluvčí DPP Jiří Štábl.

Kromě poskytován­í informací cestujícím se skrze ně prodávala i reklama, a to právě firmou Rencar. Příjmy z této reklamy DPP nyní také vypadnou. „Předpoklád­ám, že by se prostor využít měl. Budeme hledat nějaké další kroky. Řešení bude komplexněj­ší,“uvedl k odejmutí projektorů Štábl, který potvrdil, že takovým krokem by mělo být právě vypsání tendru. Kdy k němu dojde, však neuvedl.

 ?? Foto: Jiří Benák, MAFRA ?? Velkoplošn­á obrazovka Sloužila například ve stanici metra Můstek k promítání reklamy. Dopravní podnik je nyní vypnul.
Foto: Jiří Benák, MAFRA Velkoplošn­á obrazovka Sloužila například ve stanici metra Můstek k promítání reklamy. Dopravní podnik je nyní vypnul.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia