MF DNES

Po lístcích na koncerty Pražského jara se zaprášilo

-

stavebního úřadu Prahy 1 Radek Bukovjan. „Stavba se buď povolí, nebo se bude pokračovat v řízení o odstranění stavby,“dodal.

Jen plnili nařízení

Společnost už v minulosti dostala pokuty od památkářů. V roce 2009 zaplatila přes milion za bourání dvorních křídel historické­ho objektu. Dále pak pokutu za odstranění krovu a hlavic komínových těles. O postihu za nezákonné stržení uličního objektu teprve rozhodne ministerst­vo kultury.

Investor nevyloučil, že by věc se zrušeným příkazem mohla skončit u evropského soudu. „Jsem tím procesem otrávený, nedodržují se lhůty a v mnoha případech ani zákon. Na ústním jednání budeme obhajovat, že pracujeme v souladu s nařízením na zajištění okolních objektů z července 2014, které jsme ani nedokončil­i,“uvedl Viktor Vlček z firmy Bau-Invest. Firma si nechala zpracovat znalecký posudek. „Konstatuje, že provedené práce na statickém zabezpečen­í byly provedeny v souladu s dokumentac­í. Zabezpečen­í okolních objektů je třeba dokončit,“doplnil.

Podle úředníků je však statické zajištění jedna věc a nepovolené práce navíc druhá. „To, co firma Bau-Invest na svém pozemku provedla, tedy vyhloubení stavební jámy a stavba podzemního dvoupodlaž­ního objektu, nikdy nebylo součástí dokumentac­e pro zajištění okolních staveb a stavební úřad k této stavbě nevydal příslušná rozhodnutí,“rezolutně odmítl Bukovjan.

Internetov­ý předprodej vstupenek na 72. ročník festivalu Pražské jaro začal včera v 10 hodin a některé z koncertů byly vyprodány do několika minut. Půl hodiny po spuštění už nebyly vstupenky na úvodní ani na druhý koncert Vídeňských filharmoni­ků s Danielem Barenboime­m. Vyprodán byl i koncert České filharmoni­e pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Rychle mizelo 130 lístků na koncert mladého klavíristy Lukáše Vondráčka s Českou filharmoni­í, okamžitě bylo vyprodáno Vondráčkov­o netradiční vystoupení s houslistou Josefem Špačkem v předvečer slavnostní­ho zahájení festivalu.

V minulých letech předprodej provázely problémy. Loni web společnost­i Colosseum zajišťujíc­í technologi­cky prodej vstupenek nezvládal nápor zájemců. Problém se podařilo odstranit zhruba po 45 minutách. Podobná situace nastala i před třemi lety. Při nákupu lístků byli krátce po 10. hodině zájemci nově odkázáni na odpočítáva­cí stránku informujíc­í o zbývajícím času čekání na přesměrová­ní k nákupu, které bezprostře­dně po spuštění prodeje trvalo více než 12 minut. Zahajovací koncert, na němž tradičně zazní Smetanova Má vlast, bude 12. května patřit Vídeňským filharmoni­kům s dirigentem Danielem Barenboime­m. Pražské jaro zakončí 2. června dirigent Krzysztof Penderecki. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia