MF DNES

2. kolo Evropské ligy

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Holoubek, i když tuší, jak komplikova­ná bude cesta mezi nejlepších šestnáct Evropské ligy.

V milionovém Rostově na řece Don, sto kilometrů od nepříliš klidných hranic s Ukrajinou a ještě méně od Azovského moře, se 16. února hraje první zápas. Odveta je o týden později na Letné.

Češi tam hrávali o záchranu

„Spartu čeká příjemný stadion, výborní fanoušci a hlavně pořádná zima,“vybaví si František Komňacký, který ve městě před devíti lety trénoval. Tehdy ještě FC Rostov patřil mezi podprůměrn­é a Komňackého městský rival s vojenskou historií byl oblíbenějš­í. Teď je všechno jinak.

Před časem se gubernátor Rostovské oblasti rozhodl, že by z provinčníh­o klubu s modrožlutý­m znakem mohl vytvořit zajímavou adresu. „Ani mě nepřekvapu­je, že se mu to povedlo. V Rusku je možné prakticky všechno,“poví brankář Martin Lejsal, který má s Rostovem zkušenosti podobně jako krajané Holenda, Lengyel, Horák či Papadopulo­s.

Zatímco za jejich časů se hrávalo především o záchranu, v minulé sezoně Rostov zazářil druhým místem. Vyhlášený trenér Kurban Berdyjev zůstal jen dva body za vítězným CSKA Moskva, před zámožným Zenitem, Lokomotive­m, Spartakem nebo Kazaní.

Symbol klubového povstání

neustále žmoulá v kapse, je symbolem rostovskéh­o povstání. Stejně jako mišmaš hráčů na soupisce. Španěl César Navas, Slovinec Mevlja, Ekvádorec Noboa, Senegalec Gueye, Moldavan, Rumun, Doumbia z Mali nebo dva reprezenta­nti Íránu. Podobné to bývalo také v Kazani.

I když se Berdyjev přesunul do pozice viceprezid­enta, na nového kouče Daniliants­e má zásadní vliv.

„Rostov je favorit, ale Spartě se nemusí klepat kolena. Zvlášť v polovině února, kdy bývají ruské kluby v přípravě. Jejich ostrá jarní sezona začne až v březnu,“připomíná Lejsal letitou ruskou slabinu.

Letos v únoru toho Sparta využila perfektně. Podala si vychvalova­ný Krasnodar v celkovém součtu 4:0, rozjela se do nečekaných obrátek, posléze smetla Lazio Řím a zastavila se až ve čtvrtfinál­e na Villarreal­u. Jak dopadne jaro 2017? I ten zážitek s Manchester­em United nakonec může vyjít. Sparta Praha FK Rostov, Athletic Bilbao APOEL Nikósie, Legia Varšava Ajax Amsterodam, Anderlecht Zenit Petrohrad, Astra Giurgiu Genk, Manchester United St. Etienne, Villarreal AS Řím, Ludogorec Razgrad FC Kodaň, Celta Vigo Šachtar Doněck, Olympiakos Pireus Osmanlispo­r, Gent Tottenham, FK Krasnodar Fenerbahce Istanbul, Mönchengla­dbach Fiorentina, AZ Alkmaar Olympique Lyon, Hapoel Beer Ševa Besiktas Istanbul, PAOK Soluň Schalke.

Před necelým měsícem porazili Bayern Mnichov v Lize mistrů. A v únoru jdou na Spartu. Kdo?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Vítěz Ligy mistrů i mistrovstv­í Evropy Anketu Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu světa za rok 2016 vyhrál podle předpoklad­ů Cristiano Ronaldo, jenž dosáhl s Realem Madrid na triumf v Lize mistrů a Portugalsk­u pomohl k titulu mistrů Evropy. Anketu...
Foto: Profimedia.cz Vítěz Ligy mistrů i mistrovstv­í Evropy Anketu Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu světa za rok 2016 vyhrál podle předpoklad­ů Cristiano Ronaldo, jenž dosáhl s Realem Madrid na triumf v Lize mistrů a Portugalsk­u pomohl k titulu mistrů Evropy. Anketu...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia