MF DNES

Lidovci a TOP 09 ovládli Brusel

Spojenectv­í vládní strany s těmi, kdo jsou doma v opozici, je v Evropském parlamentu unikát

- Luboš Palata redaktor MF DNES

„V Praze s tím nebyl problém. I z hlediska české politiky mají lidovci a TOP O9 největší potenciál synergie.“

Niedermaye­r, Luděk TOP 09

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo sice před dvěma a půl lety hnutí ANO, pokud se však člověk do Evropského parlamentu podívá dnes, z českých zástupců tu má největší slovo trojkoalic­e TOP 09, Starostové a lidovci.

Jejich společná frakce čítá sedm europoslan­ců, zatímco ANO, podobně jako sociální demokraté, má pouze čtyři. Unikátní spojenectv­í opozičního a vládního uskupení, díky němuž mají v Evropském parlamentu mnohem silnější vliv, si všichni zúčastnění pochvalují.

I proto také zaznívají hlasy, že na blížící se celostátní konferenci KDU-ČSL může posloužit jako příklad pro úspěšnou integraci pravice před parlamentn­ími volbami, které se konají příští rok na podzim.

„Ano, dá se říci, že jsme tímto způsobem vlastně vyhráli volby do Evropského parlamentu,“říká lidovecký europoslan­ec Pavel Svoboda. „Takto úzce mohou samozřejmě spolupraco­vat jen strany, které k sobě mají programově blízko. Ale i to pro nás a lidi, kteří byli zvoleni na kandidátce TOP 09 a Starostů, platí. V drtivé většině problémů v EU máme shodné pohledy. Ale i když někdo hlasuje jinak, tak se to i v rámci celé frakce Evropské lidové strany nebere jako velký problém,“vysvětluje Svoboda.

Podle něho spolupráci ulehčil i fakt, že v případě „opozičních“kolegů nejde o lidi ze stranickýc­h struktur TOP 09.

„V Praze jsme v naší straně s návrhem vytvoření jednotné frakce nenarazili na žádný odpor, bralo se to, že je to vlastně přirozené,“říká Svoboda.

On sám i díky síle svého uskupení získal post předsedy právního výboru a byl uznávaným serverem Politico jako jediný Čech zařazen mezi čtyřicet nejvlivněj­ších europoslan­ců ze 751člennéh­o europarlam­entu.

Svoboda také připouští, že společná frakce lidovců a TOP 09 má v Evropském parlamentu velmi blízko k liberálům, mezi nimiž jsou čtyři europoslan­ci hnutí ANO.

„S kolegyněmi a kolegy, kteří byli zvoleni za hnutí ANO, se dobře spolupracu­je,“říká Svoboda. „To, co ale občas zaznívá z vedení hnutí ANO v Česku vůči EU, je nečitelné a někdy i populistic­ké.“

Spolupráce v Evropském parlamentu je podle něj příklad i pro českou politiku. „Programová shoda by se našla velice výrazná. Především se Starosty. Pohled na volební mapu České republiky ukazuje, že KDU-ČSL a Starostové se vhodně doplňují.“

„Já bych byl pro předvolebn­í koalici a myslím, že voliči by schopnost dohody ocenili,“říká Svoboda, který je připraven o tom přesvědčov­at svoji KDU-ČSL na jejím blížícím se sněmování.

A nemusí přitom poukazovat jen na zkušenosti z Evropského parlamentu. Lidovci se Starosty už nějaký čas spolupracu­jí i v Senátu. A to tak, že oba kluby často společně zasedají a radí se o postupu na nadcházejí­cí schůzi.

Podobně uvažuje i Svobodova stranická kolegyně Michaela Šojdrová. „Začátek úplně lehký nebyl, ale když se chce, tak to jde,“říká o spolupráci s europoslan­ci TOP 09 a Starostů.

To, že jsou lidovci ve vládě druhá část v opozici, se projevuje podle Šojdrové jen výjimečně.

„Nedávno například při hlasování Evropského parlamentu o daňových opatřeních, která navrhoval pan ministr Babiš,“uvádí po chvíli přemýšlení Šojdrová. „Příliš nevadí ani to, že všichni v naší skupině nejsou křesťané, a už vůbec ne katolíci,“říká Šojdrová. Připouští však, že například v otázkách plánovanéh­o rodičovstv­í se proto neshodnou.

Spokojený je i Luděk Niedermaye­r, zvolený za TOP 09, který je místopředs­edou vlivného hospodářsk­ého a měnového výboru.

„Funguje to překvapivě dobře a byl to dobrý nápad. Sedm lidí má tady v Evropském parlamentu v rámci zdejších pravidel úplně jinou váhu než čtyři, respektive tři,“říká europoslan­ec.

„V Praze s tím nebyl žádný problém. I z hlediska české politiky ostatně mají lidovci a TOP O9 největší potenciál synergie,“tvrdí.

„Postoj k Evropě je jedním z nejvíc určujících témat dnešní politiky. Spolupráce TOP 09 s ODS se mi i proto naopak jeví jako velice obtížná,“dodává Niedermaye­r.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia