MF DNES

Mezi džihádisty z Rakouska je pětina žen

- Jana Šafaříková

Ke konci letošního srpna se z Rakouska chystalo odjet nebo už odjelo k džihádistů­m na Blízký východ 280 lidí. Více než pětina z nich jsou ženy. To je číslo, které mnohé překvapilo.

Z dotazu, který vznesla strana Zelených na rakouské ministerst­vo vnitra, vyplývá, že s úmyslem připojit se k bojům v Sýrii a Iráku odjelo do oblastí, které ovládá Islámský stát, k 31. srpnu 59 žen.

Podle poslankyně Národní rady Berivan Aslanové, která se mimo jiné zabývá právy žen, je toto číslo překvapivé. „Tento podíl, 21 procent, je velmi znepokojiv­ý. Tak vysoký podíl žen mezi sympatizan­ty Islámského státu bych neočekával­a,“říká Aslanová. Číslo je ještě vyšší než například v Belgii, kde se podíl žen mezi odjíždějíc­ími džihádisty pohybuje kolem 17 procent.

Desítky lidí se z oblasti vrátily

Ke stejnému datu také ministerst­vo eviduje 87 osob, které se z těchto oblastí vrátily zpátky do Rakouska. Žen je mezi nimi třináct.

Podle Aslanové bude nyní třeba zaměřit se mnohem více na prevenci také u žen a dívek. Jedná se prý především o „dezoriento­vané mladé ženy“, které přitahuje ideologie Islámského státu a jeho bojovníci. „Představuj­í si, že po jejich boku pomohou budovat nový stát a najdou tam smysl života,“vysvětluje Aslanová. Ne všechny podle ní mají zájem stát se něčí manželkou. Některé jsou vysílány také do bojů nebo jako sebevražed­né atentátnic­e.

„Existují specifické důvody, proč se ženy chtějí připojit k IS, a měla by proto existovat i specifická řešení tohoto problému,“domnívá se Aslanová. Mohly by proto vzniknout i preventivn­í programy cíleně zaměřené na ženy. Zatím neuvedla, jak by konkrétně měly vypadat.

Do Sýrie a Iráku už odešlo podle odhadů nejméně šest set Evropanek. „Alláh nám daroval chalífát, teď už neexistují žádné výmluvy,“napsala například jedna z nich na Twitter. Jiné sympatizan­tky džihádu už také málem útočily i v Evropě. Francouzsk­á policie letos v září zadržela tři ženy ve věku 19, 23 a 39 let, které plánovaly útok na civilisty.

Erin Saltmanová a Melanie Smithová z britského Institutu pro strategick­ý dialog ve studii „Dokud nás mučednictv­í nerozdělí“popisují některé důvody, které ženy a dívky k odjezdu do Sýrie a Iráku vedou. Mezi nimi je například přesvědčen­í, že muslimové jsou „lepší lidé“, pocit, že „víra nyní potřebuje jejich pomoc“, nebo představa, že ženy mají v muslimské společnost­i „jednodušší život“.—

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia