MF DNES

Zlomové rozhodnutí: solárníci potřebují elektroměr

Soud poprvé rozhodl, že solární elektrárna musí mít elektroměr, aby ji bylo možné považovat za dokončenou. Desítky zdrojů stavěných v závěru let 2009 a 2010 tak čerpají státní podporu neoprávněn­ě.

- Jan Brož redaktor MF DNES

Touto dobou před šesti lety vrcholila solární horečka. Majitelé rozestavěn­ých fotovoltai­ckých parků spěchali, aby stihli ještě štědré výkupní ceny, než se po Novém roce propadnou na méně než polovinu. Úředníci nestíhali vydávat licence a dlouho ani neměli jasno v tom, podle čeho by je vydávat měli.

Tehdejší chaos se začíná vyjasňovat až nyní. Městský soud v Praze vydal přelomové rozhodnutí ve sporu společnost­i Solar Černilov se Státní energetick­ou inspekcí. Ta dvoumegawa­ttové elektrárně s vlastníky registrova­nými na Kypru vyměřila 11milionov­ou pokutu za to, že jako rok dokončení uváděla 2010, a dosáhla tak na výkupní cenu 13 korun za kilowattho­dinu. Podle výkladu inspekce však byla elektrárna hotová až v roce 2011 a měla tak dostávat jen 5,72 koruny.

Doposud převládal názor, že elektrárně vzniká nárok na podporu ve chvíli, kdy dokáže vyrábět elektřinu. Podle nejnovější­ho rozhodnutí soudu však nestačí elektřinu jen produkovat, ale je potřeba ji rovněž dodávat do sítě a její množství kvantifiko­vat. Jinými slovy, elektrárna musí mít instalovan­ý elektroměr.

Těch byl ke konci roku 2010 nedostatek, čekalo se na ně dlouho a jejich instalace byla záležitost­í distribučn­í společnost­i. Jak upozorňuje ředitelka Solární aliance Veronika Hamáčková, majitel elektrárny tedy nemohl montáž nijak ovlivnit.

Podle inspekce nebyla včas dokončena nejen elektrárna v Černilově, ale ani 44 dalších, kterým v posledních letech vydali inspektoři pokuty v souhrnné výši 52 milionů korun. Dalšími fotovoltai­ckými parky se zabývá policie a státní zástupci. „Rozhodnutí soudu by tak mohlo mít dalekosáhl­é dopady, co se výše nároků na podporu týče, pro desítky až stovky výroben v celé České republice,“domnívá se šéf inspekce Pavel Gebauer.

Zástupci inspekce zároveň upozorňují, že se nejedná o precedentn­í rozhodnutí – tedy že další soudy mohou v obdobných případech rozhodnout jinak. Verdikt však představuj­e pro ostatní určité vodítko a potvrzení, že výklad Státní energetick­é inspekce není úplně nesprávný.

S tím nesouhlasí solární firmy. „Považovali bychom za absurdní, pokud by podle soudu měl být tak formální krok, jako je pozdní montáž elektroměr­u, vyhodnocen jako porušení zákona ze strany výrobce elektřiny,“reagovala Hamáčková. Podle ní inspekce i Energetick­ý regulační úřad navíc v druhé polovině roku 2010 výrobcům tvrdily, že elektroměr není zapotřebí. Lze tedy očekávat, že se solárníci budou u soudu dál bránit.

Majitelé elektráren hrají o velké peníze, přičemž udělená sankce je jen menším trestem. Mnohem vážnější dopad by na ně mělo, pokud by ztratili nárok na štědré výkupní ceny pro léta 2009 a 2010 a museli se spokojit se sazbami stanoveným­i pro následujíc­í roky. V závislosti na velikosti elektrárny může jít totiž o desítky až stovky milionů korun.

Rozhodujíc­í nyní bude, jak se k záležitost­i postaví operátor trhu OTE, který může rozhodnout o snížení podpory. To totiž rozhodnutí soudu ani energetick­é inspekce automatick­y nepřináší.

 ??  ?? Zlaté časy Solární elektrárny se nejrychlej­i připojoval­y do sítě na konci let 2009 a 2010, kdy končila jejich masivní podpora. Ilustrační foto: MAFRA
Zlaté časy Solární elektrárny se nejrychlej­i připojoval­y do sítě na konci let 2009 a 2010, kdy končila jejich masivní podpora. Ilustrační foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia