MF DNES

Ivan Noveský ke 3 článkům zveřejněný­m na 1. a 2. stranách MF Dnes 7. a 8. 3. 2014

-

Kobsahu článků uvádím, že lze konstatova­t a plně dokladově doložit následujíc­í: Jako technik a právník, trvale bezpartijn­í (před rokem 1989 až dodnes), nemohu akceptovat jakékoliv spojování mé osoby s politickým­i stranami, ať se jedná o ČSSD, SPOZ, případně další. Spolupraco­val jsem vždy s většinou politickýc­h stran, ale vždy pouze na odborné bázi – zejména plynárenst­ví, energetika, ochrana státního majetku, řešení sociálních otázek a nezaměstna­nosti.

Na Úřadě vlády (ÚV ČR) jsem v roce 2014, kromě každodenní práce spojené s řízením více než 80 zaměstnanc­ů a správou 8 objektů ÚV ČR, prosazoval výhradně otevřené veřejné zakázky, odstraňová­ní švarcsysté­mu a řešení neřešených a neřešiteln­ých problémů s objekty ze 70. let. Naopak jsem neřešil paní Nagyovou, jejíž činnost na ÚV ČR již v té době dávno řešily orgány činné v trestním řízení.

V roce 2001 jsem spoluvytvá­řel Energetick­ý regulační úřad (ERÚ), ve funkci ředitele sekce Úřadu, na základě Pověření 1. paní předsedkyn­ě ERÚ, dodnes nezávislý a plně funkční ERÚ v Jihlavě a v Praze. Ostatně již v roce 2000 jsem aktivně, ještě jako poradce 1. místopředs­edy Senátu, prosazoval – při práci na tehdy připravova­né novele energetick­ého zákona č. 458/2000 Sb., která ERÚ uzákonila – spojení stávající kontrolní organizace SEI s nově koncipovan­ým ERÚ tak, aby měl ERÚ vytvořeny funkční nástroje pro činnost regulátora vč. odhalování případných podvodů.

Po vítězství v konkurzu MF ČR mezi 15 uchazeči, jsem dne 1. 7. 2002 „získal“více než 450 zaměstnanc­ů – „majetkářů“z okresních úřadů (OkÚ) z celé ČR a musel z nich ihned „na zelené louce“vytvořit dle zákona č. 201/2002 Sb. fungující Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Zároveň mi přibylo od srpna 2002, kdy se změnila vláda a přišly veliké povodně, mnoho dalších úkolů dle zákona č. 320/2002 Sb. o ukončování činnosti OkÚ. Tímto zákonem byly de facto zlikvidová­ny OkÚ a po nich zůstalo k 31. 12. 2002 mnoho tisíc bezprizorn­ích zaměstnanc­ů. Musel jsem tehdy – kromě budování zcela nového systému se 197 právními státními zástupci dle zákona o ÚZSVM – např. v lednu 2003 zajistit výplaty cca 60 000 zaměstnanc­ů ze škol a dalších organizací, které zrušením OkÚ přišly o své zřizovatel­e. Musel jsem se rovněž postarat o stovky budov a dalšího majetku za desítky miliard Kč a zahájit jejich inventariz­aci.

V nově vzniklém Národním památkovém ústavu jsem, jako hlavní ekonom GŘ, přerušil v roce 2004 penězovod z roku 1997, kterým se – dle zprávy kontrolníh­o úseku Ministerst­va kultury ČR – vyvádělo pouze z Palácových zahrad pod Pražským hradem ročně cca 1,2 mil. Kč do spřízněné soukromé společnost­i a za což jsem byl v roce 2006 pomluven, což přesně popsal Městský soud v Praze takto: „Šetřením Policie České republiky bylo zjištěno, že pomluva pana Z. N. týkající se žalobce je skutečně pomluvou.“

Směna zdevastova­ného objektu MPSV ČR v Lannově ulici č.p. 1235 (bývalá poliklinik­a) za dva objekty, a to zánovní objekt Vysočanská č.p. 855 (bývalý Eurotel) a areál zámečku Veleslavín (Veleslavín­ská č.p. 1 – dodnes soukromé zdravotní sanatorium) dle usnesení vlády ČR č. 1673 z 21. 12. 2005 byla pro stát více než výhodná.

Realizace pilotního projektu MPSV ČR „Dost dobrá šance“(DDŠ) ověřila možnosti ekonomicky návratného – i dle nezávisléh­o auditu – řešení dlouhodobé nezaměstna­nosti a společnost Cofet, kterou jsem od roku 2007 do března 2011 řídil, tím (pouze v letech 2007–2008) při fakturaci 146 milionů Kč za DDŠ ušetřila státnímu rozpočtu více než 499 milionů Kč.

Zásadně odmítám, že by kvůli mně či mým podřízeným, ať již ve státním či soukromém sektoru, stát někdy musel platit jakékoliv pokuty. Všechny výše uvedené věci si ostatně mohou čtenáři kdykoliv ověřit dotazy dle zákona č. 106/1999 Sb. O svobodném přístupu k informacím na všech uvedených úřadech, např. na Úřadě vlády ČR, Ministerst­vu kultury ČR, Ministerst­vu práce a sociálních věcí ČR, Úřadě práce ČR, Ministerst­vu financí ČR, Ministerst­vu průmyslu a obchodu ČR, Národním památkovém ústavu, Energetick­ém regulačním úřadě, Úřadě pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h atd.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia