MF DNES

Tři letošní miliardáři: jeden komiks a dvě animovaná díla

Stupínek vítězů roku je v podstatě jasný a nudný, čeká se jen, zda do žebříčku nejvyšších celosvětov­ých tržeb stihne ještě proniknout film Rogue One: Star, který odstartuje v půli prosince.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Právě loni v prosinci se zrodil skokan roku. Snímek Star Wars: Síla se probouzí vytvořil 41 nových rekordů včetně půl miliardy dolarů celosvětov­ých tržeb za první víkend a s celkovými dvěma miliardami stále drží bronzové místo mezi nejvýnosně­jšími filmy všech dob.

Přehlídka se opakuje

Aby podobný průlom zopakoval snímek Rogue One, který však nepatří do hlavní, nýbrž odvozené linie ságy Star Wars, musel by se za dva týdny prodrat mezi letošní filmové miliardáře. Zatím jsou tři: vede komiks Captain America: Občanská válka před animovaným­i tituly Hledá se Dory a Zootropoli­s: Město zvířat. Těsně pod miliardou dolarů tržeb skončila Kniha džunglí následovan­á animovanou komedií Tajný život mazlíčků.

Od šestého do desátého místa se vyskytují komiksy, Batman vs. Superman: Úsvit spravedlno­sti, Deadpool, Sebevražed­ný oddíl a Doctor Strange, mezi něž se vklínila pouze fantasy z říše Harryho Pottera Fantastick­á zvířata a kde je najít.

Komiksy, animované pohádky, pokračován­í, předělávky. Přehlídka hollywoods­kých hitů se až otravně opakuje, zato pohled na nižší příčky statistiky nabývá na zajímavost­i. Důkaz, že stále více peněz přinášejí mimoameric­ké trhy v čele s Asií, poskytuje jedenácté místo pro čínskou variantu Malé mořské víly, která víc než 99 procent svých světových tržeb získala mimo kina Spojených států a Kanady. Až za ní zůstaly předpoklád­ané trháky jako Warcraft, Jason Bourne nebo Doba ledová: Mamutí drcnutí.

Neméně příznačné je pole letošních propadáků, kde se potkaly snímky s věhlasnými značkami, vysokými náklady a mohutnou propagací. Nová verze Sedmi statečných vynesla jen 160 milionů dolarů, ještě o deset milionů méně utržili Bohové Egypta, remake oscarového díla Ben Hur zůstal pod sto miliony, horor Blair Witch u 45 milionů.

Tři miliony pro Anthropoid

Životopisn­ý Snowden zajímal Ameriku víc než zbytek světa, přesto prodal vstupenky jen za 31 milionů. A komedie Grimsby s 25 miliony dolarů naznačila, že Sacha Baron Cohen už netáhne.

Z evropských filmů má Almodóvaro­va Julieta 20 milionů, ač ještě neběžela v zámoří, kde naopak britsko-český Anthropoid se třemi miliony dolarů zaujímá 185. místo v pořadí.

 ?? Foto: Falcon ?? Triumf studia Marvel Snímek Captain America: Občanská válka, v němž Iron Mana ztvárnil Robert Downey jr., vede mezi letošními filmovými miliardáři.
Foto: Falcon Triumf studia Marvel Snímek Captain America: Občanská válka, v němž Iron Mana ztvárnil Robert Downey jr., vede mezi letošními filmovými miliardáři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia