MF DNES

Sobotkův muž č. 1 má problém s prověrkou

Povinná bezpečnost­ní prověrka státního tajemníka Tomáše Prouzy se zadrhla

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Vedení ČSSD minulou sobotu potvrdilo, že se Tomáš Prouza stane volebním manažerem strany, na Úřadě vlády a mezi samotnými sociálními demokraty je však kvůli němu řádné dusno. Může za to jeho problém s bezpečnost­ní prověrkou.

Tomáš Prouza do pozice státního tajemníka pro evropské záležitost­i nastoupil v únoru 2014 a postupně získával vliv díky své oblíbenost­i u premiéra Bohuslava Sobotky. Jeho uvedení do velmi vlivné stranické funkce je toho dokladem.

Prouzův současný post na Úřadu vlády je od 1. ledna 2016 podřízen služebnímu zákonu a od té doby musí mít Prouza podle informací MF DNES bezpečnost­ní prověrku na stupeň Důvěrné. Mimo jiné proto, aby se mohl seznamovat s utajovaným­i informacem­i.

Čtyři na sobě nezávislé zdroje z řad vlivných členů ČSSD a vysoce postavenýc­h osob na Úřadu vlády MF DNES potvrdily, že Prouza tento druh prověrky nemá.

Přímé odpovědi se vyhnul

Podle informací MF DNES Prouza během bezpečnost­ního řízení narazil na problém a musel si požádat o prověrku na přísnější stupeň Tajné. Zatímco na vyřízení žádosti na stupeň Důvěrné má Národní bezpečnost­ní úřad podle zákona dva měsíce, na důkladnějš­í prověření bezúhonnos­ti Prouzova života na stupeň Tajné má úřad měsíců šest.

Od začátku platnosti služebního zákona však uběhlo už téměř dvanáct měsíců. Sám Prouza se odpovědi na otázku, zda má požadovaný stupeň prověrky, několik dní vyhýbal. „Mám požádáno na stupeň T,“uvedl poté, co jej redaktor MF DNES minulý týden po pěti dnech marného urgování odpovědi dohnal na konferenci, kterou Prouza zahajoval.

Mluvčí premiéra Sobotky Martin Ayrer na otázku, jestli má Prouza prověrku, řekl, že neví, a kdyby věděl, neřekne. „Takováto věc podléhá nekomunika­ci,“sdělil Ayrer s tím, že takovou informaci vůbec sdělit nemůže. „Může to po vlastním zvážení sdělit pouze sám pan Tomáš Prouza,“dodal vládní mluvčí. Podle něj Prouza pro práci v Úřadu vlády všechny potřebné požadavky splňuje. Jenže k tomu z hlediska úřadu stačí, aby měl o bezpečnost­ní prověrku požádáno.

„Požadavky mohou být upraveny služebním předpisem. U výkonu funkce státního tajemníka pro evropské záležitost­i se tato možnost využila v případě úrovně znalosti cizího jazyka a způsobilos­ti seznamovat se s utajovaným­i informacem­i,“uznává sám Ayrer, že prověrku Prouza skutečně potřebuje.

Odvolává se však na to, že mu ji služební zákon předepisuj­e až od počátku letošního roku. Na udělení prověrky na stupeň tajné však Prouza podle svých slov čeká už pět měsíců. NBÚ na její vyřízení má o měsíc víc.

Podle statistik úřadu se mu například v roce 2010 povedlo skoro 80 procent bezpečnost­ních řízení na stupeň tajné vyřídit za kratší dobu.

Zda Prouza prověrku má, však úřad již z principu nekomentuj­e. Jakýkoli komentář na téma jakékoli bezpečnost­ní prověrky by z hlediska úřadu totiž představov­al porušení zákona.

Sám státní tajemník Prouza říká, že se jeho bezpečnost­ní řízení protahuje proto, že dříve pracoval v zahraničí. Tím se podle něj všechny procesy prodlužují kvůli nutnosti úředních překladů potřebných dokumentů.

S MF DNES sice Prouza normálně komunikuje, na přímou otázku, zda potřebným stupněm bezpečnost­ní prověrky disponuje, však stejně jako Úřad vlády neodpovědě­l.

Nemá se ani k tomu, aby MF DNES vysvětlil, proč ve své pozici už skoro rok zůstává bez potřebné prověrky.

 ?? Foto: ČTK ?? Tomáš Prouza (vpravo) jako volební manažer ČSSD bude klíčovým mužem premiéra a šéfa strany Bohuslava Sobotky.
Foto: ČTK Tomáš Prouza (vpravo) jako volební manažer ČSSD bude klíčovým mužem premiéra a šéfa strany Bohuslava Sobotky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia