MF DNES

Za křivé nařčení vyvázl Kramný bez trestu

Soud neuvěřil, že ho policista při výslechu tloukl. Původní mnohaletý trest ale už prý stačí

- — Josef Gabzdyl

Policista mne pěstí srazil ze židle, pak jsem si musel stoupnout a dvakrát mi udeřil hlavou o zeď, tvrdil advokátovi o svém prvním výslechu Petr Kramný, který si odpykává trest za vraždu své manželky a dcery v Egyptě.

Obvinění se nakonec dostalo před soud a ten včera dospěl k závěru, že si ho Kramný vymyslel. I když mu za trestný čin křivého nařčení hrozilo další vězení od dvou až do osmi let, soud nakonec konstatova­l, že dosavadní trest 28 let je dostatečně vysoký a nebude ho dále jakkoliv zvyšovat. Soudkyně ale uvedla, že má za prokázané, že Kramný policistu křivě nařkl. „Neudělal nic, aby toto nařčení vyvrátil,“konstatova­la.

Případ křivého obvinění začal soud projednáva­t už v červnu. Řešil se výslech ze 17. února 2014, kdy policisté Kramného zadrželi. Mezi devátou až desátou hodinou večerní jej podle pozdější stížnosti policista Pavel Tvrdý napadl. Vyhrožoval mu prý, že když bude trvat na své výpovědi, bude to ještě horší.

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů došla k závěru, že nic z toho se nestalo. Sám Kramný dokonce jakýkoli podíl na stížnosti odmítl. Uvedl, že tak učinil jeho předchozí obhájce, který podal stížnost, aniž se s ním poradil. „Porušil povinnost mlčenlivos­ti, nedostal ode mne žádné pověření, aby za mě něco činil. Nikoho jsem neobvinil,“tvrdil obžalovaný u červnového líčení.

Také jeho obhájkyně Jana Rejžková poukazoval­a na to, že stejně jako obhájce nenese vinu za činy svého mandanta, tak to platí i naopak. Soudkyně při zdůvodnění rozsudku ale uvedla, že na čem se Kramný s právníkem dohodli, nelze ověřit, protože Kramný nezprostil svého prvního právního zástupce mlčenlivos­ti.

Jak Kramný, tak i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání. Rejžková ale už avizovala, že se jistě odvolá ke Krajskému soudu v Ostravě. „A protože tuším, jak to tam dopadne, tak se nejspíše potkáme po dovolání u Nejvyššího soudu,“předeslala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia