MF DNES

Po Sobotkově boku Spekuloval­o se, že vystřídá ministra průmyslu Mládka nebo se stane velvyslanc­em při EU.

K politice Tomáš Prouza přičichl u dnešního premiéra. Od té doby míří stále výše

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Když je ve vládě Bohuslav Sobotka, je tam i Tomáš Prouza. Od roku 2004, kdy současný státní tajemník pro evropské záležitost­i nastoupil na ministerst­vo financí jako náměstek současného premiéra, však Prouza výrazně povýšil.

Za posledních pár let se o něm vyrojily spekulace, že by mohl vystřídat ministra průmyslu Jana Mládka nebo přesídlit do Bruselu na pozici českého velvyslanc­e při EU.

Ani jedno nevyšlo, ale v praxi se jeho posilující pozice projevila minulou sobotu. To totiž ústřední výkonný výbor ČSSD potvrdil, že se Prouza stane volebním manažerem strany. Ve funkci ho chtěl právě předseda strany Sobotka přesto, že část sociálních demokratů z toho úplně nadšená nebyla.

Tuto vlivnou funkci před Prouzou zastávali lidé jako europoslan­ec Miroslav Poche, exministr obrany Jaroslav Tvrdík nebo současný předseda Sněmovny Jan Hamáček.

Ti si ale důvěru spolustran­íků získali mimo jiné mnohem delším působením v ČSSD než současný státní tajemník, který do ní vstoupil teprve před necelými dvěma lety. Důvěru premiéra však Prouza má. Snad i díky modernímu levicovému stylu, kterému by Sobotka rád ČSSD naučil.

Prouzova proměna

Poprvé k Sobotkovi přišel Prouza jako neznámý, ani ne třicetilet­ý mladík, který do té doby působil jako novinář věnující se ekonomický­m tématům. Podruhé už ho však Sobotka jako premiér zlanařil jako muže s bohatými zkušenostm­i z podnikání i z působení v mezinárodn­ích organizací­ch.

Se Sobotkovým koncem na ministerst­vu financí se totiž jejich cesty na začátku roku 2007 rozešly. V následujíc­ích letech se však Prouza rozhodně nenudil. Působil jako klientský ombudsman v Poštovní spořitelně, pro Českou televizi se podílel na pořadu Krotitelé dluhů a k tomu ještě spoluzalož­il úspěšnou společnost Partners, která se zaměřuje na finanční poradenstv­í.

Nejdůležit­ější však pro jeho další politický život bylo jeho působení ve Světové bance. I do ní se dostal v podstatě hned po svém odchodu z postu Sobotkova náměstka. Původně působil v Praze jako expert pro oblast finančních služeb a regulace.

Pak se ale přemístil přímo do sídla Světové banky do Washington­u. Zdejší angažmá pro něj bylo důležitým zdrojem zkušeností. Něco málo přes rok zde pracoval v mezinárodn­ím týmu, který měl na starosti dohled nad finančními sektory na Ukrajině a v Pobaltí.

Důležitý muž ve vládě

Právě do hlavního města Spojených států přišla Prouzovi další nabídka od jeho bývalého nadřízenéh­o Sobotky. Ten si tehdy jako nastávajíc­í premiér skládal nový tým a jazykově dobře vybavený ekonom se mu hodil.

A tentokrát měl štěstí spíše Sobotka. Podle toho, co na sebe Prouza prozradil časopisu Týden, dvojčata, která s manželkou má, pomalu dorůstala do věku pro nástup na americkou školu. „Pokud by začala studovat ve Washington­u, zůstali bychom tam nejméně dalších deset let,“uvedl Prouza.

Sobotka to však stihl a Prouza na jeho nabídku kývl. „Z Washington­u jsem se vracel hlavně kvůli premiérovi,

protože se mi s ním velmi dobře pracuje,“prozradil Prouza loni na jaře Lidovým novinám.

Jeho ochota se mu vyplatila. Postupně se stal mužem, na kterého vytížený premiér velmi spoléhá a počítá s ním jako s velkou budoucí nadějí strany. Snad i proto se kromě mnoha spekulací o Prouzových možných nových funkcích postupně rozšiřoval­a i jeho agenda na Úřadu vlády. Velmi aktivní je především v rámci své pozice koordináto­ra digitální agendy.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Strmá kariéra Teprve před dvěma lety vstoupil Tomáš Prouza do ČSSD. Už pro příští volby si jej spolustran­íci vybrali jako volebního manažera.
Foto: František Vlček, MAFRA Strmá kariéra Teprve před dvěma lety vstoupil Tomáš Prouza do ČSSD. Už pro příští volby si jej spolustran­íci vybrali jako volebního manažera.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia