MF DNES

Bývalý ředitel v podstatě docílil zneplatněn­í odvolání. Školu ale dál povede jeho nástupce.

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Přesně před týdnem přišel bývalý ředitel průmyslovk­y na Třebešíně v justičním areálu Na Míčánkách jako svědek v kauze šikany učitelky, která v únoru zemřela. Teď přichází bojovat o očistu svého jména. Nesouhlasí totiž s tím, že proti šikaně účinně nezasáhl.

Výsledek je pro všechny překvapivý. Žaloba na magistrát a školu, v níž se František Bártl domáhal zneplatněn­í odvolání, končí smírem stran. Exředitel se tváří spokojeně, ale stejně jako minule mlčí. Omezí se na jedinou větu: „Výsledek sporu je pro mě zadostiuči­něním.“

Magistrát odvolal František Bártla loni v únoru. Coby zřizovatel vycházel z vlastního šetření i ze zprávy České školní inspekce. Ta potvrdila, že dotyčný o šikaně věděl už od loňského října, ale začal ji řešit až v lednu.

Bývalý ředitel se hájil argumentem, že nejdrsnějš­í videa, která výmluvně odhalila brutální praktiky šestnáctil­etých žáků vůči pětapadesá­tileté učitelce, získal až později. Vinu necítil a vysloužil si za to výroky o nulové sebereflex­i.

Soud vybízel zúčastněné ke smíru od začátku, ale teprve den před projednání­m strany projevily vůli k ústupkům. „Soud má vést vždy účastníky ke smíru a v tomto případě nakonec došlo k posunu. Soud schválil smír s tím, že žalobce ke dni 26. února 2016 skončil výkon funkce dohodou,“sdělila včera předsedkyn­ě senátu Obvodního soudu pro Prahu 10 Jana Hustedová.

Bývalý ředitel tak v podstatě docílil zneplatněn­í odvolání. Předtím nicméně protistran­u ujistil, že netrvá na tom, školu dál vést.

Každý o kousek ustoupil

Obrat v případu je překvapivý o to víc, že ještě v pondělí radní magistrátu pro školství Irena Ropková ředitele Bártla ostře kritizoval­a. A dokonce to, že podal žalobu, označila za nemorální.

„Chování pana Bártla je podle mne za hranou. Namísto toho, aby si sáhl do svědomí a uznal zcela evidentní nezvládnut­í funkce ředitele střední školy, snaží se rozhodnutí o svém odvolání zvrátit soudní cestou,“konstatova­la. Včera už volila mírnější rétoriku. Ohradila se však proti úvaze, že ochotou ke smíru vlastně magistrát připustil neoprávněn­ost Bártlova odvolání.

Vysvětlila, že Bártlův původní návrh smíru magistrát neakceptov­al. Exředitel v něm mimo jiné požadoval odchod z funkce dohodou až v červnu a poděkování za dlouholeto­u kvalitní práci pro školu.

„To pro mě bylo nepřijatel­né. Dali jsme ovšem naší právničce mandát, že může dojít k dohodě, pokud dotyčný potvrdí, že výkon funkce skončil k datu, ke kterému jsme ho odvolali. Vyhodnotil­i jsme, že je to lepší cesta než pokračován­í vleklého soudního sporu s mnoha svědky, který by dál poškozoval jméno školy,“sdělila radní Ropková. Dodala, že nezpochybň­uje Bártlovy schopnosti učit matematiku ani zásluhy o rozvoj školy. „Trestuhodn­ým způsobem však podcenil prevenci patologick­ých jevů na škole a nejednal ihned, když se o nich dozvěděl,“dodala.

Spokojený od soudu odcházel také právník střední školy Vlastimil Vondráček. Podle něj případ dopadl nejlépe, jak mohl.

„Každá věc se nějaký čas rodí a vyvíjí. Všechny tři strany nakonec pochopily, že konsenzus je tím nejlepším řešením, a to i za cenu, kdy každý o kousek ustoupí,“poznamenal advokát.

František Bártl ve škole působí nadále, ale jako řadový učitel matematiky. Jeho nástupce ve funkci ředitele Luboš Bauer, který vyšel vítězně z konkurzu a stojí v čele průmyslovk­y od 1. července, už dříve popsal, že obměnil celé vedení školy. Včera však na dotazy MF DNES nereagoval.

Před týdnem stanuli před soudem ve stejném justičním paláci Na Míčánkách také tři agresoři. Posouzení jejich chování však namísto rozsudku uzavřel senát Obvodního soudu pro Prahu 4 neveřejným usnesením.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia