MF DNES

Dostavět elektrárnu by snížilo ztrátu

-

Čecha Petra Kellnera nebo společnost R2G někdejšího spolumajit­ele České gumárenské společnost­i Oldřicha Šlemra a zakladatel­ů Avastu Eduarda Kučery a Pavla Baudiše.

Transakce v hodnotě téměř 200 miliard korun, za něž Asahi získá pět evropských pivovarů v čele s Plzeňským Prazdrojem, nemá svou hodnotou v Česku srovnání. Ještě předtím přitom japonská skupina sídlící v Tokiu v budově navržené francouzsk­ým designérem Philippem Starckem koupila za 69 miliard korun nizozemsko­u značku Grolsch a italskou Peroni.

„Pokles cen akcií od začátku roku nám umožnil navýšit investice včetně nabytí pivovarů v Evropě,“zdůvodnil strategii ředitel Asahi pro zahraniční

Náměstek ministra financí Ondřej Landa v rámci své agendy řeší legislativ­u a majetkové účasti státu. Největší starosti mu aktuálně dělá státní Česká exportní banka, které hrozí mnohamilia­rdová ztráta v Turecku.

Ministr zahraničí měl na návštěvě Turecka umést cestu pro jednání o elektrárně Adularya ministrovi průmyslu. Jaké jsou šance, že politici pomohou?

Bude to těžké. Přední stránky tamních novin nedávno plnily informace o zadržení dvou Čechů, které vyhmátli u kurdských milic. Jsou tu Češi, kteří podporují Kurdy. Navíc Česká exportní banka vlastně obchodoval­a s pučisty – investoři elektrárny, kterým ČEB půjčila peníze, jsou dnes ve vězení. I takový může být turecký pohled na Česko. Věřme, že největší obavy jsou ale už zažehnány a že povedeme s tureckou stranou konstrukti­vní jednání.

Jak vidí řešení Turci?

Řešit to chtějí, nemají zájem elektrárnu sami uvést do provozu. Souvisí to možná s tím, že na to nemají personální kapacity. trhy Naoki Tanaka. Nákupy bude muset ještě posvětit Evropská komise. Podle agentury Reuters se po završení transakcí stane Asahi evropskou trojkou po nizozemské­m Heinekenu a dánském Carlsbergu.

Europivo? Strach není na místě

Pivo nepatří mezi jediné produkty skupiny Asahi. Vyrábí také whiskey Nikka nebo tradiční japonský destilát Shochu a je největším importérem vín do Japonska. Menší význam než alkoholick­é nápoje má pro skupinu segment balených vod a potravin, jako je dětská výživa a mražené potraviny.

Mezi skalními českými pivaři vyvstávají obavy, zda převzetí největšího

V případě turecké elektrárny hrozí, že státní instituce přijdou až o 15 miliard korun. Jak by to mohlo dopadnout na státní rozpočet?

Odhady se pohybují od nuly do osmnácti miliard korun, které EGAP přihlásil jako podmíněnou pohledávku v insolvenčn­ím řízení se společnost­í Vítkovice Power Engineerin­g (věřitelé aktuálně schválili reorganiza­ci, takže firma má šanci dál fungovat, pozn. red.). Kdybychom zveřejnili odhady, s jakou nejnižší částkou bychom se spokojili, případný zájemce by (při prodeji českého pivovaru nepovede k produkci unifikovan­ého „europiva“, jak se stalo v případě převzetí jiných tuzemských výrobců nadnárodní­mi společnost­mi se širokým záběrem v minulosti.

Podle experta na pivovarnic­ký trh Tomáše Maiera z České zemědělské univerzity je však takový strach neopodstat­něný. Především Pilsner Urquell je cenná globální značka a hrátky s recepturou by se novým majitelům vymstily. „Asahi bude respektova­t kulturu středoevro­pského regionu, jinak by šli ekonomicky proti sobě. Určitě nezmění významně portfolio ani nebudou stavět nový pivovar,“míní Maier.

Jeho slova potvrzuje fakt, že japonská „pivní kultura“má s tou českou pohledávky, pozn. red.) víc nenabídl. Řešení může být i takové, že se pokusíme zajistit, aby elektrárna byla dostavěna, uvedena do provozu, a teprve tehdy hledat případného zájemce. Může to výrazně snížit případnou ztrátu.

Primární zájem ministerst­va je, aby se úvěrový případ neproměnil v drsnou expozici vůči státnímu rozpočtu. Je logické, že na ministerst­vu financí tento aspekt přece jen sledujeme o něco bedlivěji než ostatní akcionářsk­á ministerst­va, která mají jiné priority.

ČEB nedávno podepsala smlouvu na zazimování elektrárny, na něž půjčí další peníze. Kolik do elektrárny bude muset ještě nalít, aby se dostavěla a prodala?

To nedokážu odhadnout. Dokonce ani nevíme, jestli ten turecký fond pojištění vkladů, který majetek spravuje, může vůbec elektrárnu prodat. Fond tvrdí, že jsou jen manažeři a na elektrárnu dohlížejí. Čekal bych právní analýzu od lidí z České exportní banky, která řekne, kdo s elektrárno­u právně může nakládat. Bez toho se dál neposuneme. hodně společného. Pijí se tam sice hodně rýžová piva, jinak se však zakládá na českých surovinách, české technologi­i a českém know-how. Jen za loňský rok se do Japonska vyvezl podle dat Českého statistick­ého úřadu chmel v téměř čtvrtmilia­rdové hodnotě a země je tak suverénně jeho největším odběratele­m.

Navíc, jak upozorňuje Maier, stejně jako v Česku vzniká i v Japonsku řada minipivova­rů vybavených technologi­í české výroby, ve které pracují čeští sládci. Pivo vařil v Japonsku například Štěpán Kříž z pivovaru Hostomice nebo Martin Matuška z pivovaru Matuška. Vzájemná „družba“funguje i obráceně. Pivo Samuraj pro pivovar Kocour uvařil japonský sládek Toshi Ishii.

Ministerst­vo financí, téměř poloviční akcionář, aktuálně nemá v dozorčí radě ČEB zástupce. Předseda dozorčí rady Pavel Kysilka rezignoval v listopadu, druhá pozice je po odchodu náměstka Jana Gregora dlouhodobě neobsazená. Co bude dál?

Pavla Kysilku přemlouval ministr financí rok, chtěl tam odborníka. Na to bychom ani dnes nechtěli rezignovat, ale rok na to nemáme. Rozhlížíme se po trhu, jména nebudu uvádět. Schválení dotyčného ve Vládním výboru pro personální nominace a u ČNB je záležitost nejméně na měsíc. Situace je taková, že ČEB dnes není nějaká atraktivní společnost, kam se každý hrne.

Nevezmete jednu z těch volných pozic vy?

Je to jedna z variant. Patrně bych se musel z časových důvodů vzdát některé své jiné role. (Landa sedí v dozorčí radě ČEZ a Českého Aeroholdin­gu, pozn. red.) Lepší by bylo nominovat odborníka, který není dlouhodobě vytížen plným úvazkem, a měl by tak čas se práci v dozorčí radě věnovat. V případě ČEZ se nám to velice osvědčilo. (jvl)

 ?? Foto: MAFRA ?? Ondřej Landa, náměstek ministra financí
Foto: MAFRA Ondřej Landa, náměstek ministra financí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia