MF DNES

Turci chtějí elektrárnu dokončit s Čechy

- Jan Brož redaktor MF DNES

Průměrný věk Japonců roste a v zemi se rodí stále méně dětí. Klíčová generace lidí ve věku mezi dvaceti a čtyřiceti lety má navíc ve stále větší oblibě víno a destiláty.

Luboš Palata zpravodaj MF DNES v Turecku

Osud nedokončen­é elektrárny Yunus Emre společnost­i Adularya, kvůli níž hrozí českým institucím na podporu exportu až 18miliardo­vá ztráta, řešil včera ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přímo s tureckým premiérem Binalim Yildirimem.

Elektrárnu, na niž půjčila 11 miliard Česká exportní banka (ČEB), se nepovedlo zprovoznit a Turci půjčku nesplácejí. Investor se pře s českou dodavatels­kou firmou Vítkovice Power Engineerin­g (VPE), kdo je za neúspěch zodpovědný. VPE je v úpadku, ke krachu míří rovněž Adularya.

Po červencové­m pokusu o puč v Turecku vláda Adularyi odebrala původním vlastníkům, které podezírá z podpory pučistů. Pokud by ČEB musela nespláceno­u půjčku odepsat, bude jí muset státní pojišťovna EGAP proplatit až 18miliardo­vou pojistku.

„Turecký premiér mi řekl, že Rumunsko

To je obrovský problém pro tamní pivovary, kterým rychle ubývají zákazníci. Japonské pivovarské jedničce Asahi jen za letošek poklesly prodeje u nejdůležit­ější značky Super Dry o čtyři procenta, jak upozornil server Nikkei. A podle společnost­i Euromonito­r není ani výhled do budoucna nijak příznivý.

Pivovar proto potřebuje zoufale proniknout do zahraničí. Asahi sice ovládá více než třetinu japonského trhu, z globálního hlediska však patří s 1,2 procenta spíše mezi menší hráče. Mezinárodn­í expanze se zatím soustředil­a na Austrálii a Asii. Za vysněnou Evropu však byl ochoten pořádně zaplatit.

Japonci přeplatili i takové váhy, jako je skupina PPF nejbohatší­ho

Japonci mají k českému pivu blízko. K nákupu Plzeňského Prazdroje je donutila klesající spotřeba piva na domácím trhu.

jeho země chce společně s námi elektrárnu dostavět,“řekl včera šéf české diplomacie Zaorálek. „Předseda turecké vlády také uvedl, že lidé pracující v Adularyi se ničím neprovinil­i, a není proto důvod, aby firma nefungoval­a dál,“dodal. To ale neznamená, že by se turecký stát chystal firmu vrátit původním vlastníkům.

Nejasné zůstává, kdo bude dokončení financovat a kolik Turecko za elektrárnu zaplatí. „To je věc expertních jednání, která by měla začít během několika týdnů. Do detailů jsme nešli. Mým úkolem bylo uzavřít politickou dohodu o společném dokončení elektrárny a to se podařilo. Další kroky jsou na expertech, případně ministrech hospodářst­ví,“řekl Zaorálek.

„Dokončení elektrárny není jen zájmem České republiky, ale i Turecka, které tak bude efektivně využívat své nerostné bohatství,“dodal Zaorálek.

Podle expertů je na dokončení elektrárny nutných ještě několik miliard. V tuto chvíli není jasné, kdo je poskytne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia