MF DNES

Brusel chce chránit trh EU před velmi levným zbožím

- Martin Petříček redaktor MF DNES

České stavebnict­ví v příštím roce klesne o 3,2 procenta, odhaduje stavební oborová asociace Euroconstr­uct, která sdružuje 19 zemí. Ze všech členských zemí na tom má být Česko nejhůře. Letos by podle odhadu asociace mělo klesnout o devět procent. Na opačném pólu je Irsko s předpoklád­aným růstem o 12,5 procenta. V roce 2018 by české stavebnict­ví mělo vzrůst o 4,5 procenta, v roce 2019 už by s růstem 8,3 procenta mělo patřit mezi nejlepší země asociace. (ČTK)

Italská banka hodlá propustit desetinu zaměstnanc­ů a zavřít čtvrtinu poboček. Nechce se dostat do situace, aby potřeboval­a záchranu od státu.

Zástupci členských zemí Evropské unie schválili možnost zavádět vyšší cla na dovoz nepřiměřen­ě levného zboží ze zahraničí. Reforma „nástrojů pro obchodní obranu“mimo jiné umožní Evropské komisi zahájit antidumpin­gové vyšetřován­í i bez obdržení stížnosti. V budoucnu bude také možné stanovit cla na ještě vyšší úroveň, pokud zahraniční výrobce těží ze státních zásahů v oblasti nákladů na suroviny a energie. Například u za studena válcované oceli z Číny by tak clo mohlo činit přes 50 procent místo současných zhruba 20 procent. Změny ještě musí schválit Evropský parlament. (ČTK)

Radikální úspory chystá největší italská bankovní skupina UniCredit. Finanční instituce, která působí také v Česku, plánuje propustit 14 tisíc lidí, tedy zhruba desetinu všech zaměstnanc­ů. Zároveň chce zavřít čtvrtinu poboček v západní Evropě.

Záchranný plán, který počítá rovněž s odpisem toxických úvěrů za téměř 18 miliard eur, je nutný, aby UniCredit získal od investorů další peníze na posílení kapitálu. Banka věří, že úpis nových akcií jí přinese alespoň 13 miliard eur.

Cenné papíry UniCreditu na ohlášený plán včera ráno reagovaly nejprve pětiprocen­tním poklesem, později však rostly o více než 14 procent. Zdá se, že investoři považují plán za realistick­ý.

Jean-Pierre Mustier, který UniCredit řídí od července, se chce vyhnout situaci, ve které se nyní utápí konkurence. Nejstarší banka světa Monte dei Paschi di Siena, která v létě dopadla nejhůř v zátěžových testech Evropské centrální banky, musí do konce roku od soukromých investorů získat pět miliard eur na posílení kapitálu. Pokud se to nepodaří, bude ji zachraňova­t stát. A to nebude jednoduché.

Banka UniCredit se zeštíhlová­ním už začala. Před pár dny se dohodla na prodeji svého čtyřicetip­rocentního podílu ve druhé největší polské bance Bank Pekao státem kontrolova­ným institucím. Zbavila se také (v mil. eur) (v rÁmCi divize střední Evropy) správce investiční­ch fondů Pioneer. „V dnešním regulované­m prostředí je třeba být jednoducho­u bankou. Obchodní model bank se mění,“říká Mustier.

Co se týče škrtů, nezapomněl pětapadesá­tiletý Francouz ani na sebe. Požádal představen­stvo, aby mu snížilo plat o 40 procent na 1,2 milionu eur a zrušilo jeho roční bonus. Pohyblivá složka platu bude závislá na tom, zda během sedmi let splní dlouhodobé cíle.

A pokud odejde nebo ho z banky

Ozdravení bankovního systému bude hlavním ekonomický­m úkolem, s nímž se bude muset vypořádat nový italský premiér Paolo Gentiloni.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia