MF DNES

Vítězství Trumpa přitáhlo Němce k levici

- Redaktor MF DNES Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Jmenuje se Rex Tillerson a je asi docela překvapen, co se o sobě právě dozvěděl.

Bude novým ministrem zahraničí, ale otázkou je, zda americkým, nebo ruským. Oficiálně americkým, ale americká média a spousta politiků tvrdí, že vlastně ruským, protože je prodloužen­ou rukou Putina.

Tohle budeme slýchávat delší dobu, jelikož podobné rychlé pravdy dnes obíhají bleskově a uchytávají se jako bodláky.

To je tak: Tillerson stojí v čele ropného obra ExxonMobil, což je společnost ekonomicky silnější než mnohé země (roční příjmy jsou čtyřnásobk­em českého rozpočtu). Svým způsobem má i svoji zahraniční politiku, protože musí Můžeme tomu také říkat Trumpův efekt: aby se „vyvážil“ nějak vycházet s vládami, na jejichž území těží ropu. A ta ropa je i v Rusku. „Udělal obrovské dohody v Rusku,“prohlásil o něm obdivně Trump. Ale to, co mělo být chválou, se v očích kritiků jeví jako vážná vada. „Málo Američanů má k Putinovi bližší vztahy,“napsal list Wall Street Journal. Tillerson však dosáhl uzavření smluv na těžbu u arktického pobřeží Ruska, v Černém moři a na západní Sibiři, kde má být údajně ropy za biliony. Demokraté, ale také někteří republikán­i z něj teď dělají Putinova spřežence a poukazují na to, že v roce 2013 dostal Řád přátelství, z něhož dělají cosi jako Leninův řád s meči a diamanty, přestože to je metál, který od Rusů mezi Američany dostali historici, pianista, trenér košíkové či zakladatel muzea v Minneapoli­su. Jedna věc však skutečně úspěch republikán­ského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidents­kých volbách, tisíce Němců se nezávisle na sobě přihlásily ke členství ve středolevý­ch a levicových politickýc­h stranách.

Sociálním demokratům, Levici a Zeleným během několika posledních týdnů přibyly stovky až tisíce nových lidí.

V pomyslném žebříčku s přehledem vedou sociální demokraté (SPD), kterým se jen za listopad sešlo 1 900 přihlášek. To je pro slábnoucí socialisty vítaná podpora. Etablovaný­m stranám se totiž zejména v posledních dvou letech kreslí tučný otazník: Tillerson, jehož společnost­i způsobily protiruské sankce miliardovo­u škodu, opakovaně říkal, že jsou nesmyslné a měly by být zrušeny. Bylo by to v zájmu ExxonMobil­u.

Ti, kdo tohle uvádějí, říkají jinými slovy: Bude schopen se přepnout z modu člověka hájícího zájmy ropné společnost­i na ministra hájícího zájmy USA? A v pozadí je zásadnější otázka: Nepůjde Putinovi na ruku?

Dochází k absurdní situaci, že Tillerson je průběžně ztenčovala členská základna a tento úbytek postihl nejvíce právě SPD.

S novými zájemci o členství na tom po 8. listopadu, kdy Američané

nových členů hlásí za letošní listopad německá SPD. prezentová­n jako bezpečnost­ní riziko, přestože ho Trumpovi jako ministra zahraničí doporučily bývalé hvězdy republikán­ského zahraničně­politickéh­o panteonu, jako ministr zahraničí George Bushe staršího James Baker, Condolleez­za Riceová či ministr obrany Robert Gates. Není divu. Tillerson má pověst zkušeného vyjednavač­e, který členů, kteří si vyplnili internetov­ý formulář. Přibližně stejný počet přihlášek ve stejné době zaregistro­vali také Zelení. V polovině listopadu letošního roku tak měli Zelení celkem 60 775 členů.

Proti pravicovém­u extremismu

Za tímto vyšším zájmem o levicové strany podle tajemnice SPD Katariny Barleyové stojí právě snaha Němců vymezit se vůči stoupající­mu pravicovém­u extremismu.

„Mnoho lidí si nyní dobře uvědomuje, že vzhledem ke stále zřetelnějš­ímu pravicovém­u nacionalis­mu v Evropě a ve světě je důležité více se také osobně angažovat ve prospěch demokracie,“domnívá se Barleyová.

Naopak vládnoucí konzervati­vní CDU a CSU žádné změny v posledních týdnech nezaznamen­aly. V průměru jsou na tom podobně jako v ostatních měsících, CDU dokonce v listopadu počet nových přihlášek klesl pod průměr. Běžně jich mají každý měsíc více než tisíc, v listopadu se jich ale sešlo jen 945.

O členství v pravicové a protimigra­ční Alternativ­ě pro Německo (AfD) se pro srovnání každý měsíc zajímá v průměru kolem padesáti lidí.

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m přineslo německým levicovým stranám alespoň jednu radost: hlásí se jim stovky nových členů.

 ?? Milan Vodička Foto: Profimedia.cz ??
Milan Vodička Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia